לראשונה בישראל: משאיות אשפה חשמליות החלו לפעול בירושלים
עיריית ירושלים השיקה את משאיות האשפה החשמליות הראשונות בישראל, שנרכשו בתמיכת המשרד להגנ"ס ויתרמו להפחתת זיהום האוויר ומטרדי הרעש בעיר
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 18/3/2026

עיריית ירושלים חנכה השבוע (ב') את 5 משאיות האשפה החשמליות הראשונות שיחלו לפעול בישראל. המשאיות, שיצטרפו לצי רכבי פינוי האשפה של אגף התברואה של עיריית ירושלים, צפויות לתרום להפחתת זיהום האוויר והרעש בעיר הבירה.

את המשאיות רכשה העירייה בתמיכת המשרד להגנת הסביבה שסייע במימון של כ-2 מיליון ₪. התמיכה ניתנה במסגרת קול קורא למתן סיוע לרשויות ברכישת משאיות אשפה מאופסות פליטות שפורסם בחודש ספטמבר 2024. כפי שדיווחנו, כחצי שנה לאחר מכן הוכרזו 11 הרשויות שזכו בתמיכת המשרד להגנ"ס בסכום כולל של כ-8 מיליון ₪. לפי הקול הקורא, עבור כל משאית שתירכש, יקבלו הרשויות הזוכות מענק של כ-400,000 ₪, ובסה"כ ירכשו הרשויות בשלב הראשון כ-20 משאיות אשפה מאופסות פליטות.

במשרד להגנ"ס מסבירים שמשאיות אשפה פועלות בכל יום בלב אזורי מגורים, במסלולים קבועים ובנסיעה הכוללת עצירות והתנעות תכופות, דפוס פעולה שבמנועי דיזל מייצר פליטות ניכרות של מזהמי אוויר לצד מטרדי רעש לתושבים. לעומת זאת, משאיות חשמליות נוסעות בשקט, אינן פולטות מזהמים במהלך הנסיעה ומנצלות את העצירות התכופות לבלימה רגנרטיבית (בלימה המשיבה אנרגיה לסוללה) המייעלת את צריכת האנרגיה ומאפשרת תפעול יעיל במסלולים קבועים.

עוד מציינים במשרד להגנ"ס כי כיוון שכיום עלותם הראשונית של משאיות חשמליות לפינוי אשפה גבוהה יותר משל משאיות דיזל והטמעתן דורשת התאמת תשתיות והיערכות תפעולית, הוחלט להעניק תמריץ כלכלי ראשוני לרשויות מקומיות כדי לאפשר להן לצבור ניסיון תפעולי ולהרחיב את השימוש בטכנולוגיה נקייה זו ברחבי הארץ.


כתבות רלוונטיות:

  1. בקרוב: 20 משאיות אשפה חשמליות ראשונות בישראל, 26.3.2025
  2.  10מיליון ₪ לרכישת משאיות אשפה חשמליות ומונעות מימן, 9.9.2024
  3. מענק ממשלתי לירושלים: מעבר למשאיות אשפה מונעות בגז, 16.06.2024
  4. משאיות אשפה חשמליות: ללא רעש, ללא פליטות, 25.8.2021
  5. זיהום אוויר מתחבורה | infospot

עיריית ירושלים: שורה של מכונות וכלי רכב חשמליים

בעיריית ירושלים מציינים כי משאיות האשפה החשמליות החדשות שקטות במיוחד ואינן פולטות מזהמים והן מצטרפות כאמור לצי רכבי הפינוי ולעוד שורה של מכונות וכלי רכב חשמליים שכבר שולבו בעבודת אגף התברואה של העירייה.

נוסף על המשאיות החשמליות, מחזיקה עיריית ירושלים גם בקטנועים חשמליים, מקרצפת חשמלית, מכונות שאיבה חשמליות וכלי רכב חשמליים המשמשים לפיקוח על ניקיון העיר. כמו כן פועלות בירושלים 3 משאיות לפינוי אשפה בלי מערכת דחס (רוטופרס), עובדה ההופכת אותן לשקטות יותר ומזהמות פחות.

כ-20 משאיות אשפה חשמליות מתוך 2,000 משאיות בישראל

5 משאיות האשפה שיחלו לפעול בירושלים הן כאמור סנונית ראשונה מתוך 20 משאיות האשפה שרשויות ברחבי הארץ יירכשו בעזרת המענקים שהן יקבלו מהמשרד להגנ"ס במסגרת קול הקורא.

עם זאת, חשוב לזכור כי 20 משאיות האשפה החשמליות, לאחר שכל הרשויות שקיבלו את המענק יירכשו אותן, יהווו רק 1% מכלל כ-2,000 משאיות האשפה הפועלות בישראל.

נראה שהסיבה העיקרית לכך היא המחיר הגבוה של משאיות האשפה החשמליות שגדול בערך פי 2 בהשוואה למשאיות אשפה המונעות בדיזל (נכון ל-2023). המענק בגובה 400,000 ₪ לכל משאית שירושלים ועוד 10 הרשויות שזכו בקול הקורא יקבלו מהמשרד להגנ"ס נועד לגשר על פערי המחיר ולאפשר לרשויות להתנסות בכלי רכב אלה, לבחון את התאמתן לשימוש נרחב וליצור בסיס ביקושים לטכנולוגיות מאופסות פליטה.

משאיות אשפה חשמליות: היתרונות, החסרונות, העלויות ומה קורה בעולם

כפי שדיווחנו בעבר, דוח שפרסם המשרד להגנ"ס בנושא משאיות איסוף אשפה חשמליות לפני כשנה וחצי, מצא כי מחירה של משאיות חשמלית גבוה בערך פי 2 ממשאית דיזל דומה, אך ההפרש מצטמצם לסכום של כ-280,000 ₪, אם מביאים בחשבון את מחזור החיים של המשאית, כולל עלות האנרגיה (חשמל לעומת דיזל), עלות התחזוקה ועוד פרמטרים. כלומר, מענק של 400,000 ₪ אמור להפוך את הרכישה לכדאית מבחינה כלכלית.

אותו דוח של המשרד להגנ"ס מציג לצד עלויות הרכישה של משאיות אשפה חשמליות, גם סקירה מעמיקה של הנושא ברחבי העולם והאתגרים וההזדמנויות הכרוכים במעבר למשאיות מסוג זה בישראל, כולל שיח עם יבואני המשאיות בישראל.

לפי הדוח, השימוש במשאיות חשמליות לא רק מצמצם את זיהום האוויר ואת פליטות גזי החממה ומצמצם מטרדי רעש בערים, אלא תורם גם לחיסכון כלכלי בתפעול, בזכות מחירי האנרגיה הזולים בהשוואה לסולר, ועלות התחזוקה המופחתת בהשוואה למשאיות דיזל.

עם זאת, יש כמה חסמים המקשים על המעבר למשאיות חשמליות, נוסף על העלות הגבוהה בהשוואה לעלות של משאיות דיזל. עם החסמים נמנים גם טווחי נסיעה מוגבלים בין טעינות שבגללם צריך לתכנן במדויק את מסלולי האיסוף כדי להבטיח השלמת סבב מלא ביום עבודה. עוד בעיות קשורות לזמן הטעינה הארוך, שיכול להימשך בין 4 ל-8 שעות ומחירי עמדות הטעינה המהירות הגבוהים באופן ניכר. נוסף על אלה זמינות הדגמים החשמליים של משאיות לאיסוף אשפה היא מצומצמת יחסית, אם כי בשנים האחרונות הייתה התקדמות ניכרת, כשיצרניות מובילות כמו וולוו, רנו, ו-DAF הציגו דגמים חשמליים של משאיות אשפה.

קישור לדוח בסוף הכתבה.

התייחסויות

עידית סילמן, השרה להגנת הסביבה: "המהפכה הירוקה מגיעה לירושלים – משאיות פסולת חשמליות לטובת סביבה נקייה יותר, אוויר בריא יותר ואיכות חיים גבוהה יותר לתושבי העיר.

ירושלים היא עיר הבירה של ישראל ואחת הערים המשמעותיות בעולם, עיר חיה, צפופה ודינמית שבה כל החלטה סביבתית משפיעה על מאות אלפי תושבים ועל מיליוני מבקרים. אנחנו מובילים יחד עם עיריית ירושלים מהפכה ירוקה שמתווספת למהלכים רבים שהובלנו בבירה ומדיניות עירונית שמפחיתה זיהום אוויר, רעש והתייעלות אנרגטית לטובת הציבור. השילוב של משאיות אשפה חשמליות חדשות במערך העירוני ממשיכה את המהפכה הסביבתית לשיפור איכות החיים ולשמירה על בריאות התושבים.

כשעיר גדולה ועוצמתית כמו ירושלים מתקדמת עם טכנולוגיות נקיות וחדשניות – היא מציבה סטנדרט חדש והופכת למודל עבור ערים רבות בארץ ובעולם".

משה ליאון, ראש עיריית ירושלים :"ירושלים ממשיכה להוביל מהפכה של ניקיון עירוני מתקדם, חכם וירוק. הכנסת משאיות האשפה החשמליות למערך העירוני היא צעד נוסף במחויבות שלנו לשמור על עיר נקייה יותר, שקטה יותר ובריאה יותר עבור התושבים והמבקרים. נמשיך להשקיע בטכנולוגיות מתקדמות ובפתרונות סביבתיים שישפרו את איכות החיים בעיר ויהפכו את ירושלים לעיר מודרנית, חדשנית ומקיימת".

---

מסמכים רלוונטיים:

  1. סקירה בין-לאומית בנושא משאיות איסוף אשפה מוּנָעות בחשמל, המשרד להגנ"ס, 06.2023

חברות לפינוי וטיפול בפסולת

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה גבי וייסקופ 072-3712247 Negev@infospot.co.il
ק.מ.מ מחזור מאיר 072-3942967 Kmm@infospot.co.il
טלאור כראדי הילה לישע 072-3972028 Talork@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>