אתמול (ב') אירעה דליפת אמוניה במפעל מאמא עוף (של חברת תנובה) הנמצא באזור התעשייה הדרומי בקריית שמונה. 5 צוותי כיבוי מתחנת גליל-גולן ויחידה לטיפול בחומרים מסוכנים בפיקודו של מפקד המשמרת רב רשף דרור בוחניק זינקו למקום האירוע. הם ביצעו פעולות לאטימת הדליפה והכלתה וביצעו ניטור לשלילת הימצאות החומר באוויר. מאוחר יותר דיווחו כי אין נפגעים באירוע ואין סכנה סביבתית.
אמוניה אל-מימית משמשת במרבית מערכות הקירור התעשיות הגדולות, ונפוצה במפעלי מזון כמו מפעלי גלידה, מפעלי בשר, מפעלי סלטים מצוננים וכדומה.
אמנם הארוע הסתיים ללא נפגעים, אך גם במקרים אחרים של דליפות אמוניה שהסתיימו ללא נפגעים דיוחנו לאחר מכן על אכיפה של המשרד להגנ"ס ותביעות ייצוגיות של תושבים בסביבה. הפרטים לפניכם.
כתבות רלוונטיות:
כאמור, בעקבות חלק מהמקרים של דליפות אמוניה שהתרחשו בעבר התבצעה אכיפה של המשרד להגנת הסביבה. למשל באחד המקרים הוטל עיצום כספי של 1.6 מיליון ₪ על חברת פרי אור מעתלית עקב דליפת אמוניה ב-2016 אשר הצריכה פינוי של כל מי ששהה באזור המפעל, כולל פינוי בסיס צבאי וציבור מחוף ים סמוך, בשעת לילה מאוחרת.
הדליפה חשפה כי החברה הפרה את היתר הרעלים שלה, אחסנה באופן לקוי את האמוניה, לא הכינה נהלים להבטחת תקינות הציוד וצמצום הסיכון בעת אירוע ועוד. בשל כך המשרד להגנת הסביבה הטיל עליה עיצום כספי גבוה, נגדו עתרה החברה לבית המשפט. בית המשפט דחה את טענות החברה.
דליפת האמוניה שאירעה אמש במפעל בקריית שמונה לא הצריכה מהתושבים בסביבה להסתגר בבתיהם. במקרה שארע לפני כ-4 שנים דיווחנו על הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד חברת הגלידות 'פלדמן' בגין דליפת אמוניה.
על פי כתב התביעה הייצוגית שהגישה תושבת שכונה ברחובות, כ-150 ליטר של אמוניה שדלפו ממפעל הגלידות פלדמן מחוץ למפעל גרמו למטרד סביבתי. כל תושבי השכונה הסמוכה הונחו להסתגר בבתיהם למשך כשעתיים עד שהושגה שליטה באירוע, כבישים נחסמו ואתרי פנאי הסמוכים למפעל נסגרו, כולל ביטול משחק כדורגל.
בשל כך, ביקשה התובעת לפצות את הנפגעים ובהסכם הפשרה שהגיעה אליו עם החברה סוכם בין היתר שהחברה תתרום 155 אלף ₪ לטובת פרויקט סביבתי.
שנת 2015 נרשמה כשנה קטלנית של ארועי דליפות אמוניה. שני הארועים החמורים שארעו באותה שנה:
בעקבות האירוע החמור בהוד חפר בו נהרג כבאי, ופוטנציאל הסיכון שיש לאמוניה במתקנים גדולים, בוצע ב-2015 עדכון התנאים הנוספים בהיתר רעלים לשימוש באמוניה במתקני קירור.
האמוניה נמצאת במצב צבירה גז בטמפרטורת החדר ונחשבת רעילה לאדם. עם זאת, אמוניה נחשבת כגז קירור יעיל ובעל יתרונות סביבתיים בכך שאינו תורם להגברת שינוי האקלים (פרוטוקול קיוטו), ואף לא פוגע בשכבת האוזון (פרוטוקול מונטריאול).
באוגוסט 2020 המשרד להגנת הסביבה פרסם תנאים נוספים לקבלת היתר רעלים הנוגעים לייבוא של תחליפי אמוניה וכן לאחסון אמוניום ניטראט. למעשה, התנאים הללו יושמו כבר משנת 2017 אך פורסמו לציבור לראשונה ב-2020.
מסמך התנאים הנוספים לייבוא תחליפי אמוניה מפרט, בין השאר, את מרחק ההפרדה המזערי הנדרש בין החומרים הנ"ל לרצפטורים ציבוריים, ובכל מקרה דורש ליישם את מדיניות מרחקי ההפרדה של המשרד להגנ"ס. להלן חלק מהדרישות:
---
מסמכים רלוונטיים: