הכנסת מעכבת את בקשת המשרד להגנ"ס לדחיית עדכון ערכי איכות אוויר
ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת דחתה את ההחלטה על הארכת תוקף ערכי איכות אוויר, אותה מבקש המשרד להגנ"ס בשל השפעת משבר הקורונה. דיון המשך יתקיים בעוד 3 שבועות
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 30/11/2020

ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת דחתה את ההחלטה האם להאריך את תוקף תקנות ערכי איכות אוויר בשנה נוספת, למרץ 2022, כפי שמבקש המשרד להגנ"ס. דיון המשך בנושא נקבע לעוד כ- 3 שבועות.

ערכי איכות האוויר מגדירים את ריכוז המזהמים המותר באוויר והם משמשים לקביעת ערכי הפליטה המותרים במפעלים, בתחנות כוח לייצור חשמל, סוגיות תכנוניות, ועוד.

המשרד להגנ"ס מבקש להאריך את מועד עדכון ערכי איכות האוויר בשנה נוספת, בשל הפסקת הדיגום הסביבתי בתקופה האחרונה בשל הקורונה - בדיקות שמטרתן לבחון את הישימות המעשית של ערכי הסביבה ולקבוע על פיהן ערכים מעודכנים.

חלק מארגוני הסביבה ומשתתפים בדיון הציגו התנגדות להארכה בטענה שלמשרד להגנ"ס היה מספיק זמן להיערך לשינוי וכי ההארכה מעכבת שינויים נחוצים בערכי איכות אוויר שמשפיעים על בריאות הציבור.


כתבות רלוונטיות:

  1. דחייה של שנה בעדכון ערכי איכות אוויר, 13.08.2020
  2. עדכון ערכי איכות אוויר על הפרק, 18/03/2019
  3. התעשיינים: חוק אוויר נקי קיצוני ומחמיר ביחס ל-OECD, 19.07.2018
  4. ערכי הסף לזיהום אוויר בישראל מחמירים מהתקן האירופי, 27.06.2018
  5. למידע נוסף על זיהום אוויר | infospot

הקורונה עיכבה את התהליך

המשרד להגנ"ס טוען כי נערך לשינוי מבעוד מועד והחל את תהליך עדכון ערכי איכות האוויר כבר לפני כשנתיים. ואכן במרץ 2019 פורסמה טיוטה ראשונית להערות הציבור של הצעת המשרד לעדכון ערכי איכות האוויר.

אלא שהמשרד טוען כי הקורונה פגעה בהשלמת הבדיקות והדיגומים המשמשים לאיסוף נתונים לצורך קביעת ערכי איכות האוויר, בין השאר משום שהבדיקות צריכות לשקף את כל עונות השנה ובפרט את החורף, בו נמדדים בד"כ הריכוזים המרביים ממקורות פליטה נמוכים ובלתי מוקדיים, ואת עונות המעבר המאופיינת בשינויים אטמוספריים קיצוניים

בנוסף, לאחר השלמת הדיגומים ואיסוף הנתונים, המשרד צריך להציג את הדברים בפני הוועדה המקצועית שמלווה את התהליך ולבצע התייעצות ציבורית עם בעלי העניין השונים.

מנגד, יו"ר הועדה, ח"כ מיקי חיימוביץ', אמרה כי תקופת הדחייה המבוקשת ארוכה מדי (שנה ושלושה חודשים) ולמשרד היו 5 שנים להיערך ולכן הוא אמור להיות מוכן. היא הוסיפה כי היא ראתה לאחרונה חריגות משמעותיות של בנזן באזור חיפה שדורשות התייחסות מיידית. בסיכום הדיון הוחלטה בינתיים שלא לאשר את ההארכה ולקיים דיון נוסף בעוד 3 שבועות.

גם ארגון אדם טבע ודין התייחס לנושא בנייר עמדה שפרסם, לפיו הוא אינו מתנגד לדחיית עדכון ערכי האוויר הנוכחיים משום שהיא לא עתידה, כנראה, לגרום לפגיעה בבריאות הציבור. יחד עם זאת, באט"ד טוענים כי תקני איכות האוויר אמורים לשקף ערך רצוי שאליו שואפים להגיע, ולא ערך שמדידות מראות כי ניתן לעמוד בו, כלומר, כלי להפחתת פליטות ולשיפור המצב ולא לשיקוף המצב הנוכחי.

בתוך כך, הארגון הביע אי שביעות רצון מכך שהחמרת ערכי איכות האוויר למזהמים בנזן ופורמאלדהיד אינם כלולים בעדכון המתוכנן על אף שהוא סבור שיש צורך להחמיר בהם. לדבריו, מדובר בשני מזהמים מסוכנים ומסרטנים ולכן יש לכלול אותם בעדכון הקרוב.

בנוסף, הארגון סבור כי צריך לבטל את הגישה הסטטיסטית לערכי איכות האוויר המאפשרת מספר חריגות מותר בשנה )מהערך היממתי), ולהפוך את ערכי איכות האוויר הנוכחיים לערכים מוחלטים שמהם אין לחרוג ולו פעם אחת.

תזכורת: מה הם ערכי איכות אוויר?

המשרד להגנ"ס ממליץ לכנסת על ערכי איכות האוויר, ולאחר אישור הכנסת הם הופכים לתקנה מחייבת. ערכי איכות אוויר מתייחסים ל-28 מזהמים שונים, להם נקבעים 3 סוגי ערכים:

1. ערכי יעד: חריגה מהם מהווה חשש לסיכון או לפגיעה בבריאות ובאיכות חייהם של בני אדם, בנכסים או בסביבה. ערכי היעד נקבעים על בסיס שיקולים בריאותיים.

2. ערכי סביבה: חריגה מהם מהווה זיהום אוויר חזק או בלתי סביר ואסורה על פי חוק.

3. ערכי התרעה: חריגה מהם, בחשיפה לזמן קצר, גורמת לסיכון או לפגיעה בבריאותם של בני אדם, ויש לנקוט אמצעים מידיים למניעתם.

לפי סעיף 6 לחוק אוויר נקי, אחת ל- 5 שנים לפחות מחויב השר להגנת הסביבה לבחון את הצורך בעדכון ערכי איכות האוויר שנקבעו בתקנות, אשר מהם נגזרים ערכי הסף לפליטת מזהמים של מגזרי הפעילות השונים ואזהרות לציבור בנוגע לזיהום אוויר וכן יש להם השפעה על ההתנהלות הכלכלית של המשק.

---------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה