ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה לקדם הצעת חוק של המשרד להגנת הסביבה בנושא הסדרת העיסוק בקרינה מייננת. החוק נועד להסדיר את התחום כדי לצמצם את הסיכון לבריאות הציבור והוא כולל הטלת חובת רישיון על גורמים חדשים, חיוב השתלמויות והרחבת הפיקוח. לצד זאת, החוק כולל גם הקלה של הנטל הרגולטורי באמצעות הארכת הרישיון לעיסוק במקורות קרינה משנה אחת ל-5 שנים.
למקורות של קרינה יש שימושים מועילים וחיוניים ברפואה, בתעשייה ובחקלאות. אולם קרינה מייננת נחשבת לגורם מסרטן ועלולה לפגוע בתאים חיים בגוף האדם ולגרום לתחלואה. בשל כך, יש להסדיר את הפיקוח ואת תנאי הרישיון לעוסקים בתחום.
כעת, לאחר אישור ועדת השרים, החוק ימשיך בתהליך החקיקה הרגיל, דיונים בועדת הפנים והגנ"ס כהכנה לקריאה ראשונה, שנייה ושלישית בכנסת.
כתבות רלוונטיות:
הצעת החוק החדשה מכילה מצד אחד החמרה בתנאי הרישוי והפיקוח ומצד שני הקלה רגולטורית לבעלי רישיון.
כיום, ניתנים היתרים לעיסוק בקרינה מייננת מכוח תקנות הרוקחים - יסודות רדיואקטיביים ומוצריהם. אולם תוקפן של התקנות מותנה בהכרזה על מצב חירום במדינה. בהצעת החוק הנוכחית מוצע לעגן את ההוראות לעיסוק בתחום הקרינה המייננת ללא קשר למצבי חירום.
המשרד להגנת הסביבה מפקח כיום על כ-260 מוסדות הכוללים כ-2,400 מתקנים המכילים חומרים רדיואקטיביים, ועל כ-400 מוסדות נוספים, הכוללים כ-2,000 מתקני רנטגן ומאיצי חלקיקים. בנוסף, המשרד אישר כ-40 היתרים לצורך הובלת חומרים רדיואקטיביים ומדידת ריכוזי גז ראדון.
הצעת החוק קובעת שגורמים נוספים העוסקים במקורות קרינה מייננת יידרשו לקבל רישיון, כולל נותני שירותי ייעוץ להפחתת גז ראדון במבנים וביצוע עבודות להפחתת ריכוזי ראדון.
לצורך קבלת רישיון, אדם המבצע פעולות הכרוכות בקרינה יגיש למשרד להגנת הסביבה דוח בטיחות ודוח הערכת מנות הקרינה. המשרד יבדוק את הדוחות ויוודא שהאמצעים לצמצום הקרינה שהציע מגיש הבקשה תואמים את הסטנדרטים המקובלים לגבי הפחתת מנות הקרינה לערך המזערי האפשרי בהתחשב בעלויות ובתועלות.
עוד מוצע בהצעת החוק כי בעלי הרישיונות יחויבו להשתתף בהשתלמויות לצורך שמירה על כשירותם המקצועית. גם כיום נדרשים בעלי היתרים ועוסקים בתחום שמצריך בטיחות קרינה להשתתף בהשתלמויות מעין אלה.
כמו בחוקים סביבתיים אחרים, החוק יקבע אמצעי אכיפה מנהליים ופליליים. המשרד להגנת הסביבה יוכל להוציא צו מנהלי לטיפול מיידי בקרינה החורגת מהרישיון או נפלטת ללא רישיון, ובמקרים מסוימים, ביניהם כאלה שתתקיים סכנת חשיפה לקרינה של הציבור, יינתנו קנסות.
לדברי המשרד להגנת הסביבה, מדובר בעיסוק הדורש ידע וניסיון ייחודיים ולא ניתן לאפשר לאדם שאינו בעל הכשרה מתאימה לעסוק במקורות קרינה מייננת.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "השימוש בחומרים רדיואקטיביים חיוני לרפואה, לתעשייה ולכלכלה, ועלינו לשמור ולפקח על מקורות הקרינה ועל העוסקים בחומרים אלו, כדי לשמור על בריאות הציבור והסביבה. קרינה מייננת היא גורם מסרטן ומסוכן, ויש למנוע ולצמצם את הנזקים הסביבתיים והבריאותיים הנגרמים מחשיפה לקרינה זו. הצעת החוק של המשרד עתידה לייעל ולשפר את הפיקוח על העוסקים בקרינה מייננת".
מנהל אגף למניעת רעש וקרינה במשרד להגנת הסביבה, פרופ' סטליאן גלברג: "המשרד להגנת הסביבה פועל לקידום תרבות של בטיחות קרינה בקרב המשתמשים בחומרים רדיואקטיביים במטרה לשמור על בריאות הציבור והסביבה. החוק ייצר הסדר עדכני ויפחית את הנטל הרגולטורי, לצד אפשרות לפיקוח צמוד ויעיל על עיסוק במקורות קרינה מייננת".
---
מסמכים רלוונטיים: