חדש: מדד ת"א 125 אקלים ומדד ת"א קלינטק. הבורסה מתגייסת למאבק בשינוי האקלים
2 מדדי השקעה חדשים בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 125 אקלים ללא חברות שעוסקות בפחם, נפט וגז. ומדד ת"א קלינטק מאגד 12 חברות אנרגיה מתחדשת
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 11/11/2020

מגמת ההשקעה הסביבתיות מתחזקת בישראל. הבורסה בתל אביב הודיעה על השקה של 2 מדדים 'ירוקים' חדשים:

  • מדד ת"א 125 אקלים – ללא חברות שעוסקות בדלקים פוסיליים (פחם, נפט, גז וכו')
  • מדד ת"א קלינטק – אנרגיה מתחדשת

המדדים החדשים מגיעים על רקע מגמה עולמית של התגברות המודעות הציבורית לנושא שינוי האקלים ותופעה תואמת של הסטת השקעות מגופים שעוסקים בדלקים פוסיליים.

האם המדדים החדשים מניבים תשואה עודפת בהשוואה למדד הרגיל?  איזה חברות נכללות במדדים החדשים – ולא פחות חשוב, מי נשאר בחוץ? מי קובע את הרכב המדד החדש? ומי צפוי להשקיע במדדים החדשים? הנה הפרטים.


כתבות רלוונטיות:

  1. הרגולטור בישראל לומד מה- EU על סיכונים פיננסיים-סביבתיים, 21/09/2020
  2. המשרד להגנ"ס מציע לחייב חברות בדיווח סביבתי לבורסה, 14/09/2020
  3. הרשות לני"ע בוחנת חובת דיווח אחריות תאגידית ESG, 23/07/2020
  4. כשביבי מדבר על קיימות בישיבת הממשלה17/7/2019
  5. מידע נוסף על אחריות תאגידית סביבתית | infospot

השקעות ירוקות – מגמה עולמית למאבק בשינוי אקלים

בהודעה על השקת המדדים החדשים, הבורסה מכירה בחשיבות של סיכוני האקלים והתחממות כדור הארץ ומזכירה את חלון ההזדמנויות שהולך ומצטמצם לעצירת תהליכים אלה, שגורמים לאסונות טבע ברחבי העולם, ומחסור במזון ובמים.

הבורסה מציינת כי הפורום הכלכלי העולמי המתכנס מדי שנה בדאבוס קבע כי 5 הסיכונים הגדולים לכלכלה העולמית הם סביבתיים הקשורים בשינוי האקלים. הבורסה גם מצביעה על סירוב של גופי ביטוח לבטח נכסים ופעילויות מחשש לפגיעה מאסונות טבע. גם "הגרין ניו דיל" של האיחוד האירופי, התוכנית שמטרתה לגמול את אירופה מדלקים מאובנים עד לשנת 2050 מוזכרת בהודעה של הבורסה.

הבורסה מסבירה כי הגורם המרכזי לפליטת גזי חממה ולהתחממות גלובלית הוא שימוש נרחב באנרגיה שמקורה בדלק מאובנים (Fossil Fuel) כדוגמת נפט, פחם וגז. מדינות וגופי השקעה מובילים ורבים בעולם מכירים בכך ופועלים להפחתת או הסטת השקעות מחברות שעוסקות בשרשרת הייצור של דלק פוסילי.

על מנת לתת מענה לביקוש להשקעות 'נקיות', חברות מדדים בינלאומיות השיקו בשנים האחרונות מדדים נטולי דלקים, כדוגמת: S&P 500 Fossil Fuel Free Index, S&P Global 1200 Fossil Fuel Free Index, MSCI World ex Fossil Fuels Index (EUR), MSCI EAFE ex Fossil Fuels Index (USD) and more.

מדד ת"א 125 אקלים – ללא דלקים פוסיליים (פחם, נפט, גז)

המדד החדש – ת"א 125 אקלים יושק ב- 6 בדצמבר, 2020. המדד החדש הוא כאמור חלק מהמגמה העולמית של ביקוש גובר להשקעות סביבתיות. המדד החדש יאפשר למשקיעים מקומיים ובינלאומיים המנועים מהשקעה בתאגידים פוסיליים, להשקיע במדד ת"א–125 ללא חברות הנוגעות לייצור דלקים פוסיליים.

המדד יורכב ממניות הנכללות במדד ת"א-125 למעט מניות של תאגידים הנוטלים חלק בשרשרת הייצור של דלקים פוסיליים (מאובנים), קרי, תאגידים העוסקים בחיפוש, הפקה, הולכה, אחסון וזיקוק של דלקים פוסיליים (גז, פחם, נפט, פצלי שמן ונגזרותיהם).

מדד ת"א 125 אקלים: הקריטריונים לבחירת החברות

רשימת "התאגידים הפוסיליים" תיקבע על ידי "פורום כסף נקי" של עמותת "חיים וסביבה" - ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל.

לצורך כך, הבורסה התקשרה בהסכם לשיתוף פעולה עם ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל, עמותת "חיים וסביבה". העמותה תערוך את רשימת התאגידים הפוסיליים שמניותיהם נסחרות בבורסה, בהתאם לקווים המנחים הבאים שנקבעו על ידה:

  • תאגיד שעוסק בחיפוש, הפקה, הולכה, אחסון וזיקוק של דלקים פוסיליים (גז, פחם, נפט, פצלי שמן ונגזרותיהם).
  • תאגיד שעוסק בהקמה ותפעול של תחנות כוח המייצרות חשמל על בסיס דלקים פוסיליים.
  • תאגיד שמטרתו המרכזית היא מימון תאגיד פוסילי ו/או קבלת תמלוגים מתאגיד פוסילי.
  • תאגיד בעל שליטה (בהתאם להגדרה בחוק ניירות ערך) בתאגיד פוסילי.

מדד ת"א-125 אקלים נקי מדלקים פוסיליים יעודכן פעם בשנה, בעדכון החצי שנתי של מדדי המניות בחודש אוגוסט. תקרת המשקל של מניה במדד תהיה דומה לתקרת המשקל במדד ת"א-125, דהיינו 5%.

בהתאם לסימולציה שערכה הבורסה ב-15/10/2020 במדד נכללות 112 מניות ושווי השוק שלו עומד על כ- 545 מיליארד ש"ח. שווי החזקות הציבור עומד על כ-376 מיליארד ש"ח. רשימת החברות שנכללות במדד מופיעות בתחתית הכתבה.

האם מדד ת"א 125 אקלים מניב תשואה עודפת?

לפי סימולציה שערכה הבורסה יש תשואה עודפת למדד ת"א 125 אקלים בהשוואה למדד ת"א 125 הרגיל שכולל גם את חברות הדלקים הפוסיליים. התשואה העודפת היא גם לתקופה של שנה, 3 שנים ו- 5 שנים.

השוואת תשואות

בבורסה מציינים כי התוצאות דומות לתשואה העודפת של מדד S&P 500 Fossil Fuel Free Index לעומת מדד S&P 500 בארה"ב.

מה יקרה ביום שאחרי הקורונה?

נגיף הקורונה הוא אחד הזרזים לנפילה של חברות הדלקים הפוסיליים בשנה האחרונה. מגבלות התנועה, הפסקת הטיסות, המעבר לעבודה מהבית, והגבלת הפעילות הכלכלית הפחיתו בבת אחת את הביקושים לדלקים פוסיליים ובהתאם לכך השווי של חברות הדלק צלל בעשרות אחוזים, כאשר חלקן נסגרות או נמכרות.

לכן גם לא מפתיע שמדד שלא כולל את חברות הדלקים הפוסיליים מראה תשואה עודפת כיום. השאלה היא, האם חברות הדלק יחזרו לעוצמתן הקודמת, ברגע שהקורונה תחלוף. זה כמובן תלוי בין השאר בשאלה האם אנשים, ארגונים ומדינות ישנו את דפוס ההתנהגות שלהם.

במידה וחלק מדפוסי ההתנהגות שנכפו על כולם בתקופת משבר הקורונה יימשכו, אזי הביקוש לדלקים לא יחזור למצב הקודם וחברות הדלק יישארו חלשות. אך אם ההתנהלות תחזור להיות כפי שהייתה בשנת 2019, כנראה שחברות הדלק יחזרו לשגשג, גם אם במידה פחותה, בשל המגמה העולמית הכללית של מאמץ להלחם בשינוי האקלים והמעבר לאנרגיות מתחדשת, שלא קשורים לקורונה.

מדד חדש נוסף: ת"א 125 קלינטק – אנרגיה מתחדשת

ביום ראשון הושק בבורסה מדד ת"א קלינטק הכולל 12 חברות בתחום האנרגיה המתחדשת בשווי שוק של כ 32 מיליארד ₪. מדד הקלינטק הוא גם חלק מהמגמה העולמית, והוא התאפשר בזכות הצמיחה והבשלות של החברות הרלוונטיות הנסחרות בבורסה.

החברות הנכללות במדד ת"א קלינטק:

  1. אורמת              15.00%
  2. אנלייט               15.00%
  3. אנרג'יקס           15.00%
  4. אוגווינד             15.00%
  5. אלקטריאון         15.00%
  6. דוראל               8.27%
  7. 7אלומיי             7.69%
  8. משק אנרגיה      2.96%
  9. סולגרין              2.89%
  10. ברנמילר            1.72%
  11. אפולו פאוור       0.74%
  12. סאנפלאואר        0.73%

התייחסויות

חה"כ לשעבר ויו"ר חיים וסביבה רחל עזריה אמרה כי: "יש לכולנו אחריות לעתיד הילדים שלנו, למנוע את משבר האקלים, ולשמחתנו גם המגזר העסקי מכיר באחריות זאת. המהלך הזה של הבורסה הישראלית הוא פורץ דרך בישראל, ומצטרף למהלכים דומים בבורסות ברחבי העולם. ישראל חייבת לעבור לאנרגיות מתחדשות לטובת הסביבה, הכלכלה והעתיד שלנו במדינת ישראל, ולהצטרף לעשרות מדינות ברחבי העולם שהגדירו יעד של 100% אנרגיה מתחדשת לטובת עתיד נקי מדלקים פוסיליים. אנו קוראים למשקיעים להצטרף למגמה העולמית ולהשקיע בעתיד ירוק, נקי ובריא יותר. אנחנו שמחים ומודים לבורסה הישראלית על שיתוף פעולה זה."

איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך: "שוק ההון יכול וצריך להיות טריגר גם לשינויים סביבתיים וחברתיים שיש להם השפעה על החיים של כולנו ועל הדורות הבאים. הבורסה מצטרפת היום לבורסות המובילות בעולם המאפשרות לציבור המשקיעים ולפעילי השוק לעשות בחירה ערכית הנוגעת להשקעות שלהם, זאת תוך הרחבת וגיוון סל המוצרים שלנו וכחלק מהאסטרטגיה ארוכת הטווח של הבורסה".

-------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה