המועצה הארצית לתכנון ובנייה קיבלה את עמדת המשרד להגנת הסביבה והורתה על ביטול התוכנית להרחבת מחצבת גולני בצפון בשל החשש מהחמרת זיהום האוויר באזור. המשרד להגנ"ס משמש כיועץ סביבתי של המועצה, תפקיד שבטיוטת חוק ההסדרים שפורסמה לאחרונה הוצע להעביר ליועצים פרטיים.
המשרד המליץ לדחות את הבקשה להרחיב את המחצבה בשל תסקיר ההשפעה על הסביבה, שהראה כי החלופות המוצעות עתידות להביא לחריגות מתמשכות ולזיהום אוויר חמור שעלול לפגוע בבריאות ובאיכות החיים של תושבי היישובים הסמוכים, ובייחוד היישוב הסמוך טורעאן.
נגד המחצבה נערכו הליכי אכיפה בשנים האחרונות בשל חריגות מערכי אוויר ונקבעה תוכנית לצמצום זיהום האוויר מהמקום. מהודעת המשרד להגנת הסביבה לא ברור אם התוכנית יושמה בפועל.
יחד עם ביטול התוכנית להרחבת המחצבה, המועצה ביקשה לקדם תוכנית למחצבה חלופית, לאור המחסור הצפוי בחומרי גלם. בנוסף, המועצה קוראת למשרד האנרגיה, רמ"י והמשרד להגנ"ס לבחון כרייה תת קרקעית, תוך גילום העלויות הסביבתיות ועלויות השיקום.
כתבות רלוונטיות:
כחלק מטיוטת חוק ההסדרים שפורסמה החודש הוצע שהיועץ הסביבתי בוועדות התכנון המחוזיות ובמועצה הארצית יהיה יועץ חיצוני פרטי, ולא יועץ מטעם המשרד להגנת הסביבה. הנימוק לכך הוא הצורך לצמצם את משכי הזמן הנדרשים לטובת בדיקה של תסקירי השפעה על הסביבה במוסדות התכנון.
אם חוק ההסדרים יעבור במתכונתו הזו, סמכות המשרד תצומצם. המשרד כבר הספיק להתנגד למהלך באופן פומבי, ואמר כי הוא הגורם היחיד שמחזיק בראייה כוללת על מצב הסביבה באזורים שונים בארץ ולכן ייעוצו למוסדות התכנון חשוב. בנוסף, המשרד וארגוני סביבה הביעו חשש כי יועצי סביבה פרטיים יפעלו משיקולים זרים ולא יונחו רק משיקולי סביבה אובייקטיבים.
בתגובה לדחיית הבקשה להרחיב את מחצבת גולני אמר המשרד כי תפקידו כיועץ סביבתי היא למצוא את נקודת האיזון בין שמירה על הסביבה לבין פיתוח – על רקע הגידול באוכלוסייה והצורך להאיץ את הבנייה, ואחד הכלים המרכזיים לשמור על בריאות הציור והסביבה הוא למנוע מפגעים במקור, כלומר לדחות את הקמתם במועצות ובוועדות התכנון. המשרד הוסיף כי אם לא מונעים את המפגע במקור, לעתים קשה עד בלתי אפשרי לגשר בין כל האינטרסים כאשר המבנה או התשתית כבר מוקמים.
שווה להזכיר כי בתוכנית הלאומית להפחתת זיהום אוויר שאושרה על ידי הממשלה לפני כשנה, הוצע לטפל בפליטות ממחצבות. מחצבות נחשבות לגורם משמעותי בפליטות חלקיקים (כ-5% מסך פליטות החלקיקים המרחפים PM2.5), כאשר מקור הפליטה העיקרי מהמחצבות הוא תנועת כלי רכב בדרכים לא סלולות.
בתוכנית הוצע להטיל על השרה להגנת הסביבה לקדם תיקון של התקנות למניעת מפגעים (מניעת זיהום אוויר ורעש ממחצבה) ולהגיש טיוטת תיקון לאישור הכנסת עד לסוף שנת 2025. התקנות יקבעו צעדים ואמצעים להפחתת פליטות מזהמי אוויר בדגש על חומר חלקיקי, אמצעי ניטור ובקרה.
בטיוטה קודמת של התוכנית הוצע לקבוע תנאי מסגרת אחידים למחצבות, עם דרישה לצמצם את פליטות החלקיקים ב-63% לפחות, באמצעות הרטבת דרכי העפר במים שפירים או באמצעות תמלחת כאמצעי לדיכוי אבק, עבור מחצבות שבהן מתאפשר הדבר. פירוט זה לא הופיע בפרסום התוכנית הלאומית המעודכנת אך ייתכן שהוא יבוא לידי ביטוי בתקנות שתקבע השרה להגנת הסביבה.
ד"ר סיגל בלומנפלד, מנהלת מחוז צפון של המשרד להגנת הסביבה: "החלטת המועצה הארצית, בהתאם להמלצת המשרד להגנת הסביבה, עושה צדק סביבתי ובריאותי עם תושבי האזור והיישוב טורעאן. משמעות הרחבת המחצבה היא החרפת זיהום האוויר ומפגעי האבק מהמחצבה, אשר עלולים היו לפגוע בבריאות הציבור. נמשיך לפעול הגורמים הרלוונטיים, כדי שכולנו נוכל לנשום אוויר נקי יותר".
אילה גלדמן, ראש אגף תכנון סביבתי במשרד להגנת הסביבה: "החלטת המועצה הארצית מחזקת את נחיצותו של המשרד כיועץ סביבתי במוסדות התכנון, במציאות של משבר אקלים ובנייה הולכת וגוברת. המשרד מקדם את השמירה על בריאות הציבור והסביבה, ודואג לאינטרס הציבורי לצד קידום התכנון והבנייה בישראל".
---
מסמכים רלוונטיים: