משרד הפנים יממן את פינוי הפסולת בנצרת בחודש הקרוב
משרד הפנים העביר 6 מיליון ₪ לטיפול בפסולת לאחר שהעירייה נקלעה למצוקה כלכלית והפסולת נערמת ברחובות, במקביל לשריפת פסולת ממושכת בתחנת המעבר
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 27/11/2024

משרד הפנים יממן ב-6 מיליון ₪ את פינוי הפסולת של תושבי נצרת בחודש הקרוב, כך עולה מהודעה של המשרד להגנת הסביבה. הוחלט שאשכול רשויות הגליל והעמקים יהיה אחראי על פינוי הפסולת בפועל והוא כבר החל במלאכה.

במקביל, מפקחי המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה נמצאים בשטח ומפקחים על הליך פינוי הפסולת. בד בבד המשרד דורש מעיריית נצרת להתקשר עם האשכול לפינוי שוטף של הפסולת.

בחודשים האחרונים נוצרו מפגעי פסולת ניכרים ברחבי העיר המשפיעים על כל תושבי האזור. אחד מהם התרחש באתר פסולת לא חוקי שהקימה העירייה בכניסה לעיר. בעקבות כך המשטרה הירוקה פתחה בחקירה פלילית נגד העירייה.

בתוך כך, המשרד להגנת הסביבה מפעיל תחנת ניטור אוויר ניידת במרחב למדידת הפגיעה באיכות האוויר עקב המפגעים. התחנה מוצבת בנוף הגליל ומיקומה משתנה על פי התנאים המטאורולוגיים כדי לכסות את השטח הנפגע.


כתבות רלוונטיות:

  1. האשפה נערמת ברחובות העיר הערבית הגדולה בישראל, 20.11.2024
  2. ניסיון רצח של מנכ"ל איגוד ערים לאיכות הסביבה בית נטופה, 16.09.2024
  3. כתב אישום נגד חברת פסולת שזייפה תעודות שקילה, 13.08.2024
  4. פשיטה על מתחם פסולת פיראטי בצפון, 31.10.2024
  5. למידע נוסף על פסולת | infospot

שריפה בתחנת המעבר, ואין איסוף פסולת מהתושבים

כפי שדיווחנו לפני שבוע, העיר הערבית הגדולה בישראל, נצרת, הצטרפה בחודשיים האחרונים לרשימת הרשויות הערביות שבהן הופסקה פעילות איסוף הפסולת העירונית מבתי התושבים, והאשפה נערמת ברחובות, על המדרכות, בתחנות האוטובוס, במפרצי החנייה, ובצידי הדרכים.

במקביל, תחנת המעבר המקומית, שהמשרד להגנ"ס הורה לסגור בשל מפגעים שנגרמו מפעילות לקויה ללא תשתיות מתאימות, המשיכה לפעול ללא רישיון ולאחרונה פרצה בה שריפה שמעלה עשן שגורם למפגעי ריח וזיהום אוויר לתושבי האזור.

הסיבה המרכזית להפסקת איסוף הפסולת והמשך השימוש בתחנת המעבר, היא קשיים כלכליים של העירייה, על רקע קיצוצים בתקציב, עליית מחירי הטיפול בפסולת, וסיבות נוספות. בעקבות המצב, המשרד להגנ"ס הוציא צווים והתראות לעירייה ולנושאי משרה בה, ונשלח זימון לשימוע לראש העירייה, אך הוא לא התייצב, ולפי המשרד להגנ"ס, העירייה לא נקטה בצעדים כלשהם לפתור את המצב.

במשרד להגנ"ס טענו כי לפי החוק האחריות לאיסוף הפסולת מוטלת על העירייה, ומאחר שזו כפופה למשרד הפנים, נדרשת התערבות מיידית של משרד הפנים. במשרד הפנים אמרו רגע לפני אישור התקציב החד פעמי כי למרות מאמצים לקדם תוכנית הבראה לעיריית נצרת, נמנעת העירייה לפעול כנדרש. לכן הוחלט להקים ועדת חקירה לבחינת תפקודה ובהתאם להמלצתה משרד הפנים יבחן את הנושא.

משבר הפסולת ברשויות הערביות

במהלך השנה האחרונה עלה על פני השטח משבר פסולת חמור בכמה ישובים ערביים. כך, לפני חודשיים דיווחנו על ניסיון רצח של מנכ"ל איגוד ערים לאיכות הסביבה אגן בית נטופה, שניצל לאחר שנורה ו-4 קליעים פגעו בו על רקע ניסיון של האיגוד להסדיר את הטיפול בפסולת ברשויות המקומיות החברות באיגוד.

בישוב ג'דיידה מכר (ליד כרמיאל) התפתח גם כן משבר פסולת ופעילות מערך איסוף הפסולת מבתי התושבים הופסקה, ככל הנראה כתוצאה של השתלטות גורמים עבריינים. לפני 3 חודשים דיווחנו כי הוגש כתב אישום נגד חברת פינוי פסולת מקומית. לפי החשד פינתה החברה פסולת ביתית שנאספה מהרשויות לאתרים פיראטיים, זאת תוך זיוף תעודות שקילה של אתר פסולת חוקי וקבלת תשלום מלא מהרשות המקומית.

לפני 4 חודשים דיווחנו ששר הפנים, משה ארבל, ביקש את התערבות השב"כ במקרים שבהם מעורבים גורמים עבריינים בענף הפסולת.

הארגונים הירוקים קוראים לגבש תוכנית עבודה

ארגון אדם טבע ודין ועמותת אזרחים למען הסביבה פנו במכתב למשרדי הסביבה והפנים ולגורמי ממשל נוספים במטרה לפתור את הבעיה בנצרת, וכן לגבש תוכנית עבודה למצבי חירום כאלה באופן כללי.

במכתב ציינו הארגונים את הסיכון הנשקף מתחנת המעבר, זאת משום שהוא עדיין פתוח ומושלכות בו כמויות פסולת לצד הכמויות הקיימות. בנוסף לכך יש בעירות באתר ולכן גם עשן מזהם המיתמר למרחקים.

כמו כן, הארגונים קוראים לבצע פעולות גם בטווח הבינוני והארוך כדי למנוע הישנות מקרים כאלה בנצרת וביישובים נוספים. לדבריהם, הפעולות המידיות צריכות להיות חלק מנוהל שקוף וברור שינחה כיצד לנהוג במצבי חירום דומים. ניסוח נוהל זה צריך לקרות בטווח הבינוני. באשר לטווח הארוך, הארגונים מציעים לגבש תוכנית שתמנע מצבי חירום ביישובים. כמו כן, יש לגבש מנגנון שימנע מתקציבים המיועדים לפסולת ברשות המקומית – להיטמע בתוך הגירעון העירוני. לבסוף, הארגוים ממליצים על מינוי מנהל לניהול נושא הפסולת ברשויות מקומיות.

קישור לעותק של המכתב מופיע בתחתית הכתבה.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "זיהום אוויר חמור כתוצאה מאי טיפול ותפקוד לקוי בטיפול במפגעי הפסולת הוא דבר שלא ניתן לעבור עליו לסדר היום. אנו ננקוט את כל הכלים העומדים לרשותנו כדי לאכוף ולפעול מול כל הגופים הרלוונטיים במאמץ לסלק את המפגעים הסביבתיים הקשים ולהשיב לתושבים את איכות החיים המגיעה להם.

"חשוב לי לציין שהליך כיבוי ופינוי הפסולת הוא הליך מורכב שלא יכול להסתיים תוך יומיים, אך כל אנשי המקצוע הרלוונטיים יפעלו במוקדים הרבים עד לסיום העבודה הנדרשת. האחריות לפינוי פסולת מוטלת על הרשות המקומית ונמצאת לפתחו של משרד הפנים. לי ולמשרד להגנת הסביבה יש מחויבות כלפי כל תושבי האזור, ולכן פעלנו בנחישות הנדרשת ובשיתוף פעולה עם משרד הפנים כדי לתת מענה מיידי למצב, ולאחר בקשה ובחינה הועבר תקציב לאשכול לפינוי הפסולת בעיר לחודש הקרוב.

ברור כי דרוש פתרון ארוך טווח כדי שהבעיה לא תחזור על עצמה, ועל כן נמשיך לפעול בכל האמצעים בשיתוף משרד הפנים ומשטרת ישראל במטרה לשים סוף למפגעי הפסולת וכדי להבטיח שהעירייה תספק שירותי פסולת תקינים וסביבה נקייה ובריאה לכל תושבי האזור".

עמותת אזרחים למען הסביבה: "אנחנו כמובן מברכים על ההחלטה להקצות תקציב מיוחד לצורך עבודות פינוי פסולת בעיר נצרת, אבל מדובר בפתרון זמני וחלקי, ואם במקביל לא ייעשו פעולות נוספות לפתרון הבעיה, בעוד חודש המצב יחזור כפי שהיה. חשוב להדגיש כי תחנת המעבר ממשיכה להיות המפגע המרכזי והמסוכן ביותר עבור כל תושבי האזור ועד היום, ובמשך כל הימים האחרונים מאז שהקבלן החל לעבוד, האתר עדיין פתוח, עדיין מושלכות בו כמויות נוספות של פסולת מכל הסוגים ופליטת העשן המסוכן ממנו ממשיכה ומזהמת את כל האזור. לכן פנינו בדרישות נוספות למשרדי הממשלה לנקוט פעולות של כיבוי וסגירת האתר וחסימת הכניסה אליו ובמקביל לגבש תכנית עבודה ייחודית לעיר נצרת וכן נוהל ברור ושקוף למקרים כאלה, אשר צפויים לקרות בעוד ישובים".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה