בישיבת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה של מחוז דרום שנערכה בשבוע שעבר התקיים דיון נוסף בתוכנית חברת רא"מ להקמת מפעל להפקת נפט וחשמל מעיבוד פצלי שמן ופסולת פלסטיק באזור התעשייה מישור רותם.
המשרד להגנ"ס הביע התנגדות להקמת המפעל, בטענה שההשפעה הסביבתית של הפרויקט אינה תואמת את מדיניות מדינת ישראל לצמצום פליטת גזי חממה, צמצום הפסולת והנזקים הנגרמים ממנה.
הוועדה החליטה כי אמנם הסבירות לאישור הפרויקט נמוכה בשל חוסר ההתאמה למדיניות הישראלית, אך כל עוד חברת רא"מ מעוניינת לקדם את הפרויקט, יתאפשר לה להכין תסקיר השפעה על הסביבה ורק לאחר מכן לקיים דיון עקרוני בנושא.
כתבות רלוונטיות לנושא:
שותפות רא"מ (רותם אנרגיה מחצבים) הוקמה בשנת 2016 והיא מחזיקה ברישיון חיפוש פצלי שמן במישור רותם, ומתכננת הקמת מתקן להפקת נפט וחשמל מפצלי שמן שיועשרו בפסולת פלסטיק שתגיע ממתקני מיון פסולת עירונית.
לפני כשנה הסתיימה בהצלחה בדיקת מעבדה לבחינת התאמת התנאים בישראל לטכנולוגיה שמקורה ברוסיה. התהליך נקרא פירוליזה (זיקוק יבש) והוא למעשה פירוק של חומר אורגני על ידי חימום אך ללא נוכחות חמצן, כך שלא מתרחשת בעירה.
על פי התוכנית שהציגה השותפות בפני הוועדה המחוזית, המפעל יהיה בעל כושר עיבוד של כ־2 מיליון טון תערובת פצלי שמן ופסולת פלסטיק בשנה. פצלי השמן יתקבלו ממכרה שמיקומו כ־2 ק"מ מהמפעל, ופסולת הפלסטיק תגיע ממתקני מיחזור של פסולת עירונית לאחר מיון.
היקף הכרייה השנתי של פצלי השמן צפוי לעמוד על 1.8 מיליון טונות בשנה, ואספקת הפסולת תהיה בהיקף של כ־200 אלף טון בשנה. התוצר הצפוי מהמפעל יהיה כ־1.5 מיליון חביות נפט בשנה, וכ־70 מגה וואט חשמל באמצעות תחנת כוח שתקום במקום.
ישיבת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז דרום שנערכה בשבוע שעבר התכנסה לדון בבקשה של חברת רא"מ לקבל מהמשרד להגנ"ס הנחיות להכנת תסקיר סביבתי לפרויקט.
אלא שהמשרד להגנ"ס טען כי