המשרד להגנת הסביבה הודיע לפני מספר ימים כי דחה בקשה דחופה, של החברה הממשלתית לניהול מערכת החשמל הארצית 'נגה', להרחיב את הפעלת היחידות המזהמות בתחנת הכוח אשכול שבאשדוד למשך 2,500 שעות נוספות. כזכור, לפני חודש אישר המשרד הרחבה של 2,000 שעות, אולם הפעם סירב בטענה שלא הוצגו לו נתונים שמוכיחים כי הרחבת הפעילות חשובה ל"שרידות המערכת".
מנגד, בחברת ניהול מערכת החשמל הארצית אומרים כי המשמעות של הסירוב להגדלת השעות היא אספקת החשמל בתמהיל ייצור שונה (יותר פחם וסולר) וככל שהעומסים יהיו גבוהים יותר גם הרזרבה תהיה נמוכה יותר על כל המשתמע.
בד בבד, המשרד נפגש לאחרונה עם נציגי עיריית אשדוד ואיגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה, והצדדים סיכמו לאחד כוחות ולפעול לסגירת 4 היחידות הישנות בתחנת הכוח אשכול, לגביהן התבקשה ההרחבה, עד סוף 2023.
בדיון בין הצדדים הוסכם אף על הקמת צוות שיכין תוכנית פעולה לצמצום מיידי של המפגעים הסביבתיים באזור התעשייה הצפוני באשדוד. ההחלטה על הקמת הצוות נפלה בעקבות ממצאי דוח המפל"ס שפורסמו לאחרונה, מהם עולה כי תחנת הכוח אשכול היא אחת המזהמות בארץ, ובעקבות הבקשה להרחיב את פעילות התחנה מעבר ל-2,000 השעות שאושרו ביולי. התוכנית שיכין הצוות תכלול צעדים כגון הגברת הפיקוח על מקורות הפליטה העיקריים באזור, נקיטת מדיניות אכיפה נוקשה ובמקרים מסוימים החמרת האסדרה לשיפור איכות האוויר והסביבה באשדוד וסביבתה.
כתבות רלוונטיות:
כאמור, לפני כחודש פנו משרד האנרגיה, רשות החשמל וחברת החשמל למשרד להגנת הסביבה בבקשה לקבל אישור לתוספת של 10,000 שעות הפעלה עד לסוף השנה ל-4 יחידות הישנות (המופעלות על גז) בתחנת הכוח אשכול שבאשדוד – זאת מעבר למה שמאושר בהיתר הפליטה לאוויר של התחנה. המשרד להגנת הסביבה אישר הגדלה של 2,000 שעות בלבד.
בהמשך לכך, בשבוע שעבר, חברת החשמל הגישה בקשה דחופה נוספת למשרד להגנ"ס להגדלת פעילות של 2,500 שעות נוספות של אותן יחידות בתחנת הכוח באשדוד – מעבר למותר בהיתר הפליטה. אולם הפעם המשרד סירב משום שלדבריו לא סופקו לו נתונים או מסמכים שיוכיחו כי תוספת השעות הכרחית לשרידות ואמינות מערכת החשמל הארצית. בנוסף, המשרד ציין כי לא יוכל לקבל החלטה כזו באופן בהול, בלי להתייעץ עם הציבור.
אגב, הבקשה להרחבת שעות הפעילות מגיעה לכאורה מחברת החשמל, אך בעצם מדובר בבקשה של החברה הממשלתית לניהול מערכת החשמל הארצית – נגה, שמסבירה כי הבקשה לחריגה מהיתר הפליטה מוגשת על ידי בעל מקור הפליטה – במקרה הזה תחנות הכוח אשכול שבבעלות חברת החשמל.
יחידות ייצור החשמל המדוברות, הן יחידות ישנות הפועלות על גז אך בניצולת של 31%-34% ושלא חוברו למתקני הפחתת פליטות (סולקנים ועוד), ולכן זיהום האוויר מהן גבוה יותר אף מיחידות פחמיות (באשקלון) שמותקנים בהם סולקנים להפחתת פליטות, כך טוענים במשרד להגנת הסביבה.
לדברי המשרד, הפליטות של תחמוצות חנקן [NOx] גבוהות מהנדרש לפי הטכניקה המיטבית הזמינה וגבוהות פי 3 מהערך המרבי לפי מסמכי הייחוס. במצב רגיל היחידות רשאיות לפעול 2,300 שעות בשנה.
לפי החברה הממשלתית לניהול מערכת החשמל, הסיבה לבקשת תוספת שעות הפעילות היא בחלקה בכדי להבטיח רציפות ואמינות של אספקת החשמל, ובחלקה בשל רצונה לחסוך בעלויות התפעול של יחידות פחמיות באשקלון, בשל התייקרות חדה של הפחם בהשוואה למחירי הגז שמשלמת חברת החשמל למאגרי הגז הישראליים, שגורם לעליית תעריף החשמל.
ב'נגה' מסבירים כי המשמעות של הדחיה היא שימוש מוגדל בפחם וסולר, וככל שהעומסים יהיו גבוהים יותר גם הרזרבה תהיה נמוכה יותר על כל המשתמע, כנראה רמז לסכנה של הפסקות חשמל.
כאמור במשרד להגנת הסביבה טוענים כי לא הוצגו להם נתונים שמראים כי הגדלת שעות הפעילות של היחידות המזהמות באשדוד הכרחית להבטחת אספקת חשמל רציפה ומכיוון שהיחידות המדוברות מזהמות אף יותר מהיחידות הפחמיות באשקלון – הגדלת השעות לא אושרה.
מחברת החשמל נמסר: "חברת החשמל פנתה למשרד בעקבות בקשת חברת מנהל המערכת להפעלת היחידות על בסיס נתונים שחברת מנהל המערכת סיפקה. לחברת החשמל אין עמדה בנושא, אלא היא מהווה צינור להעברת בקשות למנהל המערכת למשרד הגנת הסביבה. החברה מבצעת את הנחיות הרגולטורים המפקחים עליה."
מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה גלית כהן: "שיתוף הפעולה שלנו עם העירייה ואיגוד ערים נועד לרתום את כלל הגופים יחד לפעולה משותפת לשיפור איכות האוויר באשדוד והסביבה. העבודה המשותפת תוביל לשיפור באיכות החיים של התושבים, לצד הפחתת הזיהום בריכוזי האוכלוסייה".
ראש עיריית אשדוד הד"ר יחיאל לסרי: "הדוח של המשרד להגנת הסביבה הוכיח שבתוך אשדוד אין זיהום אוויר, אך הוא מורגש באזור התעשייה הצפוני כשיש לכך מקורות ברורים שעלינו לטפל בהם ולמנוע חולי ומפגעי בריאות. נשלב כוחות, המשרד להגנת הסביבה ביחד עם איגוד ערים לאיכות הסביבה ועיריית אשדוד, נפעל ללא הפסקה לטובת איכות חיים טובה יותר בסביבה היבשתית והימית במטרה לשמר הערכים הטבעיים שיש לנו בעיר אשדוד".
מנכ"לית איגוד ערים אשדוד חבל יבנה רומי אבן דנן: "תפקידנו לפעול למען בריאות ואיכות חיי תושבי המרחב. שיתוף הפעולה בין כלל הגורמים הוא הכרה בנחיצות ובדחיפות התוכנית הכוללנית לצמצום המפגעים ואסדרת כלל הפעילות התעשייה וייצור האנרגייה במרחב".
יו"ר האיגוד דורון שידלוב, בהתייחסו לסירוב המשרד לתוספת שעות פעילות היחידות: "אנו מברכים על החלטת המשרד להגנת הסביבה המציבה את בריאות הציבור ואיכות הסביבה בראש. האיגוד בשיתוף עיריית אשדוד והמשרד להגנת הסביבה, פועל בימים אלה להכנת תכנית כוללנית - מהירה, לצמצום ואסדרת זיהום האוויר מאזור התעשייה באשדוד. במקביל נעמוד על כך שארבעת היחידות הישנות באשכול ייסגרו עד סוף 2023".
ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר:
חברה | איש קשר | טלפון | מייל |
---|---|---|---|
איירלאב - בדיקות אוויר | אהוד רועה | 054-9360352 | airlab@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |