ועידת האקלים בדובאי לא התרוממה מעל רף הציפיות הנמוך
כצפוי, הוועידה נחתמה ללא הסכמות מחייבות בנושא הפחתת גזי חממה, אולם לראשונה פורסמה הצהרה מפורשת בדבר הצורך לנטוש את הדלקים הפוסיליים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 19/12/2023

ועידת האקלים השנתית של האו"ם ה-28 (COP28) שהתקיימה השנה בדובאי הגיעה לסיומה עם הצהרה חשובה לגבי הצורך לעבור מדלקים פוסיליים לאנרגיה נקייה באופן "מסודר, צודק ושוויוני". מדובר בהצהרה פושרת יחסית שלא כוללת יעדי הפחתת פליטות גזי חממה מחייבים, אולם נראה שזה תאם את רף הציפיות הנמוך שהייתה לקראת וועידת האקלים שמתקיימת בדובאי, אחת ממדינות הנפט המרכזיות בעולם.

ההחלטה המסכמת שפרסמה הוועידה כוללת את היעדים הבאים: הגדלת היקף הייצור של אנרגיות מתחדשות עד שנת 2030 בשיעור של פי שלושה, והכפלת החיסכון בניצול באנרגיה. בנוסף, ההחלטה קוראת לכל המדינות לאמץ יעדים שאפתניים להפחתת פליטות גזי חממה בכל הענפים עד 2025, כדי להבטיח שהטמפרטורה העולמית לא תעלה ביותר מ-2 מעלות, ורצוי שאף פחות מכך.

הישג ברור שהושג כבר ביום הראשון לוועידת האקלים בדובאי היה הסכמה בין המדינות על הפעלת הקרן העולמית לפיצוי מדינות נחשלות על נזקי האקלים שהן חוות. עד תום הדיון בוועידה בנושא, נאספו כ-700 מיליון דולר מחלק מהמדינות שהשתתפו בו.

היו מי שניסו להשתמש בהישג כדי למסמס את הצורך לעסוק גם בהפחתת פליטות ולדבר במפורש על דלקים פוסיליים, אולם הוועידה הסתיימה לבסוף עם הצהרה חשובה, שמזכ"ל תחום שינוי אקלים באו"ם אמר עליה שהיא מהווה את "תחילת הסוף" של עידן הדלקים הפוסיליים. ארה"ב ומדינות אחרות הביעו פחות התלהבות, אך סיכמו שלפחות הוועידה שלחה מסר ברור.


כתבות רלוונטיות:

  1. ועידת האקלים ה-28 בדובאי יוצאת לדרך, 11.11.2019
  2. ועידת האקלים בשארם: לא הושג ההסכם המיוחל, 20.11.2022
  3. ארגוני הסביבה הישראלים מתנערים מגרטה טונברג, 23.10.2023
  4. חוק אקלים מרוכך אושר בוועדת השרים לענייני חקיקה, 13.9.2023
  5. אושר תקציב של 8 מיליון ₪ לביתן בוועידת האקלים, 11.7.2023
  6. מידע נוסף על שינוי אקלים |   infospot

"למרות מה שאומרים – ועידות האקלים חשובות"

כבר שנים שגורמים רבים, ובהם חלק מארגוני החברה האזרחית, סבורים שוועידות האקלים מיותרות ולא יעילות. ואכן, בשנים האחרונות לא חלו התפתחויות משמעותיות בוועידות השנתיות הללו, שמחייבות הטסת עשרות אלפי אנשים מכל העולם, דבר שבפני עצמו גורם לפליטות גזי חממה רבים ומעורר ביקורת.

לפני הוועידה השנה התחזקו קולות המחאה והביטול כלפי ועידת האקלים בשל זהות המארחים. נשיא הוועידה השנה היה לא אחר מאשר יו"ר חברת הנפט האמירותית. גם בישראל ארגונים סביבתיים הודיעו כי לא ייקחו הפעם חלק בועידה.

אולם יש גורמים רבים שעדיין רואים בוועידות האקלים העולמיות כתובת חשובה, אם לא לקביעת יעדים קונקרטיים אז לפחות כמסגרת המעודדת חשיבה והנעה לפעולה.

"ועידות האקלים הן זירה חשובה מאוד של פעולה ומאבק. ראייה לכך הם כמות הכסף והמאמץ שמשקיעות חברות האנרגיה בוועידות האלה. אם הן משקיעות כ"כ הרבה, כנראה שהן מבינות משהו", אומר ד"ר דב חנין, יו"ר פורום האקלים הישראלי.

חנין מוסיף שלוועידות אמנם אין כוח אכיפה, אך הן מייצרות רף שמדינות צריכות להתאים עצמן אליו. הרף מסייע גם לפעילים סביבתיים, שמכוונים את פעילותם בהתאם ליעדים ולכיווני הפעולה שמכתיבות הוועידות.

איילת רוזן, ראש אגף אמנות סביבתיות במשרד להגנת הסביבה מחזקת את דבריו של חנין. לדבריה, אף שהייתה נוכחות מוגברת של חברות דלקים בוועידה, הן לבסוף חתמו על התחייבויות להפחית גזי חממה ולהתייעל אנרגטית. בסופו של דבר, אומרת רוזן, אי אפשר לקדם מהלכים בלי שיתוף פעולה גם עם החברות האלה.

לא נקבעו יעדים חדשים להפחתת פליטות או להיערכות לשינויי אקלים

לצד ההצהרה החשובה על הצורך לנטוש את הדלקים הפוסיליים ולצד ההצהרה בדבר קידום אנרגיות מתחדשות פי שלושה (שישראל לא הצטרפה אליה), חשוב לומר שלא נקבעו יעדים חדשים להפחתת פליטות גזי חממה, ואף לא יעדים כמותיים הנוגעים להיערכות למשבר האקלים.

לא פלא שזה לא קרה. יעדי ההפחתה הקודמים שנקבעו – צמצום הפליטה העולמית ב-45% עד שנת 2030 – כנראה לא יושגו. גם הקידום של הקמת מנגנון בינלאומי לסחר בפליטות לא התקדם באופן משמעותי בוועידת האקלים הפעם משום שהמדינות לא הצליחו להגיע להסכמות ביניהן.

באשר להיערכות למשבר האקלים, אמנם מדענים שרטטו את קו הגבול של העלייה בטמפרטורה העולמית שיש לשאוף אליו – עד 1.5 מעלות – אולם קשה מאוד לגזור ממנו יעדים כמותיים עבור היערכות לשינוי אקלים. בניגוד לתחום של הפחתת פליטות שקל יותר לכימות ולפתרונות טכנולוגיים, התחום של היערכות לשינוי אקלים עוסק יותר במדיניות ותשתיות לאומיות ואזוריות.

לצד זאת, נושאים אחרים דווקא תפסו תאוצה הפעם – לראשונה בוועידות האקלים דובר על קידום של אנרגיה גרעינית, והושם זרקור על הדחיפות להפחית מתאן עד שנת 2030.

הביתן הישראלי בועידת האקלים

ישראל הגיעה לוועידת האקלים ללא חוק אקלים, מס פחמן או הישגים אחרים בתחום, ולכן התמקדה בהצגת פתרונות אקלים-טק חדשניים שיכולים לתרום לצמצום פליטות גזי חממה, עם דגש על חברות מהדרום (עקב המלחמה). בין החברות שהציגו:

  • חברת UBQ מקיבוץ צאלים
  • חברת Akologic מקיבוץ ברור חיל
  • חברת Agil (לשעבר (Camelot.ai מחממת ניר-עם
  • חברת Emnotion מחממת InNegev, רהט

ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר:

חברה איש קשר טלפון מייל
איירלאב - בדיקות אוויר אהוד רועה 054-9360352 airlab@infospot.co.il
חן בקרת אקלים שרון וסרשפרונג 072-3943015 hbakara@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>