1.9 מיליון ₪ קנסות במבצע לאכיפת חוק הפיקדון על מכלי משקה
32 יצרנים ויבואנים של משקאות שלא דיווחו על כמה מכרו, אספו, ומיחזרו, נקנסו כל אחד ב 58 אלף ₪. כמו כן, 5 סניפי רשתות שיווק, מבין 77 שנבדקו במבצע אכיפה סמוי, נקנסו בגין הפרת חוק הפיקדון
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 08/8/2024

המשרד להגנת הסביבה ערך לאחרונה מאמץ אכיפה משולב שבדק את יישום חוק הפיקדון על מכלי משקה.

בחלק אחד של מבצע האכיפה, הוטלו עיצומים כספיים של 58 אלף ₪ על 32 יצרנים ויבואנים של משקאות שלא קיימו את חובות הדיווח לפי חוק הפיקדון לשנת 2022, ולכן לא ידוע מה היקף מכלי המשקה שהם הכניסו לשוק באותה שנה, ומה היקף האיסוף והמיחזור של מכלי משקה שהם ביצעו.

החלק השני של מבצע האכיפה, התמקד ברשתות השיווק, שמחויבות לקלוט מהציבור מכלי משקשה ולהשיב להם את דמי הפיקדון. בחלק הזה, המשטרה הירוקה קיימה פעילות אכיפה ארצית סמויה בה נבדקו 77 סניפי רשתות שיווק ברחבי הארץ, בינהן ב-5 סניפים נמצאו הפרות חוק שהובילו להטלת קנס.

למיטב ידיעתנו, מדובר על מבצע אכיפה ראשון ליישום חוק הפיקדון, לאחר הרחבתו למכלי משקה גדולים מנפח 1.5 ליטר ומעלה, לפני כשנתיים וחצי. הרחבה שגררה שינויים באופן היישום של החוק. הפרטים לפניכם.


כתבות רלוונטיות:

  1. 100 מיליון ₪ בגלל דיווח לא מאומת על מיחזור בקבוקים, 30.04.2024
  2. 20 מיליון ₪ למכונות אוטומטיות להחזרת בקבוקי פיקדון, 07.03.2024
  3. קנסות חוק הפיקדון ישמשו למכונות אוטומטיות, 22.01.2024
  4. ממחר: המשרד להגנת הסביבה מחזיר את חוק הפיקדון, 31.10.2023
  5. המפץ של הרחבת חוק הפיקדון, 19.07.2022

1.9 מיליון ל-32 יבואני ויצרני משקאות בגין אי דיווח

המשרד להגנת הסביבה הטיל עיצומים כספיים בסך של כ-1.9 מיליון ₪ על 32 יצרנים ויבואנים של משקאות שלא עמדו בחובות הדיווח שלהם לפי חוק הפיקדון, בנוגע למספר מכלי המשקה אשר שיווקו, אספו ומחזרו בשנת 2022. המשמעות היא שלא ידוע מה היקף מכלי המשקה שהם הכניסו לשוק, ומה היקף האיסוף והמיחזור שהם ביצעו.

היצרנים והיבואנים קיבלו הזדמנות לטעון את טיעוניהם בפני המשרד. ואולם המשרד להגנ"ס לא קיבל טיעונים אלו והחליט להטיל את העיצומים הכספיים על פי סמכותו 58,400 ₪ לכל יצרן או יבואן שלא דיווח.

להלן רשימת 32 היצרנים ויבואנים של משקאות שהוטל עליהם עיצום כספי (לפי סדר אל"ף בי"ת) בגין אי דיווח על פי חובת חוק הפיקדון:

  1. א. וולפסון משקאות בע"מ
  2. א. צלוביץ (1988) נכסים והשקעות בע"מ
  3. אלופא חברה למסחר בע"מ
  4. ג.י.ל.ס קפה בע"מ
  5. גולבו בע"מ
  6. ג'ינפרוף (2006) אחזקות והשקעות בע"מ 
  7. גרייט ליין יבוא והפצה בע"מ
  8. ווסט פוינט טרייד בע"מ
  9. חברת מריטל ק.מ. יבוא ושיווק בע"מ
  10. טאנגו יצור ושווק בע"מ
  11. י.א.א טריאו ייבוא ושיווק בע"מ
  12. יבוא ושיווק רוסמן 2004 בע"מ
  13. יודג'טקס בע"מ
  14. יקב אורטל – פיתוח אורטל אגש"ח בע"מ
  15. יקב בן חיים בע"מ
  16. יקב גינתון בע"מ
  17. יקב נחל עמוד בע"מ
  18. יקבי המסרק בע"מ
  19. מ.א עסלי שיווק מצרכים ומסחר בע"מ
  20. מ.ד. שירותי תעופה בע"מ
  21. מ.אור ר. ייבוא ושיווק בע"מ
  22. מאסטר דיל בע"מ 
  23. מאראתוני בע"מ
  24. מישר ח.ז יזמות בע"מ
  25. משה מרום בע"מ
  26. משקאות חינאווי ג'ורג' שיווק 2004 בע"מ
  27. נורדה ישראל בע"מ
  28. סוכנויות נבו בע"מ
  29. ערק מצדה בע"מ
  30. רביד א. ניהול בע"מ
  31. רותם מיטרו יבוא וסחר (2015) בע"מ
  32. שיקויי געתון אגש"ח בע"מ

בדרך כלל, יישום חובת איסוף ומיחזור מכלי משקה לפי חוק הפיקדון, מתבצע באמצעות התקשרות עם תאגיד מיחזור בקבוקים. שנת 2022, הייתה שנת מעבר בהקשר של חוק הפיקדון, בה לראשונה יושם ההרחבה של חוק הפיקדון למכלי משקה גדולים, בנפח 1.5 ליטר ומעלה. ההרחבה הזו גרמה לשינויים בענף מיחזור מכלי המשקה, בין היתר, עם הפסקת הפעילות של תאגיד המיחזור הגדול בישראל, אל"ה, והקמתם של תאגידי מיחזור בקבוקים חדשים, עמם יצרני ויבואני המשקאות יכולים להתקשר על מנת למלא את חובתם לפי חוק הפיקדון.

5 מ-77 סניפי רשתות שיווק נכשלו בביקורת סמויה של חוק הפיקדון

המשרד להגנ"ס מודיע כי ב-1 באוגוסט קיימה המשטרה הירוקה, מבצע אכיפה סמויה ברחבי הארץ לבדיקת יישום חוק הפיקדון למכלי משקה. במסגרת מבצע האכיפה, מפקחי המשטרה הירוקה עשו ביקורות ב-77 סניפי רשתות שיווק ברחבי המדינה. בסיום הפעילות נמסרו הודעות קנס ל-5 סניפים שבהם איתרו המפקחים ליקויים, ומנהלי הסניף זומנו להמשך חקירה.

המשרד להגנת הסביבה הודיע כי הוא בוחן את כלל ממצאי פעילות האכיפה שנאספו ושוקל את המשך צעדיו על פי סמכותו.

הרחבת חוק הפיקדון למכלי משקה גדולים לפני כשנתיים וחצי, הפך את רשתות השיווק לשחקן מרכזי ביישום חוק הפיקדון. זאת משום שבעוד חלק גדול ממכלי המשקה הקטנים לא נצרכים בבתים, אלא בעסקי מזון (בתי קפה, מסעדות, בתי מלון וכו'), מרבית מכלי המשקה הגדולים נצרכים בבתי התושבים ולכן ההשתתפות של החזרת מכלי המשקה לפיקדון על ידי הציבור הרחב – הרבה יותר משמעותי לטובת עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור.

במקביל, הוסרו כלובי המיחזור הוולנטריים מרחובות הערים, משום שהם לא משיבים את דמי הפיקדון, כך שרשתות השיווק, שמחויבות לקלוט את מכלי המשקה לפיקדון, הפכו לנקודות איסוף בקבוקים מרכזיות – ובהתאם לכך הן מתמודדות עם אתגרים חדשים.

לא רק שכמות מכלי המשקה שמוחזרת לרשתות השיווק גדולה יותר, אלא שמכלי המשקה הגדולים תופסים נפח אחסון גדול הרבה יותר – מה שהופך את נושא התפעול והלוגיסטיקה של מערך שירות קליטת הבקבוקים והחזרת הפיקדון למורכב.

התייחסויות

אלעד עמיחי, סמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה והממונה על חוק הפיקדון: "מהות חוק הפיקדון היא מתן שירות לציבור והחזרת הפיקדון ללקוחות באופן ידידותי ונגיש. פעולות האכיפה של המשרד חיוניות לקידום מטרות החוק, לשיפור הניקיון ולהפחתת הפסולת המועברת להטמנה. המשרד ימשיך לפעול בנחישות כנגד רשתות שיווק, בתי עסק, יצרנים ויבואנים שאינם מצייתים לחוק".

עבד מאחמיד, סגן מנהל המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה: "המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה ממשיכה להשקיע מאמצים רבים בפעילויות אכיפה ממוקדות במטרה להבטיח את יישומו של חוק הפיקדון. הפעילות הסמויה שנערכה בכל רחבי הארץ מהווה נדבך חשוב בהמשך המאמצים להגן על זכויות הצרכנים ולהבטיח את קיום מטרות החוק. נפעל בנחישות כנגד כל הפרה ונמשיך להפעיל את כל הכלים העומדים לרשותנו לשמירה על איכות הסביבה והחוק".


גופים לייעוץ ויישום חוק פסולת אריזות:

חברה איש קשר טלפון מייל
ערנות ערן בושארי 072-3713040 eranut@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
לאינדקס הספקים >>