לפני כ-3 חודשים, עם פרסום נתוני המפל"ס לשנת 2023, עיריית ראשון לציון הופתעה לגלות כי מכון טיהור השפכים 'השפד"ן' שממוקם בשטחה המערבי של העיר, הוא מקור הפליטה הבודד הגדול ביותר בישראל של חומר מסרטן בשם פורמאלדהיד, זאת מבין 570 המתקנים שמדווחים למפל"ס. חשוב לציין כי יש מקורות פליטה נוספים שלא כלולים במפל"ס.
יועץ חיצוני שהעירייה שכרה בחן את הנושא ואמר כי יש חשש ממשי לחריגה מתמשכת מערכי איכות האוויר המחייבים (ערכי סביבה) כפי שהם נקבעו בחוק אוויר נקי.
הגידול המפתיע בפליטות פורמאלדהיד התגלה משום שבשנה זו, המשרד להגנ"ס החל לדרוש ממכוני טיהור שפכים, לדגום את האוויר שנפלט מהגנרטורים שמייצרים חשמל מהביוגז שנוצר בתהליך הטיפול בשפכים. הדיגומים והמדידות החדשות גרמו לכך שדיווחי פליטות הפורמאלדהיד במפל"ס של שנת 2023 גדלו ב 130%, כאשר השפד"ן אחראי לחלק ניכר מהגידול, ומטפס לראש רשימת מקורות הפליטה של פורמאלדהיד, מבין מדווחי המפל"ס.
בעקבות הגילוי, עיריית ראשל"צ פנתה לרגולטורים כדי שיפעלו להפחתת הפליטות, אך פנייתם לא נענתה. לכן, לאחרונה העירייה הגישה עתירה לבית המשפט, באמצעות עורכות הדין ציפי איסר-איציק וטל גרנות ממשרד ליפא מאיר, כנגד המשרד להגנ"ס, משרד הבריאות, משרד האנרגיה, והשפד"ן, בדרישה להפחית את פליטות הפורמאלדהיד ולהקים תחנת ניטור שתמדוד את ריכוזי הפורמאלדהיד בעיר ותבטיח שהם נמוכים ולא מסכנים את בריאות הציבור.
כתבות רלוונטיות:
לפני כחצי שנה דיווחנו על נתוני המפל"ס לשנת הפעילות 2023, ובו הצבענו על תופעה בולטת - שינויים בשיטות המדידה והחישוב של הפליטות שגרמו לשינויים משמעותיים בכמות הפליטות המדווחת. למשל, במקרה של פליטות חומרים מסרטנים במפל"ס נרשמה עלייה של 78% בשל שני עדכונים בשיטות חישוב ומדידת הפליטות. אחד משני העדכונים הוא על פליטות פורמאלדהיד במט"שים.
לפי דוח המפל"ס, פורמאלדהיד נפלט בין היתר בתהליך שריפת מתאן במנועי בעירה פנימית כגון גנרטורים. כמות פליטת הפורמאלדהיד תלויה בתכנון מנוע הגז ובמערכת הבעירה שלו. שריפת ביוגז (הכוללת מתאן) בגנרטורים מתבצעת במט"שים, מטמנות, מתקני טיפול בפסולת חקלאית ועוד.
בשנת 2023 נדגמו לראשונה פליטות מגנרטורים שמפיקים חשמל מהביוגז שנוצר בתהליך הטיפול בשפכים במט"שים, ונמצא ריכוז גבוה של פורמאלדהיד, שלעיתים אף חורג מערך הפליטה המותר. בעקבות נתונים אלה, חלה עלייה של 130% בפליטות פורמאלדהיד המדווחות למפל"ס בשנת 2023.
יש לציין שישנם 6 מט"שים עם תהליכי ביוגנרציה שנדרשו לדגום את ארובות הפליטה של הביו-גנרטורים, אך טרם ביצעו זאת, ולפיכך בשנת 2024 צפויה עלייה נוספת בפליטה המדווחת למפל"ס.
חשוב לומר, שהמפל"ס לא מייצג את כל הפליטות בישראל, ויש מקורות פליטה נוספים של פורמאלדהיד שלא מופיעים במפל"ס. בנתוני המפל"ס לשנת 2023 דווח על פליטה לאוויר של כ- 44 טון פורמאלדהיד. אך במצאי הפליטות לשנת 2023, שכולל מקורות פליטה רבים נוספים, דווח על פליטה לאוויר של כ-624 טון פורמאלדהיד, מרביתו (86%) משויך לשריפות של פסולת.
השפד"ן הוא מכון הטיפול בשפכים הגדול בישראל, שקולט ומטפל במרבית השפכים הגולמיים של ישובי גוש דן.
בשנת 2017, השפד"ן הפסיק להזרים לים התיכון את הבוצה שנוצרת במהלך הטיפול בשפכים, והיא עברה לטיפול במעכלים אנארוביים, שמפרקים את החומר האורגני, והופכים את הבוצה לדשן חקלאי. במסגרת הפירוק האנארובי – נוצר ביוגז, שמורכב ברובו ממתאן ופחמן דו חמצני. הביוגז מועבר לגנרטורים סמוכים ששורפים את הביוגז ומייצרים חשמל.
במהלך שריפת הביוגז בגנרטורים, נפלט פורמאלדהיד לאוויר, דרך הארובות של הגנרטורים, אך ללא טיפול מקדים.
כאמור, בשנת 2023 נדרשו המט"שים לדגום לראשונה את הפליטות מהגנרטורים שעובדים על ביוגז. לפי הדיווח של השפד"ן, הוא פלט 14.8 טון פורמאלדהיד בשנת 2023, מה שמציב אותו כמקור הפליטה הגדול ביותר לפורמאלדהיד מבין 570 המתקנים שמדווחים למפל"ס בשנת 2023.
לפי כתב העתירה שהגישה עיריית ראשל"צ, באמצעות עורכות הדין ציפי איסר-איציק וטל גרנות ממשרד ליפא מאיר, נודע לה על הפליטות החריגות של הפורמאלדהיד מנתוני המפל"ס שפורסמו באוגוסט 2023, והיא פנתה לרגולטורים הרלוונטיים, המשרד להגנ"ס, משרד הבריאות ומשרד האנרגיה, כדי שיפעלו להפסיק את הפליטות הנ"ל. במקביל העירייה ביקשה מהמשרד להגנ"ס להפעיל בשטח העיר תחנת ניטור איכות אוויר רציפה שתנטר ריכוז פורמאלדהיד באוויר.
במקביל, עיריית ראשל"צ שכרה יועץ חיצוני מומחה לנושא. חוות דעתו של המומחה היא כי כמות הפליטה של פורמאלדהיד בשפד"ן (לפי דיווח השפד"ן למפל"ס) מעלה חשש ממשי לחריגה מתמשכת מערכי איכות האוויר המחייבים (ערכי סביבה) כפי שהם נקבעו בחוק אוויר נקי. היועץ החיצוני המומחה גם אמר כי מדובר ב"פליטה הגבוהה ביותר בישראל של חומר מסרטן כלשהו לאוויר, ממקור בודד". כל זאת לפי כתב העתירה.
עיריית ראשל"צ טוענת כי הפניות שלה לא נענו, ולכן היא מגישה את העתירה, ודורשת כי הרגולטורים יפעלו לצמצום הפליטות, ולהקמת תחנת ניטור רציף שתוודא כי ריכוז הפורמאלדהיד בעיר לא מסכן את בריאות הציבור.
פורמאלדהיד CH2O הוא גז דליק, חסר צבע, אך בעל ריח חריף. מדובר בחומר שמסווג כחומר מסרטן וודאי. הוא משתחרר לאוויר בתהליכי שריפה במנועי רכב, מפעלי תעשייה, תחנות כוח, מט"שים ועוד.
מאיגודן (שפד"ן) נמסר: "אנו לומדים את העתירה, תגובתנו תוגש בבית המשפט, במתכונת המקובלת."
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "העתירה התקבלה במשרדנו, ותשובתנו תינתן במסגרת ההליכים המשפטיים, כמקובל."
----
מסמכים רלוונטיים: