השיקום עקב הזיהום הימי החמור ביותר שידעה ישראל בעשורים האחרונים צפוי להימשך זמן רב. ניקוי גושי הזפת שנפלטו לרצועת חוף של 170 ק"מ מצפון עד דרום לפני 5 ימים נעשה עד כה באופן ידני על ידי כ-4,000 מתנדבים, בהובלת המשרד להגנ"ס, הרשויות המקומיות, רשות הטבע והגנים, עמותות וגופים נוספים.
בתוך כך, בית משפט השלום בחיפה הטיל צו איסור פרסום על פרטי חקירת האירוע למשך שבוע ימים. לפי הצו אסור לפרסם פרטים העלולים לזהות את המזהמים, לרבות שם כלי השיט, נמלי מוצא ויעד, מטען ונתיב שיט.
ביום שני סיירו ראש הממשלה והשרה גמליאל בחופי אשדוד וראש הממשלה הבטיח כי תקציבים יועברו לרשויות המקומיות בקרוב לצורך ניקוי החופים שבאחריותן.
ביקורת נשמעה מצד ארגונים סביבתיים על כך שהמדינה והמשרד להגנ"ס אינם ערוכים לטפל באירועי זיהום רחבי היקף ולכן קוראים לשקול מחדש את ההחלטה להרחיב את פעילות צנרת ומסופי הנפט של קצא"א באילת ואשקלון כחלק מהסכם לשינוע נפט של מדינות המפרץ הפרסי, שאיתם ישראל חתמה הסכם שלום לאחרונה.
כתבות רלוונטיות:
שיקום החופים והים עקב אסון הזפת צפוי להימשך זמן רב, ובינתיים מתחילים להתברר נזקיו האדירים: חשש לבריאות הציבור עקב החשיפה לזפת שנחשבת למסוכנת, צבי ים בסכנת הכחדה, ציפורים, חלזונות, אצות ובעלי חיים נוספים נפלטו מתים אל החופים, גושי זפת מוצקים וחצי-מוצקים מכסים את חופי הארץ מצפון לדרום וניקויים יימשך שנים, פגיעה בבתי גידול בחופים, חשש לכתמי נפט רבים שעוד מצויים בים ויגיעו לחופים בימים הקרובים, עם חזרת הסערה ועוד.
בתוך כך, ביום שבת האחרון השרה להגנ"ס, גילה גמליאל, קיימה הערכת מצב עם כלל הגופים הרלוונטיים והודיעה שטיסת הסיור שיצאה באותו בוקר מצאה כתמי זיהום בנקודות מסוימות בים אך הם נעלמו בהמשך. היא הוסיפה כי תקציבי חירום יועברו לרשויות בימים הקרובים לצורך ניקוי החופים שבאחריותן, וראש הממשלה הצטרף להבטחה בסיור שערך בחופי אשדוד.
סוכנות הבטיחות הימית האירופית, שאיתה המשרד להגנ"ס היה בקשר בימים האחרונים, מסרה כי בסריקת תצלומי לוויין היא זיהתה כתם שמן בים לפני כ-10 ימים, מול אזור אשקלון, 50 ק"מ מחופי ישראל.
ייתכן שכתם השמן הזה יוביל לאחראים לזיהום אשר יישאו בעלויות הגבוהות של הניקוי. בדיקת המשרד להגנ"ס מיפתה 10 אוניות אשר עברו במרחב ובזמן היווצרות הכתם ולכן הן החשודות בזיהום. הסברה הנוכחית היא שהזיהום נגרם כתוצאה מתקלה או עקב רשלנות של כלי שיט שעבר לאורך חופי ישראל. אחת מ-10 האוניות החשודות עגנה בנמל אשדוד ומביקורת שנערכה בה הוסר החשד כי היא קשורה לאירוע.
להערכת המשרד להגנ"ס ומומחים בתחום, כמות הדלק שנפלטה במהלך האירוע מוערכת בעשרות עד אלפי טונות. מזוט שנישא באוניה יכול להגיע עד 4,000 טונות. בנוסף לכך, בנתיבים ימיים אלה יש מכליות נפט המפליגות ונושאות בקרבן עד כ-250-300 אלף טונות נפט גולמי ותוצריו.
לפי המשרד להגנ"ס, יש סוגים שונים של פסולת בחופים אשר חלקם זוהמו מהזפת. לכן, האסטרטגיה הנכונה לפינוי הפסולת מהחופים היא בניקוי ידני, תוך הפרדה בין הפסולת השמנית לבין חול ולפסולת הרגילה ככל הניתן. לפיכך, מדובר בהליך ניקיון מורכב. לדברי השרה להגנ"ס, "יש מקומות שכלים הנדסיים לא יועילו, ולכן השיטה להסרה של הזפת היא באמצעות ידיים עובדות".
החל מיום רביעי שעבר, אלפי מתנדבים התגייסו לטובת ניקוי החופים. עמותת אקואושן הפנתה אותם למבצעי ניקיון אחרי שעברו תדריך וקיבלו ציוד מתאים.
המשרד להגנ"ס בוחן אפשרויות טיפול שונות לפסולת המסוכנת, גם באמצעות החברה הממשלתית לשירותי איכות סביבה, אך טרם הוחלט מתי ולאן היא תועבר ובינתיים היא נאספת בשקים מיוחדים בעורף החופים.
המשרד להגנ"ס, משרד הבריאות ומשרד הפנים פרסמו הודעה, לפיה אין להגיע לחופים מראש הנקרה עד אשקלון, לשום סוג של פעילות פנאי ורחצה.
ההודעה פורסמה רק 4 ימים לאחר שהחל האירוע. מאחר שכמות הזפת גדולה וייקח חודשים להבין את כלל הנזקים שנגרמו מהאסון, ייתכן שעונת הרחצה תיפתח באיחור.
השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: "הטבע שלנו, הסביבה הימית והבריאות של כולנו הם לא הפקר! לזפת המזהמת שפגעה בחופים ובבעלי החיים יש אחראי שפעל ברשלנות ובחוסר אחריות. הנזק שנגרם לטבע צריך להדאיג כל אזרח במדינת ישראל. אנחנו ממשיכים בכל האמצעים כדי לאתר את האחראי לאירוע, להפעיל נגדו את כל הסמכויות שבידינו ולמצות עימו את הדין".
חברות לטיפול בפסולת מסוכנת: