שר האנרגיה יוכל לאשר לתחנת כוח לחרוג מהיתר הפליטה ל-9 חודשים
לפי טיוטת חוק ההסדרים שאושרה, מנהלת מערכת החשמל הארצית תוכל לאשר לתחנות כוח לחרוג מהיתר הפליטה שלהן, ושר האנרגיה יוכל להאריך את תקופת החריגה עד לכ-9 חודשים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 09/3/2023

חוק ההסדרים שאושר על ידי הממשלה לפני כשבועיים יאפשר לחברה הממשלתית שמנהלת את מערכת החשמל הארצית, חברת נגה, לאשר לתחנות כוח לחרוג מהיתר הפליטה שלהן, תחת תנאים מסוימים, לתקופה של עד 9 חודשים באישור שר האנרגיה, כדי להבטיח את אמינות אספקת החשמל.

כפי שדיווחנו לפני שבוע, המשרד להגנת הסביבה עדכן מיד לאחר אישור חוק ההסדרים, כי הצליח לרכך את הסעיפים הנוגעים להפעלה חריגה של תחנות כוח, ואכן הושג ריכוך מסוים. בנוסח שאושר, נוספה דרישה כי ההפעלה החריגה תותר רק במסגרת של נוהל שייקבע במשותף עם המשרד להגנת הסביבה וחברת נגה, וייקח בחשבון גם את ההתחשבות בשיקולים הסביבתיים.

כמו כן, בנוסח הקודם לא הייתה מגבלת זמן, ואילו כעת ההפעלה החריגה תותר רק לתקופה של 21 יום, לאחר מכן יהיה צורך באישור של שר האנרגיה, שיוכל להאריך את החריגה לתוקפה של עד 9 חודשים.  בנוסף לכך נוספה דרישת דיווח למשרד להגנ"ס.

איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון-כרמל, המטפל בנושאי איכות הסביבה עבור 18 רשויות מקומיות באזור, הצהיר שהוא מתנגד בחריפות לתיקון המוצע והוסיף כי יש לקבוע שהמידע על הפעלה חריגה של תחנת הכוח יהיה שקוף לציבור, כך שיובטח שהיא לא תיעשה משיקולים כלכליים.

חשוב לזכור שחוק ההסדרים והתקציב עוד צריכים לעבור את אישור הכנסת בחודשים הקרובים ולכן ייתכן שיהיו בו שינויים.


כתבות רלוונטיות:

  1. חוק ההסדרים אושר בממשלה, 01.3.2023
  2. טיוטת חוק הסדרים מעודכנת: אלה עיקריה בתחום הסביבה, 20.2.2023
  3. חוק רישוי סביבתי משולב חוזר לחוק ההסדרים, 25.1.2023
  4. המשרד להגנת הסביבה מתנגד לקיצוץ סמכויותיו בוועדות התכנון, 06.3.2023
  5. היתר הפליטה ליחידות המזהמות בתחנת הכוח לא יוארך, 02.11.2022

איגוד ערים שרון-כרמל מתנגד לפגיעה בסביבה

לקראת אישור חוק ההסדרים, איגוד ערים שרון-כרמל פרסם נייר עמדה נרחב עם הערות לגבי סעיפים מגוונים בהצעת החוק. בין היתר, האיגוד הצהיר שהוא מתנגד לתיקון חוק אוויר נקי שצוין לעיל. לדבריו, "תחנות הכוח לייצור חשמל הן מקור הזיהום הגדול ביותר בארץ ובייחוד התחנות הפחמיות, הגורמות בכל שנה לתמותה עודפת של מאות אזרחים".

איגוד הערים דרש להוסיף הגדרות ברורות ל"מצב חירום" במשק החשמל ולחייב שקיפות כך שהציבור יידע שהפעלה חריגה בתחנת כוח לא נעשתה משיקולים כלכליים. עוד דרש האיגוד לקבוע מנגנון שיפצה את הנפגעים מהנזק הסביבתי שייווצר כתוצאה מחריגה מהיתר הפליטה לאוויר. בטיוטת חוק ההסדרים שאושרה בידי הממשלה ימים אחדים אחר התנגדות איגוד ערים שרון-כרמל – לא נמצאת אף אחת מהדרישות הללו.

"לא להיתר סביבתי משולב"

עוד סעיף בחוק ההסדרים שאיגוד ערים שרון-כרמל מתנגד לו נוגע לרישוי סביבתי משולב. לדברי האיגוד, נכון למצב היום, תקלות בייצור, באמצעי טיפול בפליטות לסביבה, ותחזוקה של מתקנים - גורמות לפגיעה סביבתית ובריאותית. בזמן הארוך שמפעל לא יידרש לחידוש ההיתר שניתן לו, יקודמו טכנולוגיות שיכולות להביא לשיפור משמעותי בהתמודדות עם זיהום סביבתי או הפחתת סיכונים לאוכלוסייה.

מהו היתר סביבתי משולב? איחוד היתר פליטה לאוויר, היתר רעלים ורישיון עסק להיתר אחד שתקף לתקופה של 7-10 שנים. כיום, היתר פליטה לאוויר אמנם ניתן ל-7 שנים, אך היתר רעלים ניתן לשנה עד 3 שנים ורישיון עסק ניתן ל-15-5 שנים. איגוד הערים מתנגד לאיחוד ההיתרים בטענה שמצב שבו עסקים יקבלו היתרים לתקופה של עשור יביא לזיהום ופגיעה סביבתית מיותרת, ובראייה ארוכת טווח להוספת דרישות טכנולוגיות אשר עלולה להשית עלויות נוספות על הגורמים המפוקחים.

איגוד הערים מדגיש כי בייחוד בנוגע להיתר רעלים נדרשת גישה מקצועית יותר לגבי סוגי הרעלים, כמותם, ריכוזם וההשלכות שלהם על הסביבה ועל בריאות הציבור. בנוגע להבטחת המשרד להגנת הסביבה לקדם היתר משולב שיינתן עם דרישות סביבתיות דומות לאלה שבאירופה, האיגוד סבור שאין מקום להשוואה, משום שישראל היא מדינה צפופה יותר, שתושביה מתגוררים בסמיכות רבה יותר לתעשייה.

חששות נוספים שמעלה האיגוד קשורות לפגיעה ביכולת לפקח על מוכנות מפעל מבחינת התמודדות עם אירועי שריפה במעורבות חומרים מסוכנים. החשש עולה משום שכיום נדרש במסגרת קבלת ההיתרים הסביבתיים לקבל גם אישור של מכבי אש ומשטרה מדי שנים אחדות, בעת חידוש ההיתר. אך מעבר להיתר שתקף במשך עשור שלם יכול לפגוע בפיקוח המשטרה ומכבי האש.

לכן, לפי האיגוד, יש לקדם חוק רישוי סביבת משולב במסגרת חקיקה ראשית ומקיפה ולא במסגרת חוק ההסדרים בחופזה, ללא דיון מעמיק בהערות ציבור והטמעת תיקונים נדרשים. 

לפני שבועיים: חוק ההסדרים אושר בממשלה

כאמור, חוק ההסדרים אושר בידי הממשלה לפני כשבועיים ובעוד כמה חודשים יידרש לאישור הכנסת.

המשרד להגנת הסביבה התגאה בהישגיו בגרסה שעברה, שכללו שמירה על הרכב הנהלת קרן הניקיון כך שהשליטה תישאר בידיו ולא תעבור למשרד הפנים. בנוסף, ריכוך הסעיפים שיאפשרו לחברה הממשלתית שמנהלת את מערכת החשמל הארצית לאשר לתחנות כוח לחרוג מהיתר הפליטה שלהן, וכן קידום של חוק פסולת בניין, רישוי סביבתי משולב, תמיכה במתקני טיפול בפסולת באמצעות תעריף חשמל ועוד.

חוק פסולת בניין צפוי להפחית את פסולת הבניין המושלכת בשטחים פתוחים, לחסוך את עלויות הניקוי שלה, להגדיל את המיחזור – וכך לצמצם כריית חומרי גלם חדשים ולמנוע מפגעים סביבתיים.

לצד זאת, המשרד להגנת הסביבה לא הצליח לבטל סעיפים שקשורים לקיצוץ סמכויותיו כיועץ סביבה במוסדות התכנון. הכוונה היא להעביר את תפקיד הייעוץ הסביבתי ליועצים פרטיים. המשרד הביע חשש מכך והודיע שימשיך להיאבק על סמכויותיו וכי הסביבה והציבור ייפגעו אם לא יצליח בכך.

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה