המשרד להגנת הסביבה פרסם להערות הציבור טיוטת תזכיר חוק למניעת מפגעים סביבתיים (תביעות אזרחיות), לפיה מוצע להוסיף את העמותה 'הפורום לישראל ירוקה' לרשימת הגופים שיכולים להגיש תובענה ייצוגית בגין מפגעים סביבתיים, במטרה להרחיב את האכיפה האזרחית הסביבתית.
הענקת הסמכות לעמותה תאפשר לה, בנוסף ל-11 הגופים האחרים שמצויים ברשימה, להגיש תובענה אזרחית סביבתית אף אם היא עצמה לא נפגעה או עלולה להיפגע מהמפגע הסביבתי שנגדו היא קובלת. זאת, במטרה להרחיב את האכיפה האזרחית על-ידי הציבור בגין מפגעים סביבתיים ולתת משקל ראוי לאינטרס הציבורי.
המשרד להגנת הסביבה מדגיש כי הוא ממליץ על צירוף העמותה לרשימה לאחר שבדק את ניסיונה בתחום הסביבתי, ובפרט במשפט הסביבתי, והיא נמצאה מתאימה. בנוסף לכך, המשרד בחן את העמותה על פי אמות המידה המוגדרות בחוק, ביניהן: מתן שירות שוויוני לכלל הציבור, אי שימוש לרעה בכוח, עיסוק ענייני ומקצועי ואי אפליית קבוצה מסוימת לא משיקולים סביבתיים. כאמור, המשרד להגנ"ס מצא את העמותה מתאימה והמליץ להעניק לה את סמכות האכיפה האזרחית הסביבתית.
לאחר שלב הערות הציבור, טיוטת החוק צריכה לעבור את אישור ועדת הפנים והגנ"ס של הכנסת. ניתן להעביר הערות על ההצעה עד לתאריך ה-7 לנובמבר 2024 באמצעות אתר קשרי ממשל, קישור לפרטים המלאים בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות לנושא:
החוק למניעת מפגעים סביבתיים (1992) מאפשר למספר מצומצם של גופים, המוכרים על ידי המשרד להגנת הסביבה, להגיש תביעות אזרחיות נגד מפעלים ועסקים מזהמים, ולקבל מבית המשפט צו להפסקת המפגע.
מדובר בסמכות אכיפה אזרחית חריגה, משום בדרך כלל בתביעה אזרחית, התובע צריך להיות אזרח שנגרם לו או לנכסיו נזק. אלא שבמקרים של עבירות סביבתיות כמו אתרי פסולת פיראטיים, הזרמת שפכים תעשייתיים לביוב או זיהום קרקע, לרוב לא נגרם נזק משמעותי לאזרח מסוים כך שההיה לו תמריץ לפתוח בהליך משפטי. לכן, החוק ממנה גופים "נאמנים" לציבור שתפקידם לשמור על האינטרס הציבורי בהיבטי איכות הסביבה המוגדרים בחוק. לאותם גופים, ניתנת הסמכות להגיש תביעות אזרחיות כנגד מזהמים גם אם לא נגרם כלהם נזק ישיר.
בין הגופים המוכרים להגשת תביעות אזרחיות סביבתיות על פי החוק למניעת מפגעים סביבתיים:
הפעם האחרונה שבה המשרד להגנ"ס צירף עמותה לרשימת העמותות בחוק למניעת מפגעים, הייתה לפני כ-3 שנים, כאשר ניתנה סמכות האכיפה האזרחית הסביבתית לעמותת "אזרחים למען הסביבה".
בנוסף לכך, לפני 6 שנים הורחבו סוגי המקרים שבהם אותם ארגונים סביבתיים המוגדרים בחוק, יכולים להגיש תביעות בגין מפגעים סביבתיים, כך ש 3 נושאים נוספים ייחשבו כ"מפגע סביבתי" בגינם ניתן יהיה לתבוע באופן אזרחי:
לפי אתר האינטרנט של העמותה 'הפורום לישראל ירוקה', היא הוקמה בשנת 2011 לזכרו של דוד אך ז"ל, לוחם שייטת שנפטר מצלילה במימי הקישון, כאשר אחיו, גלעד אך, יחד עם מתנדבים נוספים החליטו לחקור ולתעד את זיהום הנחל שנגרם בעיקר ממפעלים שהזרימו אליו פסולת כימית ללא פיקוח.
בעקבות האירוע ומתוך הבנה שחלק ניכר מהזיהום בישראל מבוצע על ידי תאגידי ענק, ללא פיקוח ומעקב, הוקמה עמותת 'הפורום לישראל ירוקה' במטרה לתעד, לעקוב ולחשוף הפרות בתחום הסביבה, בעיקר במקומות בהם המדינה נכשלת בטיפול בבעיה ובשביל עתיד בריא ונקי יותר.
הפורום מתגאה בהישגים סביבתיים, בינהם: סגירת מפעל בטון בצור יצחק, סגירת מפעל בטון בנחל רבה ליד ראש העין ואורנית, סגירת אתר הטמנה בדימונה, סגירת אתר הטמנה בירקון, ועוד.
-----
מסמכים רלוונטיים: