האוצר הנפיק אגרות חוב ירוקות בהיקף 2 מיליארד $
הביקושים בהנפקה היו פי 6 מהסכום שהונפק. הכסף ישמש למימוש פרויקטים ממשלתיים שיכולים לתרום משמעותית להשגת יעדי האקלים של ישראל
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 17/1/2023

החשב הכללי במשרד האוצר השלים בהצלחה הנפקת אג"ח (אגרות חוב) ירוקות בשווקים הבינלאומיים. האג"ח הירוקות הן לטווח של עשור, היקפן 2 מיליארד $. בכך מדינת ישראל מצטרפת ל- 24 מדינות בעולם שהנפיקו אג"ח דומה.

הכסף שהושג ממשקיעים שרכשו את האג"ח יושקע בפרויקטים ממשלתיים בעלי תרומה משמעותית ליעדיה הסביבתיים של ישראל הקשורים במשבר האקלים. פרויקטים אלה נבחנים בהתאם לקריטריונים המצוינים בטקסונומיה האירופאית ובטיוטת הטקסונומיה הישראלית הירוקה. הטקסונומיה (סיווג) מסווגת פעילויות כלכליות לפי השפעתן על הסביבה עם דגש על משבר האקלים.

הביקושים בהנפקה הסתכמו בכ-12 מיליארד $, פי 6 מהסכום שהונפק. לפני ההנפקה נערך סבב פגישות נרחב של החשב הכללי עם משקיעים זרים באירופה וארה"ב. הביקוש לאג"ח התאפשר גם בזכות נוכחותם של משקיעים אסטרטגיים איכותיים כגון בנקים מרכזיים, קרנות פנסיה, חברות ביטוח וגופים אשר מחזיקים בניירות של ישראל לאורך זמן. בהנפקה לקחו חלק למעלה מ-200 משקיעים שונים מכ-35 מדינות, ביניהן ארה"ב, בריטניה, גרמניה ואיחוד האמירויות.


כתבות רלוונטיות:

  1. חדש: סיווג 'ירוק' לפעילויות כלכליות, 30.10.2022
  2. אג"ח כחולות למימון פתרונות ימיים, 07.3.2022
  3. 32 מיליון ₪ להיערכות רשויות מקומיות לשינוי אקלים, 05.1.2023
  4. פרס של מיליון ₪ למיזם סביבתי חדשני, 13.9.2022
  5.  6מיליון ₪ ל-5 חברות הזנק לפיילוטים בתחום הסביבה, 3.7.2022
  6. מידע נוסף על שינוי אקליםinfospot

הפרויקטים שיקבלו כסף – ע"פ הסיווג של המשרד להגנת הסביבה

לפני חודשים אחדים המשרד להגנת הסביבה פרסם טיוטת טקסונומיה ישראלית. הטיוטה הציגה אמות מידה להגדרת פעילויות כלכליות כ'ירוקות' לפי השפעתן על הסביבה עם דגש על משבר האקלים, והיא נועדה לספק מידע אחיד ובהיר לגופים פיננסיים, למשקיעים ולמשרדי הממשלה.

הטיוטה טרם אושרה סופית אך כבר כעת החשב הכללי במשרד האוצר הודיע שהפרויקטים שיקבלו מימון בעקבות הנפקת האג"ח הירוקות נבחרים על פי הטקסונומיה של המשרד להגנת הסביבה.

למה צריך טקסונומיה ירוקה?

טקסונומיה, בהקשר של איכות הסביבה במגזר הפיננסי, היא סיווג פעילויות כלכליות לפי השפעתן לטובה ("ירוקה") או לרעה ("אדומה") על איכות הסביבה. הסיווג יכול לסייע לגופים פיננסיים להתחשב בהשפעה הסביבתית של חברות ופרויקטים כאשר הם בוחנים החלטות השקעה ומימון.

כמו כן הסיווג יכול לסייע  בניהול סיכוני הסביבה של הגופים הפיננסיים על ידי הערכה של החשיפה הסביבתית של החברות השונות. בנוסף, הסיווג יכול לסייע בגיבוש ויישום של כלי מדיניות ותמריצים, ולבסוף, הסיווג יכול לסייע בתיוג של מוצרים פיננסיים המשווקים כמוצרים ירוקים, וכך לסייע בהגנת הצרכן ומניעת התיירקקות (Greenwash).

התייחסויות

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ': "ביצוע ההנפקה מחזק את הפעולות שנוקטת הממשלה לקידום מדינת ישראל וטובת אזרחיה. ההשתתפות הרחבה של הגופים הגדולים בעולם בהנפקה מלמדת על האמון הרב של המשקיעים במדינת ישראל ובאיתנותו של המשק הישראלי ומחייבים אותנו להמשיך במדיניות אחראית שתצעיד את כלכלת ישראל קדימה. נמשיך בעזרת השם לפעול לקידום כלכלת ישראל ושימור הקשרים עם משקיעים בינלאומיים".

החשב הכללי, רו"ח יהלי רוטנברג: "הצלחת ההנפקה מעידה על האמון הרב של משקיעים הבינלאומיים המוסדיים הגדולים ביותר בכלכלת ישראל, אמון אשר נבנה במשך שנים רבות ומאפשר את גיוון והעמקת ערוצי המימון בחוב הממשלתי. הצלחת ההנפקה הירוקה משקפת את האמינות המיוחסת לממשלת ישראל בעמידה ביעדים הסביבתיים שנקבעו על ידי הממשלה. ברצוני להודות לגורמי המקצוע המצוינים במשרדים השונים – הגנת הסביבה, רשות המים, משרד האנרגיה, משרד התחבורה, משרד הכלכלה ורשות החדשנות אשר עשו לילות כימים, יחד עם אנשי חטיבת המימון בחשב הכללי, בהצלחת ההליך המורכב".

סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת המימון, גיל כהן: "מדינת ישראל הצליחה לבצע צעד משמעותי במימון פעילותה על אף אי הוודאות השורר בשוקי ההון. ההנפקה תומכת באסטרטגיית ניהול החוב הממשלתי, ובפרט בגיוון מקורות המימון והרחבת בסיס המשקיעים. תוצאות ההנפקה מעידות על אמון בכלכלה הישראלית מצד המשקיעים הגדולים בעולם".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה