20 מיליון ₪ מענקים לרכישה ולתפעול של מכונות אוטומטיות להחזרת בקבוקי פיקדון
המשרד להגנ"ס פרסם קול הקורא המיועד לרשויות מקומיות באשכולות חלשות הנמצאות בפריפריה. סכום הקול הקורא עומד על 20 מיליון ₪ שמיועד לרכש של כ-140 מכונות
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 07/3/2024

המשרד להגנת הסביבה פרסם קול קורא למימון הצבת מכונות אוטומטיות לקליטת מכלי משקה ריקים והשבת דמי הפיקדון, בעיריות ובמועצות אזוריות בפריפריה הגאוגרפית אשר מדורגות באשכולות 5-1. הקול קורא מציע עד 95% מעלות רכש המכונה, פינוי תכולתה ותחזוקתה למשך 3 שנים. המשרד להגנ"ס מערכיך כי באמצעות התמיכה יהיה ניתן לרכוש כ-140 מכונות אוטומטיות חדשות.

ניתן להגיש בקשה לתמיכה עד לתאריך 21.4.2024. קישור לקול הקורא מצורף בתחתית הידיעה.


כתבות רלוונטיות:

  1. קנסות חוק הפיקדון ישמשו לרכישת מכונות אוטומטיות, 22.1.2024
  2. המפץ של הרחבת חוק הפיקדון, 19.7.2022
  3. בוחנים עדכון חקיקה בשל קשיי הרחבת חוק הפיקדון, 22.8.2023
  4. הוראות תדירות איסוף מכלי פיקדון מהחנויות, 20.7.2023
  5. מידע נוסף על פסולת אריזות | infospot

פרישת מכונות לאחר הרחבת חוק הפיקדון למכלי משקה גולים

לאחר הרחבת חוק הפיקדון גם למכלי משקה גדולים לפני שנתיים, החשיבות של שימוש במכונות אוטמטיות לקליטת מכלי משקה והשבת דמי הפיקדון – גדלה משמעותית, הן בשל הגידול בכמות ונפח הבקבוקים שמוחזרים לנקודות המכירה שמחויבות לקלוט אותם ולהשיב את הפיקדון, והן בשל המאפיינים של רכישת מכלי המשקה הגדולים שנרכשים ברובם ברשתות השיווק, בניגוד למכלי המשקה הקטנים שנרכשים בבתי עסק שאינם רשתות שיווק (מסעדות, מלונות, מכונות, קיוסקים וכו') ולכן נאספו ברובם על ידי אותם בתי עסק או אספנים מקצועיים.

המשרד להגנ"ס מעריך כי יש צורך בכ 3,000 מכונות אוטמטיות לאיסוף מכלי משקה והשבת חוק הפיקדון, אלא שכיום מוצבות בישראל רק כ 650 מכונות, רובן ככולן ברשתות השיווק. המכונות מוצבות על ידי תאגידי המיחזור למכלי משקה: סייקל, בק-בוק, ואסופתא. עלות מכונה בסיסית כ – 100,000 ש"ח.

לפני כשנתיים וחצי, הנהלת הקרן לניקיון (שבשליטת המשרד להגנת הסביבה) אישרה הקצאה של 100 מיליון ש"ח לרכישת מכונות אוטומטיות לאיסוף בקבוקים והשבת פיקדון, אולם בהמשך החליטה להתחיל בצורה מדורגת, בין היתר כיון שסבסוד הצבת מכונות הוא כלי חדש שלא נוסה בעבר. הקול הקורא הנוכחי הוא הניצול הראשון של אותו תקציב מדובר.

התנאים לקבלת מימון להצבת מכונת בקבוקי פיקדון

לקול הקורא רשאיות להגיד רשויות מקומיות בדירוג 1-5 לפי מדד הפריפריאליות של הלמ"ס. המכונות יהיו חייבות להיות מוצבות במרחק מינימלי של 500 מטר מקמעונאי גדול, בתוך מתחם של מוסד ציבורי או חינוכי או קהילתי ברשות. כמו כן, הרשות תידרש לפרסם לתושבים על קיומה של המכונה, וכן להפעיל את המכונה לפחות ל-3 שנים. פעם בשנה תידרש הרשות לדווח למשרד להגנת הסביבה על היקפי פעילות וקליטת מכלי המשקה על ידי כל מכונה. הרשות תידרש גם לדאוג לפינוי תכולת המכונה.

לפי הקול הקורא, כמות המכונות שיאושרו לכל רשות מקומית תלויה במידת הפריפריאליות של היישוב ובגודלו. התמיכה ברכש ובתפעול המכונות תעמוד על 95% לכל סוגי המכונות האוטומטיות – בסכומים שבין 99 – 145 אלף ₪ בהתאם לסוג וגודל המכונה: קטנות, בינוניות, גדולות, עם דחיסה או גריסה או בלעדיה.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "מיחזור צריך להיות פשוט ונגיש לכול, וכך ההחזרה של כספי הפיקדון לצרכן. לשם כך המשרד תומך בפריסת מכונות אוטומטיות לרווחת הציבור ברשויות מקומיות, בעיריות ובמועצות אזוריות המדורגות במדד פריפריאלי 5-1. אנחנו מגשרים על הפער שבין הפריפריה הגאוגרפית של ישראל לבין מרכז הארץ, כך שיהיה קל להשיב מכלי משקה ולקבל בחזרה את דמי הפיקדון. בשותפות עם השלטון המקומי נהפוך את מחזור מכלי המשקה הריקים לפשוט, נגיש ואיכותי, ונתקדם צעד נוסף לכיוון כלכלה מעגלית".

יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס: "פריסת מכונות אוטומטיות להשבת מכלי משקה ריקים בשטחי הרשויות, במיקומים נוחים וזמינים לתושבים ליד הבית, מנגישה לתושבי הפריפריה את האפשרות למחזר ולקבל חזרה את כספי הפיקדון להם הם זכאים. הנגשת המכונות להשבת המכלים וקבלת דמי הפיקדון משפרת את השירות לתושב ותורמת להעלאת אחוזי המיחזור במדינה, שזוהי מטרה משותפת של כולנו".

יו״ר מרכז השלטון האזורי שי חג'ג': ״אנחנו מודים למשרד להגנת הסביבה על פעילותו לקידום הנגשה של פתרונות מחזור לתושבים. הצבת מכונות במרחב הציבורי היא פתרון נוסף בסל הפתרונות שצריך לקדם כדי לצמצם את הפסולת העוברת להטמנה ולקידום הכלכלה המעגלית בישראל".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה