ועדת הכספים של הכנסת אישרה את הטלת המס על ממסים (סולבנטים) ועל שמנים שונים במטרה למנוע שימוש פלילי שנעשה בהם למהילה וזיוף של סולר תוך כדי התחמקות מתשלום מס הבלו על סולר. הטלת המס התעכבה במשך מספר שנים בעקבות בקשה של מפעלי תעשייה לקבל פטור מהמס, מכיוון שהם עושים שימוש באותם ממסים ושמנים כחומרי גלם בתהליכי הייצור.
לבסוף הפטור אושר, למעט סעיפים מסוימים, והוועדה אישרה את צו הבלו על דלק הטלת בלו (תיקון מס' 3) ואת צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס 11). משמעות הדבר היא שהחל מהתאריך 17.1.2022 יחול מס על ממסים ועל שמנים, למעט במקרה של אותן פעילויות תעשייתיות מסוימות שיוחרגו.
גובה המס שהוחלט להטיל על ממסים יהיה 3,978 ₪ לטון והמס על שמנים יהיה 2,983 ₪ לאלף ליטר.
כאמור הטלת המס נועדה להיאבק בתופעה הרווחת של זיוף דלקים. גורמים שונים מוהלים ממסים ושמנים משומשים בסולר וכך מרוויחים יותר או יכולים להציע מחיר דלק נמוך יותר לבעלי רכבים ולפגוע במתחרים. מהילת הסולר בממסים ובשמנים משומשים גורמת לזיהום אוויר חמור יותר, מעלה את הסיכוי לגרימת נזק לרכב המתודלק בחומר המהול ופוגעת בהכנסות המדינה מדלק.
כתבות רלוונטיות:
בצו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס 11), יש רשימה של 14 תעשיות שמשתמשות באותם ממסים ושמנים לצורך ייצור מוצרים, ולכן הן יקבלו פטור מהמס. להלן 14 התעשיות הזכאיות לפטור מהמס:
מעבר למתן הפטור, לענפים אלו תהיה אפשרות להשתמש בממיסים והשמנים בפטור ממס לא רק לשימוש בחומרי גלם אלא לצרכים נוספים שאינם ייצור אנרגיה, זאת בשיעור של 12% מסך כל כמות הדלק שאושר למפעל לצורך הפטור באותה שנת המס.
כמו כן, לפי התאחדות התעשיינים גם מפעלי עיבוד שבבי, מאפיות, ומפעלי לייצור חומרי בניין העושים שימוש בשמני סיכה כחלק מהליך הייצור וצורכים מעל 4,000 ליטר בשנה יהיו זכאים לפטור מתשלום המס.
כמו כן, פטור יחול גם על שמנים מתוספים העומדים בפרמטרים כימיים ייחודיים ומצויים בכלי קיבול של 20 ליטר ומטה.
כאמור, הטלת המס על ממסים ושמנים נועדה להילחם בתופעה של מכירת דלק מזויף (תמהיל סולר וממסים/שמנים משומשים) בעיקר לבעלי רכבים. בהתאם לכך המחוקק החליט לפטור סוגי תעשייה שונים שמשתמשים בחומרים אלה לצורך ייצור.
כבר מספר שנים שרשות המיסים בוחנת הטלת בלו ומס קנייה על ממסים (סולבנטים) אך בשל מורכבות הנושא והשפעת המס על ענפים ופעילויות שפעילותם אינה בעייתית ולא הם שמצריכים את הטלת המס, הנושא נדחה שוב ושוב.
אחת הטענות של התאחדות התעשיינים בעבר נגד הטלת המס היא שהוא עלול להביא לעליית מחירים במוצרים רבים, כגון טיפולי רכב, מוצרי מזון, חשמל ותחבורה, זאת משום שבמסגרת הצו בעבר נכללו תוצרים באופן גורף, שחלקם לא ברי מהילה ותחליפיות לסולר.
טענה נוספת הייתה שהמס יביא לפגיעה בתחרות בשל דרישת רשות המיסים מהמפעלים להצהיר מראש על שמות הספקים והכמויות שיירכשו מכל אחד מהם, מה שיהפוך אותם ללקוחות שבויים של אותם ספקים. ההתאחדות אף העלתה חשש שמס הקנייה שיוטל על ממסים משומשים יפגע במוטיבציה למחזר אותם.
גם כעת, עם אישור הטלת המס החל מה-17.1.2022, לדברי התאחדות התעשיינים יש סוגיות שטרם זכו למענה, כגון:
סוגיות אלה יידונו בעוד מספר חודשים מחדש.
התאחדות התעשיינים תקיים שני מפגשים למפעלים מהענפים הפטורים מהמס במטרה להסביר כיצד למלא את הטפסים ולהגיש את בקשות הפטור. המפגשים יתקיימו בשיתוף רשות המיסים במערכת הזום. קישור לפרטים.
---
מסמכים רלוונטיים: