האשפה נערמת ברחובות העיר הערבית הגדולה בישראל
משבר הפסולת ברשויות הערביות מתרחב לעיר נצרת, שבה הופסקו שירותי פינוי הפסולת, והיא נערמת ברחובות. במקביל, שריפת פסולת שפרצה בתחנת מעבר עירונית גורמת למפגעי ריח וזיהום אוויר
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 20/11/2024

העיר הערבית הגדולה בישראל, נצרת, הצטרפה בחודשיים האחרונים לרשימת הרשויות הערביות שבהן הופסקה פעילות איסוף הפסולת העירונית מבתי התושבים, והאשפה נערמת ברחובות, על המדרכות, בתחנות האוטובוס, במפרצי החנייה, ובצידי הדרכים.

במקביל, תחנת המעבר המקומית, שהמשרד להגנ"ס הורה לסגור בשל מפגעים שנגרמו מפעילות לקויה ללא תשתיות מתאימות, המשיכה לפעול ללא רישיון ולאחרונה פרצה בה שריפה שמעלה עשן שגורם למפגעי ריח וזיהום אוויר לתושבי האזור.

הסיבה המרכזית להפסקת איסוף הפסולת והמשך השימוש בתחנת המעבר, היא קשיים כלכליים של העירייה, על רקע קיצוצים בתקציב, עליית מחירי הטיפול בפסולת, וסיבות נוספות.

לפני כשבועיים, דיווח המשרד להגנ"ס כי קיים דיון חירום בנושא מפגעי הפסולת וזיהום האוויר בנצרת, יחד עם מנכ"ל העיר, ראש העיר השכנה, נוף הגליל, מנהלת מחוז הצפון במשרד הפנים ובכירים במשטרת ישראל.

במשרד להגנ"ס טוענים כי לפי החוק האחריות לאיסוף הפסולת מוטלת על העירייה, ומאחר שזו כפופה למשרד הפנים, נדרשת התערבות מיידית של משרד הפנים במטרה לסייע לעיריית נצרת במימון איסוף הפסולת ובפינוי תחנת המעבר.

במשרד הפנים אומרים כי למרות מאמצים לקדם תוכנית הבראה, נמנעת העיריה מלפעול כנדרש. לכן הוחלט להקים ועדת חקירה לבחינת תפקוד העירייה ובהתאם להמלצתה משרד הפנים יבחן את הנושא.

סרטון: מערומי פסולת בנצרת


כתבות רלוונטיות:

  1. ניסיון רצח של מנכ"ל איגוד ערים לאיכות הסביבה בית נטופה, 16.09.2024
  2. כתב אישום נגד חברת פסולת שזייפה תעודות שקילה, 13.08.2024
  3. איזה תושבים מייצרים הכי הרבה פסולת? ומי ממחזר הכי הרבה?, 13.11.2024
  4. פשיטה על מתחם פסולת פיראטי בצפון, 31.10.2024
  5. למידע נוסף על פסולת | infospot

הפסולת לא נאספת, ולכן נערמת ברחובות

נצרת היא העיר הערבית הגדולה בישראל, עם כ-80,000 תושבים. במהלך השנה החולפת, ובמיוחד בחודשים האחרונים, עיריית נצרת מתקשה להפעיל את מערך איסוף הפסולת הביתית והעברתה למתקן קצה, וערימות פסולת מצטברות ברחובות.

המשרד להגנ"ס אומר כי שלח הודעה לעירייה לפי פקודת בריאות העם על מפגע הדורש סילוק. אך הנושא לא קיבל התייחסות מצד העירייה.

השריפה בתחנת המעבר לפסולת באזור התעשייה בנצרת

באזור התעשייה של נצרת קיימת תחנת מעבר לפסולת עירונית שבאחריות עיריית נצרת. לפי המשרד להג"נס, תחנת המעבר הוקמה כדי לתת מענה לקליטת פסולת בכמות מוגבלת שמקורה בעיר העתיקה, זאת בעקבות טענות העירייה לאתגרים לוגיסטיים ותפעוליים בשינוע פסולת מהסמטאות הצרות.

המשרד להגנ"ס אומר כי מסיורי פיקוח שלו עולה כי התחנה פועלת באופן החורג מהמותר, ללא תשתיות הולמות ומתוך גרימת מפגעים סביבתיים חמורים. לכן המשרד קיים שימוע לעיריית נצרת, ודרש לסגור את תחנת המעבר.

לאחר מכן, בתחילת אוגוסט 2024 פרצה שרפה בתחנה וגרמה לבעירת פסולת נרחבת, על שטח של כ-3 דונם, שגרמה לזיהום אוויר ומפגעי ריח הפוגעים בבריאות ובאיכות חייהם של תושבי האזור. צוותי כיבוי אש נשלחו לנסות לכבות את השריפה, אך כמו שריפות פסולת רבות, ערימות הפסולת ממשיכות לבעור מבפנים במשך זמן ממושך וקשה לכבותן.

בעקבות השריפה, המשרד להגנ"ס הוציא צווים והתראות לעירייה ולנושאי משרה בה, ונשלח זימון לשימוע לראש העירייה, אך הוא לא התייצב, ולפי המשרד להגנ"ס, העירייה לא נקטה בצעדים כלשהם לפתור את המצב.

דיון חירום של נציגי ממשלה ושלטון מקומי

המשרד להגנת הסביבה עדכן לפני שבועיים כי השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, מנכ"ל המשרד אסף יזדי, מנהלת מחוז הצפון במשרד ד"ר סיגל בלומנפלד ובכירים נוספים במשרד קיימו דיון חירום בנושא מפגעי זיהום אוויר וריח באזור נוף הגליל הנגרמים מתחנת המעבר לפסולת באזור התעשייה של נצרת.

בדיון השתתפו גם ראש עיריית נוף הגליל רונן פלוט, מנכ"ל עיריית נצרת, מנהלת מחוז הצפון במשרד הפנים ובכירים נוספים ממשטרת ישראל.

עם פתיחת הדיון הבהירו השרה סילמן ומנכ"ל המשרד להגנ"ס כי על פי חוק שמירת הניקיון, האחריות לאיסוף הפסולת והסרת המפגעים הסביבתיים מוטלת על עיריית נצרת. מאחר שהעירייה כפופה למשרד הפנים, נדרשת התערבות מיידית של משרד הפנים במטרה לסייע לעיריית נצרת במימון איסוף הפסולת ובפינוי תחנת המעבר.

המשרד להגנ"ס מסביר כי בשנה האחרונה העביר פניות רבות לעירייה ולנושאי משרה בה, כולל צווים ומכתבי התראות מכוח חוק אוויר נקי, חוק שמירת הניקיון ופקודת בריאות העם, גם בגלל מפגעי הפסולת הרבים, וגם בגלל פעילות תחנת המעבר שבה פרצה שריפה. הפניות נותרו ללא מענה.

כמו כן, המשרד להגנ"ס קיים שימועים לראש העירייה, אך הוא לא התייצב לשימוע האחרון.

לכן, במשרד להגנ"ס מבקשים את התערבותו המיידית של משרד הפנים, שאליו כפופות הרשויות המקומיות.

משבר הפסולת ברשויות הערביות

במהלך השנה האחרונה עלה על פני השטח משבר פסולת חמור בכמה ישובים ערביים. כך, לפני חודשיים דיווחנו על ניסיון רצח של מנכ"ל איגוד ערים לאיכות הסביבה אגן בית נטופה, שניצל לאחר שנורה ו-4 קליעים פגעו בו, על רקע ניסיון של האיגוד להסדיר את הטיפול בפסולת ברשויות המקומיות החברות באיגוד.

בישוב ג'דיידה מכר (ליד כרמיאל) התפתח גם כן משבר פסולת ופעילות מערך איסוף הפסולת מבתי התושבים הפסיקה לפעול, ככל הנראה כתוצאה השתלטות של גורמים עבריינים. לפני 3 חודשים דיווחנו כי הוגש כתב אישום נגד חברת פינוי פסולת מקומית, שלפי החשד פינתה פסולת ביתית שנאספה מהרשויות, לאתרים פיראטיים, תוך זיוף תעודות שקילה של אתר פסולת חוקי, וקבלת תשלום מלא מהרשות המקומית.

לפני 4 חודשים דיווחנו ששר הפנים, משה ארבל, ביקש את התערבות השב"כ במקרים בהם מעורבים גורמים עבריינים בענף הפסולת.

בעמותת 'אזרחים למען הסביבה' אומרי כי המשבר בענף הפסולת בישובים הערביים היה צפוי על רקע העדר תקציבים, מחסור בכוח אדם, מחסור בפתרונות קצה, כשלים בניהול ויישום תוכנית אסטרטגית ארצית, מעורבות גורמי פשיעה, ועוד.,

העמותה, יחד עם ארגונים אזרחיים נוספים פנו למשרדי הממשלה כבר לפני חודשים בדרישה להתערב במשבר הפסולת ברשויות הערביות. העמותות דורשות להקים מנגנון התערבות מיידי במקרים של משבר הפסקת שרותי איסוף פסולת כמו שקרה בנצרת, ג׳דיידה-מכר, ופורידיס, ולפי העמותה, צפוי לקרות בקרוב בעוד ישובים.

לדברי העמותה, משרדי הממשלה מתעלמים מהדרישות, והרשויות לא פועלות וממשיכות להפקיר את בריאות התושבים והסביבה.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "לא נסכים שרשות מקומית תמעל בחובותיה ותגרום למפגעי זיהום אוויר חמורים לתושבי האזור כולו. על משרד הפנים לפעול בהתאם לסמכותו במטרה להבטיח שירותי איסוף פסולת תקינים ואוויר נקי לכלל התושבים"

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה אסף יזדי: "פינוי פסולת וניקיון המרחב הציבורי נמצאים באחריות הרשויות המקומיות הכפופים למשרד הפנים. בחודשים האחרונים הפסולת של נצרת אינה נאספת ונשרפת בפאתי העיר וגורמת למפגעי תברואה, ריח ואוויר חמורים הפוגעים בבריאות התושבים. היעדר הטיפול בפסולת בשטחי העירייה פוגע בשירות הבסיסי שרשות צריכה לספק לתושביה, וכן יוצר מפגעים תברואתיים וסביבתיים המסכנים את בריאות הציבור. על עיריית נצרת לבצע את המוטל עליה כקבוע בחוק ועל משרד הפנים לפקח על כך".

משרד הפנים: "התנהלות הרשות שאינה פועלת כנדרש למילוי חובותיה ותפקידה, גורמת לפגיעה קשה בתושביה, בעובדיה, ובגמלאיה ומובילה למפגעים חמורים בסביבה ובתושבי האזור.

 לאור אי יישומה של תכנית התייעלות ולנוכח מצבה הכספי של העירייה מונה על ידי המשרד חשב מלווה לעירייה. לצערנו, על אף המאמצים המרובים לקדם ברשות תכנית הבראה והליכים חיוניים הנדרשים לצורך הבטחת פעולתה, נמנעת העיריה מלפעול כנדרש ולנקוט בצעדים הנדרשים והמתחייבים.

בנסיבות אלו, החליט המשרד לפעול להקמת ועדת חקירה לבחינת תפקוד המועצה וראש העיריה ובהתאם להמלצתה ישוב ויבחן המשרד את דרך הטיפול הנדרש".


חברות לפינוי וטיפול בפסולת

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
ק.מ.מ מחזור מאיר 072-3942967 Kmm@infospot.co.il
טלאור כראדי הילה לישע 072-3972028 Talork@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>