התנאים הנוספים לקבלת היתר רעלים הנוגעים לייבוא של תחליפי אמוניה וכן לאחסון אמוניום ניטראט פורסמו השבוע לראשונה לציבור אף שהם קיימים ומיושמים כבר משנת 2017.
ככל הנראה המשרד להגנ"ס החליט לפרסם אותם כעת עקב הפיצוץ של 2,500 טון אמוניום ניטראט בנמל ביירות בלבנון בתחילת החודש, שהביא למותם של למעלה מ-100 הרוגים ולאלפי פצועים ומשכו תשומת לב ציבורית רבה והתמקדות מחודשת בנושא החומרים המסוכנים במפרץ חיפה.
תנאים נוספים להיתר רעלים הם תנאים שהמשרד להגנ"ס דורש מהמפעלים לקיים, כחלק מהיתר רעלים של המפעל, לפי סוגי הפעילות הרלוונטית. כך למשל יש תנאים נוספים ממוקדים לבריכות שחייה, לחוות דלקים וכאמור גם לאחסון של תחליפי אמוניה ואמוניום ניטראט.
התנאים הנוספים לייבוא תחליפי אמוניה נקבעו בשנת 2017 לאחר החלטת בית המשפט לרוקן את מיכל אחסון האמוניה בחיפה. עקב ההחלטה נוצר צורך לייבוא תחליפי אמוניה, ביניהם אמוניה מימית בריכוז 25%, אמוניה אל-מימית, אמוניום ניטראט במצב מוצק ובתערובות המכילות יותר מ-45% מהחומר וחומצה חנקתית בריכוז 100%.
לקט סרטונים: פיצוץ חומ"ס בביירות, לבנון
כתבות רלוונטיות:
מסמך התנאים הנוספים לייבוא תחליפי אמוניה מפרט, בין השאר, את מרחק ההפרדה המזערי הנדרש בין החומרים הנ"ל לרצפטורים ציבוריים, ובכל מקרה דורש ליישם את מדיניות מרחקי ההפרדה של המשרד להגנ"ס. להלן חלק מהדרישות:
התנאים לאחסון אמוניום ניטראט, קצת יותר מפורטים מיתר החומרים החלופיים ליבוא אמוניה. התנאים דורשים מרחק הפרדה מזערי של לפחות 50 מטר בכמות של 1-3 טון. בכמות גדולה יותר, נדרש מרחק של לפחות 400 מטר או לפי נוסחה המפורטת בתנאים.
כמו כן, התנאים לאחסון אמוניום ניטראט דורשים התייחסות ל"אפקט דומינו" (תגובת שרשרת או הערכת סיכון מצרפי) ולפיה העסק יחשב את טווח ההשפעה של האמוניום ניטראט על אחסון רעלים אחרים (אפקט דומינו). אם נמצא שקיים מקור סיכון נוסף בטווח ההשפעה, יחושב מרחק ההפרדה בתרחיש הכולל את שני מקורות הסיכון ביחד, כולל תרחיש מחמיר למקור הסיכון המושפע (אובדן תכולה מלא).
בנוסף לכך, במסמך מפורטים תנאים הנוגעים לאופן אחסון אמוניום ניטראט, לרבות אחסון במקום מאוורר, יבש ובמבנה לא דליק.
המסמך גם מפרט דרישות למרחק הפרדה מזערי בין מערומים של אמוניום ניטראט, לפי 2 שיטות חישוב אפשריות:
--------
מסמכים רלוונטיים: