צו מניעת זיהום אוויר נגד העירייה בשל שריפת פסולת
שריפה פרצה באתר פסולת פיראטי בשפרעם בעת פינוי הפסולת מהאתר וככל הנראה הייתה מכוונת. המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות המליצו לאוכלוסייה רגישה להימנע משהייה באזור
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 20/9/2023

שריפה גדולה פרצה באתר פסולת פיראטי בשפרעם בסוף השבוע האחרון, בעקבותיה הוצא צו מנהלי למניעה או לצמצום זיהום אוויר לעיריית שפרעם. לפי הצו, העירייה מחויבת להפסיק את הבעירה בהקדם כדי למנוע את זיהום האוויר, ולאחר כיבויה לשלוח את שארית הפסולת לאתר פסולת מוסדר.

בעקבות השריפה הגיעו למקום נציגי המשרד להגנת הסביבה והנחו את העירייה להזמין יועץ בעירות שינחה כיצד יש לכבות את השריפה מבלי לגרום להמשך בעירות פנימיות. לדברי המשרד להגנת הסביבה, כבר לפני חודשים אחדים הוא הורה לעיריית שפרעם לפנות את הפסולת מהאתר הפיראטי. בעקבות כך פרסמה העירייה מכרז ובימים האחרונים החל הקבלן הזוכה לפנות את הפסולת מהאתר. לפי העירייה, השריפה פרצה בעקבות הצתה מכוונת ועל כן היא הגישה תלונה במשטרה נגד המציתים.

השריפה המתמשכת גרמה לתושבים רבים להתלונן על צריבה בעיניים, קשיי נשימה, שיעול והתקפי אסטמה. בעקבות כך המשרד להגנת הסביבה ניטר את איכות האוויר ומצא שהריכוזים לא מאוד גבוהים אך הריח באוויר חזק. לכן הוא המליץ, בשיתוף משרד הבריאות, לאוכלוסייה רגישה (חולי לב, ריאות, קשישים, ילדים ונשים בהיריון) להימנע משהייה בחוץ באזור שפרעם, אלון הגליל, ביר אל מכסור, מצפה עדי ושמשית. לשאר האוכלוסייה הומלץ לצמצם פעילות גופנית בחוץ, לסגור חלונות ולהפעיל מזגן.


כתבות רלוונטיות:

  1. ביהמ"ש חייב את עיריית שפרעם לטפל במפגעי בית המטבחיים, 18.6.2018
  2. אכיפה נגד שריפת פסולת באתר פיראטי שהמועצה מפעילה, 30.5.2023
  3. מפל"ס 2022: הפחתה בחומרים מסרטנים; עלייה בגזי חממה, 6.9.2023
  4. צו נגד מפעל של אלביט עקב זיהום אוויר, 15.3.2023
  5. מידע נוסף על זיהום אוויר  infospot

שריפת פסולת: הגורם העיקרי לפליטת חומרים מסרטנים

לשריפות פסולת יש תרומה משמעותית לזיהום האוויר בישראל בכלל, ולפליטת חומרים מסרטנים בפרט. לפי דוח המפל"ס לשנת 2022 שפורסם לאחרונה, שריפות פסולת עירונית וחקלאית, שברובן אינן חוקיות, גרמו ל-74% מהפליטות של חומרים מסרטנים בשנת 2022.

פליטת חומרים מסרטנים מפל"ס+מצאי 2022

חובת הדיווח למפל"ס כוללת רשימה של 114 חומרים מזהמים, מתוכם 38 חשודים או מוכרים כמסרטנים.

בעירות פנימיות באתר פסולת בחדרה כובו לאחר שנים

לפני פחות משנה, ביוני האחרון, דיווחנו על מקרה אחר שבו לאחר שנים של בעירות פסולת במטמנת אביבית בחדרה – הושלם כיבוי הבעירות. הבעירות כובו לאחר תהליך אכיפה ארוך שכלל התראות, צווים, שימוע, עיצום כספי והחלפת בעלות.

בעירות פנימיות במטמנות פסולת הן תופעה מוכרת בארץ ובעולם, אך לרוב הן מופיעות במטמנות שהוטמנה בהן פסולת אורגנית, ואילו במקרה של מטמנת אביבית וכן של אתר הפסולת של קבוצת כראדי מאשדוד מדובר על אתרי פסולת בניין, כך שלא ברור מה מקור השריפה.

במטמנות פסולת שבהן יש פסולת אורגנית, 2 תהליכים אופייניים יוצרים תנאים אידיאליים לשריפות ממושכות. ראשית, ישנו תהליך פירוק אנאירובי, ללא נוכחות חמצן, היוצר גז מתאן [CH4]. מתאן הינו גז נפיץ ודליק המהווה "גז חממה" הגורם לשינוי האקלים. זו הסיבה שבאתרי פסולת תקניים (גם כאלו שאינם פעילים), נהוג לשאוב את המתאן ולשרוף אותו בצורה מבוקרת או להשתמש בו כמקור אנרגיה (ביוגז). אולם באתרים לא תקניים או לא מפוקחים, המתאן מצטבר בערמות הפסולת ועשוי להתלקח או להשתחרר לאטמוספירה ולפגוע בסביבה.

התהליך השני האופייני לפסולת אורגנית, דוגמת גזם, הוא תהליך פירוק אירובי, בנוכחות חמצן. אחד משלבי תהליך זה הוא עליה בטמפרטורה ("נקודה חמה"), מצב שיכול להימשך שבועות ואף שנים.

כאשר 2 תהליכים אלו נפגשים, כלומר אותה "נקודה חמה" נפגשת עם כיס של גז מתאן, עלולה להתרחש התלקחות. סוג שריפה זה מכונה "בעירה פנימית", וקשה להבחין בו באתר פסולת כיוון שהוא מתרחש במעמקי הפסולת. כאשר ניגשים לכבות שריפה כזו, קודם יש להשתמש בכלים כבדים לשיטוח גבעות הפסולת ורק אז לכבות עם מים, וחוזר חלילה. מהסיבות המתוארות לעיל, שריפות מסוג זה נמשכות זמן רב, דבר המביא לפגיעה בבריאות הציבור בגלל המזהמים הנפלטים לאוויר ופגיעה בסביבה, גם עקב שחרור המתאן לאטמוספרה והשפעתו על שינוי האקלים וגם בשל מי הכיבוי שהופכים לתשטיף הדורש טיפול.

התייחסויות

ד"ר סיגל בלומנפלד, מנהלת מחוז צפון במשרד להגנת הסביבה: "בימים האחרונים מתחוללת שריפת פסולת עצומה באזור. בעקבות החשש הכבד שלנו שהיה לנו טרם האירוע מהתלקחות שריפה בערימת הפסולת שבהן יותר מ-15,000 קוב פסולת גושית, דרשנו באמצעות צו מעיריית שפרעם לפנות את הפסולת. לצערי, החששות התממשו, ומספר ימים לאחר תחילת עבודת הקבלן לפינוי הפסולת, פרצה שריפה במקום. לאורך כל האירוע כונני המשרד להגנת הסביבה ואני ליווינו את האירוע ואף הנחינו את העירייה להזמין יועץ בעירה כדי לוודא שהפעולות נעשות בצורה מקצועית ולא תישאר בעירה פנימית לחודשים רבים אחרי. נמשיך לפקח, לנטר ולפעול בשיתוף פעולה עם כלל הגורמים הרלוונטיים, עד להסרת המפגע לטובת בריאות הציבור והסביבה".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה