2 עמותות נוספות יקבלו רשיון להגשת תביעות סביבתיות
המשרד להגנת הסביבה מעוניין לצרף את העמותות 'אזרחים למען הסביבה' ו'הפורום לישראל ירוקה' לרשימת הארגונים הסביבתיים להם היתר יחודי להגשת תביעות סביבתיות, במטרה להרחיב את האכיפה האזרחית הסביבתית
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 19/2/2019

המשרד להגנת הסביבה פרסם להערות הציבור טיוטת תזכיר לחוק למניעת מפגעים סביבתיים (תביעות אזרחיות), לפיה מוצע להוסיף את העמותות  'אזרחים למען הסביבה ו'הפורום לישראל ירוקה' לרשימת הגופים שיוכלו להגיש תובענה ייצוגית בגין מפגעים סביבתיים, במטרה להרחיב את האכיפה האזרחית הסביבתית. ניתן להעביר הערות על ההצעה לצירוף 2 העמותות לחוק למניעת מפגעים עד ה-11 במרץ באמצעות אתר קשרי ממשל. 

על מנת שההצעה תיכנס לתוקף, תזכיר החוק צריך לעלות לאישור וועדת הפנים והגנת הסביבה במושב הכנסת הבא שלאחר הבחירות באפריל.

רישיון לתבוע בגין מפגעים סביבתיים

החוק למניעת מפגעים סביבתיים (1992), שתוקן ואושר בכנסת לפני כחודש וחצי, מאפשר למספר מצומצם של גופים, המוכרים על ידי המשרד להגנת הסביבה, לתבוע תביעות אזרחיות נגד מפעלים ועסקים מזהמים, ולקבל מבית המשפט צו להפסקת המפגע.

בתביעה אזרחית, התובע צריך להיות אזרח שנגרם לו או לנכסיו נזק. עבירות סביבתיות כמו הזרמת שפכים תעשייתיים לביוב או זיהום קרקע, לרוב לא גורמות לנזק משמעותי מספיק לאזרח מסוים כך שתהיה לו מוטיבציה לפתוח בהליך משפטי. לכן, החוק ממנה מעין "נאמנים" לציבור שתפקידם לשמור על האינטרס הציבורי בהיבטי איכות סביבה המוגדרים בחוק. לאותם גופים, ניתנת הרשות להגיש תביעות אזרחיות כנגד מזהמים גם אם להם עצמם לא נגרם כל נזק.

בין הגופים המוכרים להגשת תביעות אזרחיות סביבתיות על פי החוק למניעת מפגעים סביבתיים:

  1. רשות הטבע והגנים
  2. קק"ל
  3. החברה להגנת הטבע
  4. אדם טבע ודין
  5. צלול
  6. המועצה לישראל יפה
  7. חיים וסביבה
  8. ירוק עכשיו

בתחילת 2018, תחת השר זאב אלקיןהצטרפה לרשימה העמותה 'ירוק עכשיו' לאחר שבתקופתו של עמיר פרץ, ששימש כשר להגנ"ס, בקשתם סורבה בטענה שהם מתמקדים בפעילות הפלשתינית בשטחים. לפני כשנתיים המשרד להגנ"ס הסיר את עמותת מלר"ז מהחוק למניעת מפגעים סביבתיים עקב מה שהגדיר כשימוש לרעה בסמכות שמעניקה החוק.

רק לפני חודש הכנסת אישרה תיקון לחוק שמרחיב את המקרים בהם אותם ארגונים סביבתיים המוגדרים בחוק, יכולים לתבוע חברות בגין מפגעים סביבתיים, כך ש 3 נושאים נוספים ייחשבו כ"מפגע סביבתי" בגינם ניתן יהיה לתבוע אזרחית:

  1. פגיעה בערכי טבע מוגנים, בשמורות טבע ובגנים לאומיים
  2. פגיעה באזורים השמורים ליערות, באילנות מוגנים או בעצים בוגרים
  3. פגיעה בסביבה המתרחשת כתוצאה מהעברת פסולת שנעשית בניגוד לחוק


כתבות רלוונטיות לנושא:

  1. אושר החוק שיאפשר לעמותות סביבתיות לתבוע על פגיעה בטבע, 30.12.2018
  2. עמותת 'ירוק עכשיו' קיבלה רישיון לתבוע בגין מפגעים סביבתיים, 15.02.2018
  3. הצעת החוק שתאפשר לתבוע חברות כנגד פגיעה בטבע, 28.11.2018
  4. דליפת שפכים ממפעל רותם לנחל אשלים במדבר יהודה, 2.07.2017
  5. מידע נוסף על משפט סביבתי | infospot

'אזרחים  למען הסביבה'

עמותת 'אזרחים למען הסביבה' היא עמותה ותיקה שהוקמה בשנת 1990 ע"י תושבי הגליל, יהודים וערבים, ופועלת יחד עם התושבים כדי להגן על הסביבה והאדם מפני מפגעים סביבתיים. בין היתר, פועלת לקידום מודעות ציבורית לסוגיות סביבתיות, תומכת בקבוצות של אזרחים הפועלים למען מטרה סביבתית באזור מגוריהם, מעודדת מנהיגוּת פעילה בקהילה לקידום מטרות סביבתיות, אוספת ומפרסמת מידע על התנהלותם הסביבתית של מפעלים ועוד.

בתחום החקיקה פועלת העמותה לקידום חקיקה סביבתית ולקידום אכיפה אפקטיבית של חוקים סביבתיים קיימים. העמותה פועלת בעיקר במקומות שכמעט אין בהם פעילות של  ארגוני סביבה כמו אזור הגליל, המשולש ועוד. לפני כשנה זכתה בפרס יו"ר הכנסת כהוקרה על פעילותה בתחום הסביבה.

בין הישגיה האחרונים של העמותה: סגירת מספר תחנות מעבר לא חוקיות של פסולת, אילוץ רשויות מקומיות לטפל בבעית שריפות הפסולת בתחומן, ניהול מספר תביעות ייצוגיות ועוד. לפני כשמונה חודשים, בעקבות עתירה מינהלית שהגישה העמותה,  ביהמ"ש חייב את עיריית שפרעם לטפל במפגעי בית המטבחיים. לפני כחצי שנה הגיעה העמותה להסדר פשרה בתביעה ייצוגית נגד אתר לייצור קומפוסט מבוצה.

'הפורום לישראל ירוקה' – שמירת הסביבה מראייה ציונית

'הפורום לישראל ירוקה' הוקם בשנת 2011 ע"י קבוצת צעירים בוגרי יחידות מיוחדות בצה"ל שנחשפו במהלך שירותם למפגעים סביבתיים ולקושי של הרשויות לטפל בהם, והחליטו להקים עמותה שתפעל לקידום שמירת הסביבה מתוך ראייה ציונית שתסייע לרשויות החוק.

העמותה מקיימת תיעוד של מפגעים בתחומים: מחצבות לא חוקיות, שריפות של פסולת, מפעלי בטון לא חוקיים, פינוי פסולת לאתרים לא חוקיים, שפיכת כימיקלים, זיהום אוויר, פגיעה במקורות מים ופגיעה בנוף.

לאחרונה שמה של העמותה הוזכר אצלנו על רקע תחקיר שביצעה ועסק בשריפה פיראטית של פסולת אלקטרונית בשטחים.

התייחסויות

מנהלת עמותת אזרחים למען הסביבה, עו"ד ג'מילה הרדל ואכים: "אנחנו מקווים שהצעת החוק תאושר בקרוב לאחר עיכוב של שנים מטעם המשרד להגנת הסביבה. גם בלי להיות חלק מהגופים שבתוספת לחוק אפשרויות הפעולה והאכיפה האזרחית קיימות בפני ארגונים ותושבים ואנחנו פועלים גם היום לעידוד אכיפה אזרחית סביבתית שבהרבה מקרים היא אפקטיבית יותר מההליכים שננקטים על ידי הרשויות, ובכך מצליחים לסלק הרבה מפגעים סביבתיים שללא המעורבות האזרחית לא היו מטופלים".


עורכי דין בתחום המשפט הסביבתי:

חברה איש קשר טלפון מייל
ליפא מאיר ושות'- עורכי דין ד"ר ציפי איסר-איציק 072-3718653 Lipameir@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>