המפץ של הרחבת חוק הפיקדון
הרחבת חוק הפיקדון על מיכלי משקה גדולים בסוף שנת 2021 גרמה לשינויים גדולים בענף. מפת תאגידי המיחזור השתנתה, רשתות השיווק הפכו לשחקן מרכזי, המכונות האוטמטיות הכניסו טכנולוגיה מסקרנת לענף, 2 מפעלים חדשים מאפשרים לראשונה מיחזור מבקבוק לבקבוק בישראל, ועוד
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 19/7/2022

הרחבת חוק הפיקדון על מיכלי משקה גדולים (1.5-5 ליטר) נכנסה לתוקף לפני פחות משנה, הוסיפה 750 מיליון בקבוקים למנגנון הפיקדון והובילה לשינויים משמעותיים בענף.

בחזית של תאגידי המיחזור, תאגיד המיחזור אל"ה ששלט בענף במשך יותר מעשור, כנראה ייסגר בהמשך השנה, ומחליפים אותו מספר תאגידי מיחזור, חלקם חדשים וחלקם ותיקים. תמשיכו לקרוא בכדי להכיר אותם.

בנוסף, שני מפעלי מיחזור חדשים הוקמו במטרה להציע פלסטיק בקבוקים ממוחזר באיכות גבוהה שיכול לבוא במגע עם מזון שמאפשר לראשונה מימוש חזון של כלכלה מעגלית מבקבוק לבקבוק כחול-לבן. זה מסייע ליצרנים של מוצרי פלסטיק שונים בישראל, שיכולים כעת לקבל פלסטיק ממוחזר באיכות גבוהה באופן שוטף ויציב מבלי להיות תלויים ביבוא בינלאומי, עיכובים בנמל וכו'.

במקביל, רשתות השיווק נהפכו לשחקן הרבה יותר משמעותי ליישום החוק ועמידה ביעדי האיסוף, בשל העובדה שהן אמורות להיות נקודות האיסוף המרכזיות למכלי המשקה הגדולים. בהתאם לכך, הן מתמודדות עם אתגרים חדשים.

כמו כן, התחזיות כי הענף יעבור לשימוש נרחב במכונות אוטמטיות להחזרת מיכלי המשקה וקבלת הפיקדון - נמצא בשלבי יישום ראשונים, כמה מאות של מכונות אוטמטיות מסוגים שונים כבר הוצבו ו/או יוצבו בשבועות הקרובים ברשתות שיווק, תחנות דלק ונקודות איסוף שונות. הכנסת הטכנולוגיה מביאה איתה אפשרויות שונות של ניהול ובקרה ומשדרגת את הענף ואת השירות למי שיחזיר מכלי משקה.

הסרת כלובי המיחזור מרחובות הערים טרם פרישה מלאה של תשתיות איסוף חלופיות, הופכת את שנת 2022 לשנת מעבר, כאשר לא ברור אם וכיצד יעמדו יצרניות המשקאות ביעדי האיסוף והמיחזור – היות וחלק משמעותי ממכלי המשקה מושלכים בלית ברירה לפחים הירוקים והכתומים וצריך לחלץ אותם מזרם הפסולת הכללי או פסולת האריזות על מנת שייכללו בפיקדון. מסקרן יהיה לראות כיצד תסתיים השנה הזו וכיצד תתייצב הפעילות בענף בשנה הבאה.


כתבות רלוונטיות:


המספרים של חוק הפיקדון

לפי נתונים של המשרד להגנ"ס, כ- 1.8 מיליארד מכלי משקה קטנים וגדולים החייבים בפיקדון נצרכים מדי שנה בישראל – במשקל כולל של כ- 37,000 טון. רובם פלסטיק. מתוכם כ- 750 מיליון הם בקבוקים גדולים המהווים כ- 75% ממשקל הפלסטיק מבקבוקים בישראל, היות ובקבוק גדול מכיל פלסטיק רב יותר מבקבוק קטן.

הגדלת כמות הבקבוקים המיועדים לפיקדון, הכניסה יותר כסף לתחום. גובה הפיקדון הינו 30 אג' לבקבוק, ולכן תוספת של 750 מיליון מכלי משקה – מוסיפה כ 225 מיליון ש"ח למחזור השנתי של כספי הפיקדון. וזה מבלי לדבר על העלויות של הצבת המכונות האוטמטיות, השינוע והמיחזור של מכלי המשקה ועוד.

לפי חוק הפיקדון, יעדי המיחזור למכלי המשקה הגדולים עומד על 65% לשנת 2022, מהם נדרש למחזר 90%. לאחר מכן יעד המיחזור עולה באופן הדרגתי מדי שנה לפי הטבלה הבאה:

תאגיד המיחזור אל"ה כנראה ייסגר

תאגיד המיחזור אל"ה ששלט עד היום בכ 90% מתחום מיכלי המשקה לפיקדון, סבל בשנים האחרונות מעזיבה של השותפים הגדולים: יפאורה תבורי, טמפו ומי עדן. בסופו של דבר רק החברה המרכזית למשקאות קלים (קוקה קולה) נותרה בעלים יחידים של התאגיד.

ככל הנראה

להמשך קריאת הכתבה המלאה