המשרד להגנת הסביבה האמריקני (EPA) הציג תוכנית פעולה מקיפה במטרה להתמודד עם האתגר הסביבתי של זיהום קרקע ומי תהום בחומרים אורגניים מופלרים (PFAS). תוכנית הפעולה כוללת פתרונות לטווח קצר לטיפול בכימיקלים אלו והן אסטרטגיות ארוכות טווח שיסייעו לספק את הכלים והטכנולוגיות כדי לספק מי שתייה נקיים, הכוללות טיפול ב-PFAS טרם חדירתם למי השתייה.
בחודש מאי 2018, התקיים כנס לאומי בארה"ב שהתמקד בצעדים לטיפול ב PFAS. בעקבות הפסגה, אירחה הסוכנות להגנת הסביבה, יותר מ-1,000 אנשים במהלך הקיץ ממדינות שהושפעו ישירות מה- PFAS. תכנית הפעולה של הסוכנות פותחה על בסיס משוב מאירועים אלו בנוסף למידע שהתקבל מכ-120,000 הערות שהגיש הציבור.
נזכיר, כי החומרים מקבוצת PFAS מצויים בשימוש תעשייתי מזה 60 שנים, אך רק ב-15 השנים האחרונות התגלה שחומרים אלו מסוכנים לאדם. ברחבי העולם, מדינות מאמצות ערכי סף עם רגישות גבוהה מאוד לנוכחות חומרי ה-PFAS במי השתייה. במקביל, חברות תעשייתיות ומדינות נאלצות ליטול אחריות על הנזק הבריאותי הנגרם לאוכלוסייה כתוצאה מהזיהום.
כתבות רלוונטיות לנושא:
התוכנית של הסוכנות להגנ"ס האמריקנית כוללת את הפעולות הבאות:
מאמצים אלה יסייעו ל- EPA ולשותפיה לזהות ולהבין טוב יותר את מזהמי ה-PFAS, לנקות את זיהום ה-PFAS הנוכחי, למנוע זיהום עתידי ולהסביר לציבור את הסיכון שבחומרים אלו. כדי ליישם את תוכנית הפעולה, EPA יעבוד בשיתוף פעולה עם גורמים מרובים, כולל סוכנויות פדרליות אחרות, מדינות, ממשלות, שירותי מים ותעשייה.
בישראל עדיין אין ערכי סף לריכוז PFAS במי שתייה וחומרים אלו אינם מנוטרים במי השתייה שלנו, במזון או במי תהום. אמנם ה-PFAS מוכרים כחומר מסוכן בחוק החומרים המסוכנים, יחד עם עוד רשימה ארוכה של חומרים שהעיסוק בהם דורש היתר רעלים, אחסון, שינוע ועמידה בהנחיות נוספות, אך ללא התייחסות לאופן השימוש בהם, הריכוז שלהם במוצרים או דברי מזון וכו'.
מסמכים רלוונטיים: