בשבוע שעבר נשלח מכתב מטעם משרד הבריאות אל וועדת התכנון של מחוז דרום, בעניין כריית פצלי שמן באזור מישור רותם. תמציתו של המכתב היא התנגדות משרד הבריאות לקידום התוכנית בצורתה הנוכחית, והמלצתו לבצע בחינה רצינית ומעמיקה ברמה הלאומית שתאפשר ללמוד ולהעריך את משמעות הפקת הדלק הנוזלי מפצלי שמן על בריאות הציבור והסביבה.
אף על פי שהמכתב (הנוסח המלא מופיע בתחתית הכתבה) מתייחס לכריית פצלי שמן של חברת רותם אמפרט, כנראה שנפלה טעות והכוונה לתוכנית חברת רא"מ להקמת מפעל להפקת נפט וחשמל מעיבוד פצלי שמן ופסולת פלסטיק באזור התעשייה מישור רותם (טרם התקבלה תגובת משרד הבריאות לעניין).
כתבות רלוונטיות:
ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, ציינה במכתבה לוועדת התכנון, כי סוגיות פצלי השמן היא סוגיה מורכבת אשר עלולה להוות סיכון בריאותי משמעותי. לדבריה, כריית פצלי שמן והפקת הדלק הנוזלי הינם תהליכים מורכבים שעלולים להוביל לפגיעה משמעותית ובלתי הפיכה בסביבה, לרבות זיהום אוויר, זיהום מי התהום, הרס שטחים פתוחים ועוד, דבר שמעלה חשש מהותי לפגיעה אפשרית בבריאות הציבור.
עוד נכתב כי במסגרת הרישיון שניתן לחברת רותם אמפרט (כאמור הכוונה כנראה לרא"מ) בשטח הכריה, עולה כי פוטנציאל עתודות פצלי השמן הכולל בשטח הרישיון עומד על כ- 245 מיליון טון פצלי שמן, מהם ניתן להפיק כ- 135 מיליון חביות נפט. עקב מידע זה ניתן להניח כי מדובר במיזם בעל הפקה מסחרית, אשר ככל הנראה ידרוש בניה של תשתיות אנרגיה תומכות כגון: מפעל זיקוק, תחנת כוח ועוד.
כזכור, בישיבת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה של מחוז דרום שנערכה בחודש מאי השנה, התקיים דיון נוסף בתוכנית חברת רא"מ להקמת המפעל. בדיון, המשרד להגנ"ס טען כי ההשפעה הסביבתית של הפרויקט אינה תואמת את מדיניות מדינת ישראל וההתחייבות הבינלאומית לצמצם את פליטות גזי החממה והמזהמים ממקורות פוסיליים, במקביל למעבר למקורות אנרגיה מתחדשת, צמצום הפסולת והנזקים הנגרמים ממנה.
אולם, הצעת המשרד להגנ"ס לדחות את בקשת החברה לקידום התוכנית ולקיים דיון עקרוני על הנושא, לא התקבלה בוועדה. הוחלט כי אמנם הסבירות לאישור הפרויקט נמוכה בשל חוסר ההתאמה למדיניות הישראלית, אך כל עוד חברת רא"מ מעוניינת לקדם את הפרויקט, יתאפשר לה להכין תסקיר השפעה על הסביבה ורק לאחר מכן לקיים דיון עקרוני בנושא.
משותפות רא"מ נמסר בתגובה: "רא"מ ממשיכה כמתוכנן בהקמת המפעל הראשון מסוגו בישראל להשבת אנרגיה מפסולת פלסטיק ופצלי שמן במישור רותם, בהתאם למדיניות הממשלה וגורמי איכות הסביבה לצמצום היקפי פסולת הפלסטיק והפחתה משמעותית של שריפות פיראטיות ובלתי מבוקרות של פסולת פלסטיק, דבר שבא לידי ביטוי גם בהחלטת הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה במחוז הדרום שאישרה ברוב גדול של 12 תומכים מול 4 מתנגדים את המשך קידומו. החלטת הוועדה מעידה כי חבריה סמוכים ובטוחים שהפרויקט יפעל בטכנולוגיה המתקדמת ביותר, בהתאם לתקני איכות הסביבה המחמירים ביותר, כפי שייקבעו בתסקיר בלתי תלוי שיערך על ידי צוות מומחים בנושא בו תיבחן ההשפעה על הסביבה."
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "חלק מיוזמות הפיתוח הקיימות היום של פצלי השמן, מהוות איום ממשי על איכות החיים, על איכות הסביבה ועל המערכות האקולוגיות בישראל. לא ברור לנו כיצד מיזמים אלה, המקודמים בברכת המדינה ובאישורה, מתיישבים עם התחייבויותיה של אותה ממשלה ממש, להפחתת פליטות גזי חממה ומזהמי אוויר, ולפעילויותיה הרבות והמבורכות בתחומים אלה, בשנים האחרונות. מדובר במפגע סביבתי חמור, שאין לו מקום במדינת ישראל של שנת 2020".
--------
מסמכים רלוונטיים: