מחקר ישראלי: אחסון מלפפונים בשקית פלסטיק חד-פעמית היא הפתרון הסביבתי המועדף
לפי מחקר חדש שיזם משרד החקלאות, שלב הגידול של המלפפון אחראי למרבית ההשפעה הסביבתית, ולכן יש להתמקד בצמצום הפחת שלא נקטף או משווק. כמו כן, אחסון מלפפונים בשקית פלסטיק חד-פעמית במקרר מאריך את חיי המדף שלהם ובכך מצמצם את אובדן המזון
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 17/9/2025

הגידול בחממה אחראי למרבית ההשפעה הסביבתית של מלפפונים, כך עולה ממחקר ישראלי חדש שיזם משרד החקלאות בו נבחנה ההשפעה הסביבתית של השלבים השונים במחזור החיים של המלפפון: הגידול, האריזה, ההובלה, האחסון בבית, והטיפול בפסולת, בשיטה שנקראת LCA Life Cycle Analysis.

לכן, החוקרים מדגישים כי יש להתמקד בצמצום הפחת, כלומר צמצום כמות המלפפונים שלא נקטפים או שלא משווקים לצרכנים. זהו הצעד שיביא לצמצום ההשפעה הסביבתית באופן המשמעותי ביותר בהשוואה להתייעלות בשלבים אחרים של מחזור החיים, כמו: אריזה, הובלה, וטיפול בפסולת.

יחד עם זאת, מטרת המחקר העיקרית הייתה להשוות בין ההשפעה הסביבתית של צורות האריזה השונות של המלפפונים: בתפזורת, בשקית פלסטיק חד-פעמית במעמד המכירה, במגש פלסטיק בבית האריזה וכו'. מסקנת המחקר היא שההשפעה הסביבתית הנמוכה ביותר הייתה לשקית פלסטיק חד-פעמית מהסוג שמחולקת בחינם בסופרמרקט.

ההסבר לכך הוא שאריזת פלסטיק מאריכה את תקופת האחסון של המלפפונים במקרר הביתי, והיא מצמצמת את כמות המלפפונים שמתקלקלים ונזרקים ללא שימוש, לכן היא עדיפה על אחסון בתפזורת. לפי המחקר, מבין אריזות הפלסטיק, שקית חד- פעמית היא היא הפתרון המועדיף, בהשוואה לאריזה במגש פלסטיק בבית האריזה, או שקית רב-פעמית.

החוקרים מדגישים שאף שההמלצה לאחסן מלפפונים באריזות פלסטיק סותרת את מאמצי המשרד להגנ"ס בנושא צמצום השימוש באריזות בכלל ובפלסטיק בפרט, תוצאות המחקר חד-משמעיות – שימוש באריזות פלסטיק מצמצם את בזבוז המזון ועדיף מבחינה סביבתית.

את המחקר ניהל מרכז ויץ לפיתוח בר-קיימא וערכו אותו חגית אולנובסקי, פלג עתיר, אלי שמושקו, ציפי פרידקין, ויקטור רודוב, עדי דישון ,מיכל צרפתי ורון פורת. המחקר התפרסם ב"אקולוגיה וסביבה –כתב עת למדע ומדיניות הסביבה".

קישור למחקר המלא בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. תביעה ייצוגית: הצגת כלים חד-פעמיים כמתכלים מטעה את הציבור, 20.7.2025
  2. עלייה בפליטות גזי החממה בשנת 2024 משלימה 9 שנים ללא הפחתה, 4.9.2025
  3. חוק אריזות חדש באירופה עושה מהפכה בענף, 24.4.2025
  4. בקרוב באירופה: יעדי צמצום בזבוז מזון וחוק אחריות יצרן בתחום הטקסטיל, 12.5.2025

רוב ההשפעה הסביבתית נגרמת בשלב גידול המלפפונים

לפי החוקרים, הממצא המפתיע והמשמעותי ביותר במחקר הוא שעיקר ההשפעה הסביבתית של מחזור החיים של המלפפונים נגרמת בשלב הגידול בחממה, שאחראי ל-55% עד 99% מההשפעה הסביבתית במדדים השונים שנמדדו.

כך למשל, הגידול של המלפפון אחראי ליותר מ-90% מדלדול שכבת האוזון, רעילות לאדם, רעילות בבתי גידול, ודלדול מינרלים ומתכות – שנגרמים לאורך מחזור החיים של המלפפון. ההשפעה הסביבתית בגידול נובעת מהחומר האורגני שנותר בחממה, מפעולות הגידול כמו השקיה ושרפת דלקים ומגורמי ייצור כמו דשן וחומרי הדברה.

שלבים נוספים במחזור החיים שהתגלו כבעלי השפעה סביבתית משמעותית הם הטמנת פסולת אורגנית ופסולת פלסטיק. ההשפעה הסביבתית של האריזה (אנרגיה וחומרים), שהייתה מטרת המחקר, הייתה נמוכה יותר, בין 0%-15% במדדים הסביבתיים השונים.

תרשים: תרומת השלבים השונים במחזור החיים של מלפפונים למגוון מדדים סביבתיים

החוקרים מציינים שמנתוני משרד החקלאות עולה שכשליש מהמלפפונים שגדלים בישראל אינם נקטפים או אינם משווקים, אך ההשפעה הסביבתית שלהם עדיין משמעותית, כיוון ששלב הגידול אחראי למרבית ההשפעה.

לכן, החוקרים מדגישים כי יש להתמקד במניעת אובדן מזון באמצעות הגדלת שיעור המלפפונים המשווקים, זהו הצעד שיביא לצמצום ההשפעה הסביבתית באופן המשמעותי ביותר בהשוואה לתייעלות בשלבים אחרים של מחזור החיים, כמו: אריזה, הובלה, וטיפול בפסולת.

אריזת פלסטיק מאריכה את חיי המדף ומצמצמת את אובדן המזון

כדי לכמת את ההשפעה שיש לאריזות פלסטיק על צמצום אובדן המזון, החוקרים השוו את אורך חיי המדף של מלפפונים שנמכרים כשהם ארוזים לזה של מלפפונים שנמכרים בתפזורת בתנאים שמדמים את שרשרת ההפצה, המכירה ובסופו של דבר האחסון במקרר הביתי.

במקביל, החוקרים השתמשו בניתוח מחזור חיים (LCALife Circle Assessment) להערכת ההשפעות הסביבתיות לאורך מחזור החיים של המלפפונים, ב-24 תרחישים שונים של סוגי אריזה, סוגי משפחות, אופן הטיפול בפסולת ועוד.

לפי ממצאי המחקר, כל אריזות הפלסטיק (2 סוגי שקיות הפלסטיק והמגש) האריכו את חיי המדף של המלפפונים בשלב האחסון במקרר הביתי, בהשוואה לאחסון בתפזורת בלי אריזה. ולא נמצא הבדל במשך הארכת חיי המדף, בין אריזות הפלסטיק השונות.

המשמעות: אחסון ביתי של מלפפונים בתפזורת גורם לצריכה מוגברת של מלפפונים שחלקם נזרקים לפח, בכמות גדולה בעשרות אחוזים בהשוואה לאחסון באריזת פלסטיק.

אריזה עצמית עדיפה על מכירת תוצרת ארוזה ועל שקית רב פעמית

אף שהמחקר הראה שאחסון מלפפונים באריזות פלסטיק מפחית את בזבוז המזון, החוקרים מסתייגים מאריזת מלפפונים בבית האריזה לפני שלב השיווק. לטענתם, מכירת מלפפונים ארוזים מראש (לרוב במגשית עטופה ביריעת פלסטיק) עלולה להוביל לקנייה עודפת של מלפפונים שבסופו של דבר לא נצרכים, ובכך להגדיל את בזבוז המזון.

לעומת זאת, אריזה של המלפפונים באופן עצמאי בנקודת המכירה בשקיות חד-פעמיות רגילות המוצעות לצרכן במחלקת הירקות והפירות בחינם, מאפשרת לצרכנים לקנות את הכמות המדויקת לפי לצורכי המשפחה ועשויה לצמצם בזבוז מזון. לכן זו שיטת האריזה העדיפה והמומלצת.

החוקרים גם מסבירים כי השימוש בשקית רב-פעמית בעייתית, כי קשה להבטיח ניקיון מיטבי של השקית בין שימוש לשימוש, דבר שיכול לגרום להצטברות של חיידקים ובקטריות.

למרות שזה נוגד את מדיניות המשרד להגנ"ס, ההמלצה חד-משמעית

לפי החוקרים, ממצאי המחקר מספקים תובנות חשובות לקביעת מדיניות ממשלתית בנושא צמצום אובדן ובזבוז תוצרת חקלאית.

הם מדגישים שאף שההמלצה לאחסן מלפפונים באריזות פלסטיק סותרת את מאמצי המשרד להגנ"ס בנושא צמצום השימוש באריזות בכלל ובפלסטיק בפרט, תוצאות המחקר חד-משמעיות – שימוש באריזות פלסטיק מצמצם את בזבוז המזון.

החוקרים ממליצים לבסס את המדיניות העתידית בישראל על ממצאי המחקר ועל ממצאים דומים של דו"חות ומחקרים בינלאומיים. עוד מציינים החוקרים שתוצאות המחקר עולות בקנה אחד עם החקיקה החדשה באיחוד האירופי, שלפיה אין להוסיף אריזות פלסטיק לירקות ופירות אלא אם הוכח מדעית וספציפית לכל פרי ירק ובכל מדינה בנפרד, שיש תועלת סביבתית מובהקת בהוספת האריזה. החוקרים צופים שהמדיניות שתיקבע בישראל לפי תוצאות המחקר, תהיה דומה למדיניות באירופה ובעוד מדינות בעולם.

----

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה