50 מיליון ₪ למתקני טיפול בפסולת אורגנית בבתי עסק
המשרד להגנת הסביבה פרסם קול קורא לתמיכה ברכישת מתקני טיפול עד 2 טונות ביום. המתקנים יותקנו בגופים מוסדיים, במתקנים ממשלתיים, ברשויות מקומיות ובחברות פרטיות
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 22/11/2022

המשרד להגנת הסביבה פרסם קול קורא לתמיכה ב-50 מיליון ₪ ברכישת מתקני טיפול קטנים בפסולת אורגנית. התמיכה מיועדת לספקים או מציעים המשווקים ומתקינים מתקנים לטיפול בפסולת אורגנית מופרדת במקור – שבעזרת התמיכה יוכלו להציע מחירים נמוכים יותר ללקוחות.

המתקנים מיועדים לטיפול בפסולת אורגנית במקום היווצרותה (מסעדות, מטבחים מוסדיים, בתי מלון, בתי חולים ועוד) והם יידרשו להביא למיחזור הפסולת האורגנית ליצירת קומפוסט, גז או תוצר אחר.

צעד זה מצטרף לצעדים נוספים של המשרד להגנת הסביבה, שנועדו לצמצום המפגעים מפסולת אורגנית. בין היתר פרסם לאחרונה המשרד טיוטת תקנות המחייבות טיפול בפסולת אורגנית לפני הטמנתה. זאת לצד קול קורא לתמיכת המשרד בסכום בסך 600 מיליון שקל להקמה, לשדרוג ולהפעלה של מתקני טיפול גדולים בחומר אורגני מפסולת עירונית – שפורסם לפני כשנה. במקביל, המשרד גם מבקש לעודד הפרדה במקור של פסולת אורגנית.

אפשר להגיש בקשה לתמיכה עד לתאריך 10.1.2023 בשעה 13:00.


כתבות רלוונטיות:

  1. פורסמה טיוטת תקנות לטיפול בפסולת אורגנית, 29.9.2022
  2. תקנות פסולת אורגנית: חובת מיון וטיפול. איסור שימוש ללא הפרדה,  07.4.2022
  3. 4 נעצרו בפשיטה על אתרי פסולת שקשורים להטמנה לא חוקית, 16.5.2022
  4. 250 מיליון ₪ למתקני טיפול בפסולת אורגנית, 12.07.2021
  5. למידע נוסף על פסולת | infospot

מתווה התמיכה באמצעות הספקים של המתקנים

לפי המכרז, התמיכה ניתנת לספקים שיציעו מתקנים לטפל בפסולת אורגנית במקום היווצרותה, למשל במטבחים מרכזיים, בבתי מלון ואירוח, בבתי חולים, במתחמי הסעדה, בבתי ספר ואכסניות, ברשתות שיווק, וכדומה.

הספקים שיזכו במכרז, יחויבו לספק ולהתקין את המתקנים ותת שרותי תחזוקה לתקופה של 12 חודשים לפחות. כל ספק שזוכה במכרז יוכל לנצל את התמיכה לתקופה של שנתיים – בהם יוכל להציע ללקוחות מחירים נמוכים יותר, עם אפשרות להארכה לשנתיים נוספות. רשימת הספקים הזוכים, פרטים אודות המתקנים המוצעים על ידם, והמחיר המרבי שהם מתחייבים לבקש מהלקוחות עבור המתקן, יפורסמו באתר של המשרד להגנתה הסביבה.

סוגי המתקנים וגובה המענק

על מתקני הטיפול לעמוד בדרישות מסוימות. בין היתר הם חייבים להיות מתקנים שכבר סיימו את שלב הפיתוח, עם טכנולוגיה מוכחת ואשר הותקנו אצל לקוחות בשנים האחרונות. כמו כן, המתקן אמור להיות בעל כושר טיפול שנע בין 2,000-150 ק"ג פסולת אורגנית ליום.

כמו כן, על הספקים להציג את סוגי ודגמי המתקנים שעומדים בדרישות המכרז, ביניהן הדרישה שתוצרי המתקן יעמדו בסטנדרט הדישון או בסטנדרט מטייב הקרקע של המשרד להגנת הסביבה וששאריות הטיפול המיועדות לסילוק לא יעלו על 10% מהפסולת האורגנית שתיכנס למתקן לטיפול.

התקציב מחולק לפי  גודל המתקן, עם 3 קבוצות גודל:

  1. מתקנים קטנים בעלי כושר טיפול עד 400 ק"ג ביום - תקציב תמיכה של 16 מלש"ח
  2. מתקנים בינוניים בין 400-800 ק"ג ביום - תקציב תמיכה של 16 מלש"ח
  3. מתקנים גדולים בין 2,000-800 ק"ג ביום – תקציב תמיכה של 8 מלש"ח

תקציב נוסף של 10 מלש"ח יחולק באופן גמיש לפי הביקושים שיהיו ולפי קריטריונים המופיעים במסמכי המכרז.

גובה התמיכה לא יעלה על 50% מהעלות הכוללת (אספקה, התקנה ואחזקה ל-12 חודשים), כאשר 80% ישולמו לאחר השלמת התקנת המתקן, והיתרה לאחר 12 חודשי הפעלה מלאה.

מי רשאי להגיש בקשה לקבלת תמיכה?

במכרז מפורטים תנאים שונים לקבלת תמיכה מהמשרד. בין היתר מגיש הבקשה צריך להיות נציג מטעם יצרן או משווק מורשה של המתקנים המוצעים על ידו, שבידיו כל הזכויות המאפשרות לו להתקשר בעסקה. לחילופין, הוא יכול להיות יצרן מקומי של המתקנים או יבואן מורשה.

המשרד להגנת הסביבה ידרג את ההצעות שיוגשו לו בהתאם להשקעה הנדרשת מצדו בכל הצעה, המחיר שישלם הלקוח עבור המתקן ורמת השירות המוצעת.

פסולת אורגנית אחראית לכ-10% מפליטות גזי החממה

בשנת 2021 הוטמנו 6 מיליון טונות פסולת בישראל, מתוכה 35% פסולת אורגנית. הפסולת האורגנית אחראית לחלק ניכר מהמפגעים הסביבתיים שגורמת פסולת – ובהם זיהום אוויר ומפגעי ריח. בנוסף, הפסולת האורגנית אחראית לפליטה משמעותית של גזי חממה – בין 10-8% מכלל הפליטות של ישראל. כאשר היא מוטמנת בלי טיפול מקדים היא משחררת גז מתאן אשר נחשב לגז חממה עם פוטנציאל השפעה גדולה על ההתחממות הגלובלית.

לכן המשרד להגנת הסביבה פרסם לאחרונה טיוטת תקנות המחייבת לטפל בפסולת אורנית לפני שהיא מוטמנת. בעזרת הפרדה במקור אפשר יהיה למנוע את ערבוב הפסולת האורגנית בפסולת יבשה (אריזות, נייר). הערבוב פוגע ביכולת למחזר את הפסולת היבשה ואת הפסולת האורגנית (כל אחת בנפרד) וכך מגדיל את ההטמנה.

מרבית הגופים המוסדיים והמסחריים אינם מפרידים כיום את הפסולת האורגנית מזרם הפסולת הכללי. המשרד להגנת הסביבה מקווה שמימון המתקנים יתמרץ גופים נוספים להפריד את הפסולת האורגנית ולמחזר אותה באמצעות המתקנים.

לפני חודשיים: טיוטת תקנות לטיפול בפסולת אורגנית

כאמור, המשרד להגנת הסביבה פרסם לפני כחודשיים טיוטת תקנות להערות הציבור בנושא טיפול בפסולת אורגנית. התקנות מחייבות לטפל בפסולת אורגנית לפני הטמנתה או העברתה לשימוש אחר, בהתאם לסטנדרט באיחוד האירופי ובמדינות מפותחות.

עוד קובעות התקנות כי רק פסולת אורגנית שתופרד במקור תוכל לעבור – לאחר טיפול – לשימוש חקלאי או לטיוב קרקע. התקנות לא יחולו על פסולת חקלאית ופרש בעלי חיים.

מטרות התקנות הן לצמצם את המפגעים הנובעים מפסולת אורגנית לא מטופלת – בין שהיא מוטמנת ובין שהיא מפוזרת בשטחים חקלאיים ופתוחים, כגון תשטיפים, זיהום קרקע ומי תהום, מפגעי ריח, פליטת גזי חממה ועוד. כמו כן, המשרד להגנת הסביבה מציין כי התקנות יצמצמו את השטח שיידרש להטמנה, שנמצא כיום בחוסר, ויגדילו את שיעורי המיחזור.

מאחר שהתקנות יחייבו העברה של פסולת אורגנית למתקני טיפול, ובכל מקרה הצורך בהקמתם גובר, הוגדלו שיעורי התמיכה בהקמת מתקנים לעד 60%. כיום יש 7 מתקני מיון ממוכנים הפועלים בישראל, ועוד 2 מתקנים בשלבי הקמה. לפי הערכות המשרד, עד מועד כניסת התקנות לתוקף יוקמו מספיק מתקנים אשר יוכלו למיין את כלל הפסולת המעורבת בישראל.

התייחסויות

סמנכ"ל בכיר שלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה, אלעד עמיחי: "צעד זה הוא חלק מיישום האסטרטגיה של המשרד לטיפול בפסולת, ובפרט בפסולת אורגנית מוסדית, המהווה כרבע מכלל הפסולת האורגנית. המתקנים יאפשרו טיפול מקומי בפסולת, ויחסכו זיהום שמקורו בשינוע, את הצורך בטיפול נוסף בפסולת ואת נזקי ההטמנה, לצד צמצום פליטות גזי חממה. הקומפוסט, הדשן או הגז המתקבלים כתוצאה מהטיפול הם איכותיים ויכולים לשמש לגינון מקומי, חקלאות, חימום ועוד. התמיכה מצטרפת לצעדים נוספים שמוביל המשרד, כחלק מיישום אסטרטגיית הפסולת של המשרד ושיפור הטיפול בפסולת בכלל ובפסולת אורגנית בפרט".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה