השרה להגנ"ס חזרה בה מהתמיכה בחוק המגוון הביולוגי
במסגרת החוק מוצע לחייב דיווח על מצב הטבע והמגוון הביולוגי וכן לקיים מערך ניטור רציף. המשרד להגנ"ס משך את תמיכתו העקרונית בחוק בטענות שאין תקציב ושהחוק לא מאפשר לשמר את המנגנון הקיים שעובד טוב
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 03/3/2022

השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג חזרה בה מתמיכה בחוק "מצב הטבע" שעוסק בניטור המגוון הביולוגי ודיווח עליו – כחודשיים לאחר שהביעה תמיכה עקרונית בו. בדיון שהתקיים לאחרונה בוועידת הפנים והסביבה בכנסת במטרה לקדם את החוק לקריאה ראשונה, סמנכ"ל משאבי טבע במשרד להגנ"ס, אלון זסק, הודיע כי המשרד לא תומך בחוק.

הסיבות להתנגדות הן היעדר תקציב שיאפשר את מימושו וכן העובדה ש"המארג", המורכב מאוסף מומחים שמסייעים כיום למשרד לערוך את ניטור הטבע והמגוון הביולוגי, לא מעוגן בהצעת החוק כגורם שבהכרח יוכל להמשיך לעשות זאת.

לדברי זקס, כיום מנגנון הניטור בשיתוף "המארג" פועל בצורה טובה, אך אם תאושר הצעת החוק המוצעת, שמטילה על המשרד את האחריות לניטור, יהיה צורך להקים מחדש את מערך הניטור, תוך פגיעה במערך הניטור הקיים וסימן שאלה לגבי עצמאות וטיב המערך החדש שיקום.

ח"כ אלון טל, מיוזמי החוק, התנגד לדברי זקס ואמר שמדובר בטענות סרק, שכן המשרד יוכל להמשיך לנטר את הטבע באמצעות גוף לבחירתו. עם זאת, מאחר שהתגלו מחלוקות בזמן הדיון, החוק לא עלה לקריאה ראשונה והוחלט שהצדדים ינסו להגיע להסכמות קודם.


כתבות רלוונטיות:

  1. לחייב דיווח על מצב הטבע ומגוון ביולוגי, 29.12.2021
  2. מצב המערכות האקולוגיות בישראל מתדרדר, 28.10.2021
  3. עודכנה רשימת המינים המוגנים, 15.12.2019
  4. שמירה על הטבע והמגוון ביולוגי יעוגנו ברגולציה שתחייב עסקים, 13.06.2019
  5. 400 אלף ₪ למפעלים שיפעלו לשמירה על החי והצומח, 30.05.2019 

הכנת תוכניות ניטור למגוון הביולוגי

ישראל אישררה את אמנת המגוון הביולוגי של האו"ם המחייבת את המדינות שחתומות עליה לנטר "עד כמה שניתן" את המגוון הביולוגי. הניטור חייב לכלול את המרכיבים החשובים של המגוון הביולוגי ולהבין את מצבם והאם הם זקוקים לפעילות שימור דחופות.

במסגרת המחויבות יש לבצע ניטור רציף ורב שנתי ולעדכן את תכנית הניטור בהתאם לשינויים ולמגמות המתרחשים במגוון הביולוגי במדינה.

לפי הצעת החוק המעודכנת שאישורה נדחה לעת עתה, מי שיהיה ממונה על הכנת תוכניות הניטור לא יהיה רשות הטבע והגנים, אלא המשרד להגנ"ס. וועדה שתוקם תייעץ לו כיצד להכין את התוכניות.

מטרת ביצוע הניטור היא להביא להגברת המודעות באשר לפגיעה במגוון הביולוגי. בכל רגע נתון יידעו הציבור והגופים השלטוניים והציבוריים על פעולות שעלולות לפגוע במצב הטבע בישראל ולהימנע מהן.

הכנת דוח על מצב הטבע בישראל

חובה מרכזית נוספת שמופיעה בהצעת החוק מלבד הכנת תוכניות ניטור היא הכנת דוח מפורט בדבר מצב הטבע בישראל על ידי המשרד להגנ"ס. דוח חלקי יוצג לממשלה ולוועדת הפנים והסביבה בכנסת מדי שנה ודוח מפורט יותר יוצג מדי 3 שנים.

בדוח המפורט תהיה התייחסות לאזורים יבשתיים, סביבות לחות, אגמים, הים התיכון וים סוף של חופי המדינה. כמו כן, הוא יכלול נתונים שונים לגבי מצב השטחים הפתוחים ומיני החי והצומח בהם, וכן דיווח על שינויים מהותיים במצבם. כמו כן, לפי ההצעה יכלול הדוח מידע בדבר פעולותיהם של גופים שלטוניים וציבוריים לשימור מצב הטבע ולגבי פעולות שלהם העלולות לפגוע בו.

בשנים האחרונות הונחו על שולחן הכנסת הצעות חוק דומות מספר פעמים אך הן לא הבשילו. מגישי ההצעה הנוכחית, ביניהם הח"כים ד"ר אלון טל שיזם את הצעת החוק והשרה להגנ"ס לשעבר גילה גמליאל, מקווים שהחוק יסייע לשמור על הטבע בישראל באמצעות העלאת המודעות לפגיעה בו.

בדברי ההסבר לחוק נכתב כי למרות שמאז קום המדינה מצב הטבע בישראל התחזק, בשנים האחרונות הוא בנסיגה, אך אין דרך להעריך את חומרת המצב בלא הניטור הרציף של המגוון הביולוגי שמציע החוק.

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה