התוכנית הסביבתית לשיקום חבל התקומה (עוטף עזה)
המשרד להגנ"ס הציג תוכנית להיבטים הסביבתיים של שיקום עוטף עזה. היקף התוכנית צפוי להיות מאות מיליוני שקלים, מתוכם כבר אושר תקציב התחלתי של 84 מיליון ₪
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 27/12/2023

המשרד להגנת הסביבה הציג לראשונה את תוכנית "דרום ירוק" לשיקום אזור יישובי עוטף עזה, או בשמו החדש "חבל התקומה". התוכנית הוצגה לראשי רשויות מקומיות באזור, וכבר אושר לה סכום התחלתי של 84 מיליון ₪.

מימוש החזון מבוסס על 4 עקרונות: יצירת סביבה נקייה ממפגעים, תכנון ובנייה בני קיימה, אפס הטמנת פסולת ושמירה על שטחים פתוחים ושיקומם. לגבי כל אחד מהסעיפים ניסח המשרד להגנת הסביבה רשימת נושאים לקידום. כך למשל, עיקרון אפס הטמנה כולל את המשימות: סגירת מטמנת דיה שבדרום ופיתוח תשתיות להפרדת פסולת ולמיחזור של פסולת ביתית ביישובים.

קישור למצגת של התוכנית מופיע בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. שיקום העוטף: פיתוח אנרגיה מקיימת, מים וחדשנות אקלימית, 15.11.2023
  2. למידע נוסף על איכות הסביבה ומלחמת חרבות ברזל | infospot

שיקום סביבתי של יישובי חבל התקומה

כדי לשמור על סביבה נקייה ממפגעים, ניסח המשרד להגנת הסביבה מספר יעדים ותוכניות: פינוי פסולת בנייה והריסות ומיחזורה, פינוי מפגעי אסבסט והחלפת גגות אסבסט בגגות סולאריים, טיפול במפגעי חומרים מסוכנים ובקרקעות מזוהמות באמצעות החברה הממשלתית לשרותי איכות הסביבה, פינוי פסולת חקלאית וטיפול בה והגברת הפיקוח על השלכה או שריפת פסולת.

על פי התוכנית שהציג, בתחום תכנון ובינוי מתכוון המשרד להגנת הסביבה להקדיש חלק מהתקציב לעיר שדרות. כך, הוא מתכוון לשקם חצרות של 120 שיכונים בעיר לרבות הקמת גג סולארי, ביצוע בידוד גגות, הסדרת תאורה, החלפת דוודים לא תקינים וביצוע פעילות קהילתית. בנוסף, לפי התוכנית יפותח אתר טבע עירוני בשדרות, לצד פיתוח אתרי טבע במועצות האזוריות בסביבה.

כמו כן, בתחום של תכנון ובינוי מתוכנן לשקם מבני חינוך וציבור ו/או לבנות מבנים חדשים לפי תקן בנייה ירוקה. עוד מתוכנן לעשות שימוש בפסולת הריסות לטובת בנייה חדשה, להצליל רחובות מרכזיים באמצעות עצים בוגרים ולסייע לרשויות בתכנון סביבתי באמצעות היחידות הסביבתיות.

בתחום הטמנת פסולת, התוכנית מציעה לפתח תשתיות חכמות למיחזור והפרדת פסולת ביתית, לפתח תעשיות מתקדמות למיחזור ולפתח מתקני קצה לטיפול בפסולת ביתית וחקלאית, לפתח כלים לשימור גזם נקי, וכן – לסגור את מטמנת דיה הגורמת למפגעים.

בתחום השמירה על השטחים הפתוחים, לפי התוכנית יוקצה תקציב לביצוע סקרי שטחים פתוחים, לבניית בסיס לפיתוח אתרי טבע, וכן יוקצה תקציב לשיקום אקולוגי שנגרמו לטבע בשמורות ובמרחבי הטיילות בפארק שקמה, דרך הבשור ובמרחב "דרום-אדום".

להלן פירוט הפרויקטים והתקציב שיוקצה להם (בחלקו כבר הוקצה):


להגדלה לחצו כאן

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה