המשרד להגנת הסביבה הטיל עיצום כספי בסך 5,991,680 ₪ על חברת נשר. העיצום הוטל בשל הפרות חוזרות של היתר הפליטה לאוויר ופליטה חריגה של חלקיקים נשימים [PM] וכספית [Hg].
לדברי המשרד, חריגות מהערך של חלקיקים נשימים נמדדו ב-3 דיגומי פתע שנערכו בארובות המפעל. החריגות בכספית התגלו ב-5 מקרים שונים במהלך שנת 2019 במערכות הניטור הרציף של המפעל. המשרד הוסיף שגם בשעה שהמפעל ביקש להפחית את העיצום הכספי, הוא המשיך להפר את היתר הפליטה בשבועות האחרונים ולא תמיד דיווח על כך כמתחייב בחוק.
ברקע לדברים מופעל לחץ ציבורי מצד תושבים ופעילים סביבתיים בישובים הסמוכים למפעל, ובעיקר ברמלה ולוד, שסובלים לדבריהם מפעילות המפעל. לאחרונה המשרד להגנת הסביבה חידש את היתר הפליטה של המפעל ל-7 שנים נוספות, מעשה שהגדיל את הביקורת הציבורית.
ביום רביעי בשבוע שעבר, ארבעה ימים לפני ההודעה על הטלת העיצום הכספי, פנה ח"כ אלון טל, מדען ופעיל סביבתי, לשרה להגנת הסביבה במכתב נוקב ובו דרש להגביר ולהחמיר את האכיפה והאסדרה הסביבתית כלפי המפעל.
בחברת נשר מסרו תגובה מפורטת, הכוללת התייחסות לחריגות המדוברות. בחברה אומרים כי העיצום הכספי "מבוסס על שני נושאים משנת 2019, המוצגים בצורה חלקית ומגמתית, תוך התעלמות בוטה ומכוונת ממכלול העובדות שעמדו בפני המשרד. על כך נערער בערכאות משפטיות". עוד אמרו בחברה כי "לצערנו, אנו בתחושה קשה כי העיוותים המקצועיים בהודעת המשרד להגנ"ס, מועד פרסומה, וגובה העיצום חסר הפרופורציות הנקוב בה, נגועים בטעמים זרים, ויתכן כי נובעים מרצון המשרד לרצות גורמים שונים בסביבה, במיוחד בעת הזו." (התגובה המלאה בהמשך).
כתבות רלוונטיות:
כאמור בשבוע שעבר פנה ח"כ אלון טל במכתב לשרה להגנת הסביבה תמר זנדברג ודרש לשקול מחדש את חידוש ההיתר ולהגביל אותו רק ל-3-2 שנים שבהן נשר תצטרך להוכיח שיפור בביצועים הסביבתיים שלה. לדברי טל, המשרד חידש את ההיתר בעיקר בשל החשש שהמפעל הגדול ייסגר.
עוד טען טל כי בכך שהמשרד להגנת הסביבה אישר את חידוש ההיתר ל-7 שנים, דבר שייקבע את הטכנולוגיה הקיימת במקום לעודד את שיפורה ואף יפגע בהרתעה של המשרד, הוא מצטייר כ"שותף לדבר עבירה" ומעביר לציבור, ולתושבי רמלה-לוד בפרט, מסר לפיו בריאותם לא בראש מעייניו.
טל הוסיף שהגיע העת לבחון הגשת כתב אישום פלילי נגד המפעל ומנהליו משום שמשרד הבריאות דיווח על תחלואה עודפת באזור המפעל, כנראה בעקבות חשיפת הציבור לפליטות.
המשרד להגנ"ס מציין כי ערכי הסף שקבע בהיתר הפליטה של המפעל הם כמקובל באירופה ורחוקים מהסף שיוביל לזיהום אוויר ולפגיעה בבריאות הציבור, מתוך עקרון הזהירות המונעת.
המשרד להגנת הסביבה מדגיש כי הוא רואה בחומרה את ריבוי התקלות במפעל נשר בעת האחרונה.
עוד טוענים במשרד, כי במקביל להליך האכיפה שהביא להטלת העיצום הכספי המדובר, ובעוד המפעל מבקש ביטול והפחתה של העיצום, המשיך המפעל לבצע את אותן הפרות: בשנתיים האחרונות נמצאו הפרות נוספות של התנאים, לרבות בימים ובשבועות האחרונים, ולעיתים מבלי לדווח עליהם כמתחייב בהיתר הפליטה של המפעל. בגין ההפרות הנוספות, בין השאר, החל בעת האחרונה מחוז המרכז של המשרד להגנ"ס בהליך אכיפה נוסף מול המפעל ומנהליו.
חברת נשר: "הודעת המשרד להגנ"ס על כוונתו להטיל עיצום כספי על נשר מבוססת על שני נושאים משנת 2019, המוצגים בצורה חלקית ומגמתית, תוך התעלמות בוטה ומכוונת ממכלול העובדות שעמדו בפני המשרד. על כך נערער בערכאות משפטיות.
באשר לטענה בדבר חריגות בפליטת חלקיקים –המשרד להגנ"ס מתעלם מעשרות רבות של בדיקות לאורך תקופה ארוכה שהראו על עמידה בתקן, ומכך שהחריגות שנמדדו מהוות את היוצא מן הכלל, ולא את הכלל. אך יתרה מכך – מתעלם מכך שנשר הגיבה מיידית לתוצאות החריגות, וללא היסוס או שיהוי אישרה פרויקט לשדרוג אמצעי בקרת הפליטות, בעלות של מיליוני שקלים - פרויקט שהושלם כבר לפני כשנה.
באשר לטענה בדבר חריגות בפליטות כספית – פליטות הכספית מנשר נמוכות, ועומדות בכל קנה מידה מקובל בתעשיית הצמנט האירופאית. מדובר על אירועים מלפני למעלה משלוש שנים, באחוז זניח מהזמן (מספר מקרים בודדים מתוך למעלה מ-17,000 חצאי שעות נמדדות בשנה), אשר לא גרמו לכל פליטה עודפת של כספית לסביבה (בשל קיזוז בשעות אחרות), ולא גרמו לכל חשיפה ציבורית מוגברת (במתאר הסביבתי, החשיפה לכספית איננה נשימתית, כידוע היטב גם לגורמי המקצוע במשרד להנג"ס). זאת, בניגוד גמור למשתמע מהודעת המשרד להגנ"ס.
לצערנו, אנו בתחושה קשה כי העיוותים המקצועיים בהודעת המשרד להגנ"ס, מועד פרסומה, וגובה העיצום חסר הפרופורציות הנקוב בה, נגועים בטעמים זרים, ויתכן כי נובעים מרצון המשרד לרצות גורמים שונים בסביבה, במיוחד בעת הזו.
נשר היא חברה שפועלת כחוק, על פי הנחיות המשרד להגנ"ס, הן בכל הקשור למניעת תקלות והן בדיווח עליהן. החברה משקיעה עשרות מיליוני שקלים מדי שנה בפיתוח ובהטמעת טכנולוגיות לשיפור מתקניה, לרבות עמידה בהוראות ההחמרה מהיתר הפליטה האחרון. נשר תמשיך לפעול מתוך אחריות סביבתית עמוקה, תוך המשך השקעות בתחום, לימוד, ושאיפה מתמדת לשיפור".
גדעון (גידי) מזור, מנהל מחוז המרכז של המשרד להגנת הסביבה: "המשרד רואה בחומרה את ההפרות של המפעל. הליך האכיפה שניהלנו מול המפעל הוכיח שוב כי היתרי הפליטה והאכיפה שלהם קריטיים לשמירה על בריאות האוכלוסייה בסביבת המפעל. בימים אלו אנו מנהלים הליך אכיפה נוסף מול המפעל, לאור הפרות נוספות ודומות של ההיתר. אנו רואים בחומרה כל תקלה או חריגה של מפעל נשר ופועלים בכל הכלים והסמכויות העומדים לרשותנו במטרה לשמור על בריאות הציבור והסביבה".
עורכי דין בתחום איכות הסביבה:
חברה | איש קשר | טלפון | מייל |
---|---|---|---|
ליפא מאיר ושות'- עורכי דין | ד"ר ציפי איסר-איציק | 072-3718653 | Lipameir@infospot.co.il |
קובי בר-לב עורכי דין | קובי בר-לב | 072-3712012 | KB@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |