המשרד להגנת הסביבה פרסם לאחרונה קול קורא למימון החלפת גגות אסבסט במבני ציבור ומגורים בישובי גבול הצפון, עקב הנזקים שנגרמו במלחמת חרבות ברזל. התקציב עומד על 12 מיליון ₪ והקול הקורא מיועד לרשויות מקומיות.
מדובר על החלפת גגות אסבסט במבנים שנפגעו, רוסקו, התפוצצו או נשרפו. פגיעה כזו עלולה לגרום לפיזור סיבי אסבסט מסרטנים באוויר ובקרקע ולסכן את בריאות האוכלוסייה.
ממידע חלקי שבידי המשרד להגנ"ס, ברשויות קו העימות יותר מ-200 אלף מ"ר של גגות אסבסט צמנט במבני מגורים ובמבני ציבור ועוד אלפי מ"ר של גגות אסבסט צמנט במבנים חקלאיים (שלא יכולים לקבל תמיכה בקול הקורא הנוכחי).
ניתן להגיש בקשה לתמיכה עד לתאריך 9 בנובמבר 2024. קישור לפרטי הקול הקורא מופיעים בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
הקול הקורא מגיע במסגרת יישום החלטת ממשלה 1786 מחודש מאי האחרון, שעוסקת בתוכנית למענים בטווח המיידי וקידום מתווה רב-שנתי לשיקום ופיתוח הצפון. החלטת הממשלה הגדירה תמיכה של 12 מיליון ₪ להחלפת גגות אסבסט שנפגעו במלחמה, כאשר מרבית התקציב, 10 מיליון ₪ מגיע מקרן הניקיון, ו-2 מיליון ₪ נוספים ממשרדה אוצר.
הקול הקורא מיועד לרשויות מקומיות בצפון שיגישו בקשה להחלפת גגות אסבסט צמנט במבני ציבור בעדיפות ראשונה, ובמבני מגורים בשטח הרשות בעדיפות שנייה. על המבנים המדוברים להיות ב"אזור המאוים" כפי שהוא מוגדר במסמכי הקול הקורא.
המימון יינתן להסדרת גגות האסבסט צמנט והתקנה של גגות חליפיים במקום אלה שהוסרו, בהתאם לשטח הגג המדובר. התקציב יחולק באופן יחסי לסך שטח הגגות שהוגשו בבקשות שעומדות בתנאי הסף, אך הסכום המרבי יעמוד על 266 ₪ למ"ר גג, מתוך זה 179 ₪ למ"ר עבור התקנת הגג החדש, ו-87 ₪ למ"ר עבור הסרת האסבסט כולל הגשת תוכנית לקבלת היתר עבודת אסבסט, הכנה, הסרה, אריזה, ניקוי ושאיבה, הטמנה, דיגום סביבתי, דוח מסכם והוצאות פיקוח.
בהתאם לסכום המרבי של 266 ₪ למ"ר גג, התקציב המיועד, 12 מיליון ₪, אמור להספיק לכ- 45,000 מ"ר גגות.
חוזקו של האסבסט ועמידותו בפני אש, חום, מים ופגעי טבע אחרים, הפכו אותו לחומר בניין מבוקש ומקובל עד לסוף המאה ה-20, אז התגלו תכונותיו המסרטנות. עד היום נמשכת המשימה של פינוי וניקוי האסבסט הקיים בעולם, ובישראל בכלל זה, כמו הפרויקט הגדול של ניקוי קרקעות הגליל המערבי מאסבסט המזהם שנותר בהן. לצד הניקוי, הוחמרה האכיפה בנושא.
מכיוון שהסכנה הבריאותית שבאסבסט קשורה בעיקר לסיבים שהוא מורכב מהם, המתפרקים כשהוא מתפורר ומשתחררים לאוויר וחודרים לריאות, גם תהליך הפינוי והניקוי שלו חייב להתבצע על פי נהלים מוקפדים ובדרכים שימנעו את שחרור הסיבים האלה.
הדברים אמורים גם באסבסט-צמנט, מוצר המכיל תערובת של אסבסט ומלט במצב קשיח (לרוב כ-10% סיבי אסבסט) ומשמש חומר בנייה כשהוא מעוצב בלוחות שטוחים או גליים המשמשים בין היתר לכיסוי גגות וקירות.
לפי המשרד להנ"ס, ההערכה היא כי בישראל יש יותר מ-80 מיליון מ"ר של מוצרי אסבסט-צמנט, מרביתם גגות. כשמצבם תקין ושלם הסיכון מהם נמוך, אך כשמבוצעים בהם שינויים כמו עבודות בנייה או פינוי שלא לפי כללי הבטיחות, גוברת הסכנה.
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "המשרד להגנת הסביבה יוצא בתמיכה לרשויות הצפון בהיקף של 12 מיליון ₪ להחלפת אסבסט צמנט המותקן כגגות במבני ציבור ובמבני מגורים והצבת גגות חלופיים, במטרה למנוע פגיעות שעשויות לנבוע מהמלחמה. המשרד פועל בשילוב זרועות יחד עם הרשויות הצפוניות באזור המאוים כדי להאיץ פעולות איתור של גגות אסבסט שעלולים להיפגע ולהסיר את הסיכון לציבור שעלול להיגרם מהרס זה. המשרד יתמוך תמיכה מלאה ברשויות שיפעלו לצורך מיגור סיכון זה באמצעות הקול הקורא שמפורסם כעת".
-------
מסמכים רלוונטיים: