ועדת חוקה, חוק ומשפט בכנסת אישרה בשבוע שעבר תיקון בצו סדר הדין הפלילי שמאפשר הטלת קנסות על שריפת פסולת. מדובר בהצעה שהוגשה לאישור הכנסת על ידי המשרד להגנת הסביבה ומשרד המשפטים. הקנס ינוע בין 2,000 ₪ לאדם יחיד ל-12,000 לתאגיד.
כבר לפני שנתיים חוק הניקיון תוקן ונוסף לו סעיף האוסר על שריפת פסולת, תוך ציון מתן קנס של יותר מ-200 אלף ₪. אולם הקנס שנקבע בחוק הוא קנס מרבי שאפשר להטילו רק במקרה של הרשעה בבימ"ש לאחר הגשת כתב אישום פלילי, ואילו הקנס הנוכחי נועד לאכיפה מיידית, ללא קשר לאישום פלילי שהינו תהליך ממושך.
כתבות רלוונטיות:
לפי דוח המפל"ס שפורסם לפני כשנתיים ובו נתונים אודות פליטות מזהמים בישראל בשנת 2019, שריפת פסולת לא חוקית הייתה הגורם המרכזי לפליטת חומרים מסרטנים או חשודים כמסרטנים לאוויר. כך, שריפת פסולת עירונית היוותה 47% מהפליטות ושריפת פסולת חקלאית (המכילה פלסטיק) היוותה 15% מהן.
שריפות פסולת לא חוקיות נחשבות למכת מדינה וכוח האדם המצומצם של המשרד להגנת הסביבה מתקשה לבצע אכיפה נרחבת בתחום. ייתכן שכעת עם האפשרות להטיל קנס בלי הצורך לפתוח בהליך פלילי – התופעה תצטמצם.
המשרד להגנת הסביבה כבר הודיע שבמסגרת ההיערכות לקיץ הוא מתגבר בימים אלה את נוכחות גורמי הפיקוח בשטח, ולשם כך גויסו עם יחידת ינשו"ף המשותפת למשרד ולרשות הטבע והגנים צוותים מהמשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה, מהמדור להגנת הסביבה של משטרת ישראל ויחידות נוספות ברשות הטבע והגנים.
לדברי המשרד, הכוחות נפרסים באזורים המועדים לפורענות ולשריפות פיראטיות. הנוכחות בשטח תביא בהכרח לצמצום זמן התגובה והטיפול במפגע בזמן אמת. נוסף על כך, היחידה מתגברת ומשתמשת באמצעים טכנולוגיים כגון מצלמות אבטחה. באמצעות שימוש בטכנולוגיה אפשר יהיה להגביר את האכיפה בשטח ולמצות את הדין ביעילות ובמהירות עם מציתי השריפות.
בחודש שעבר איגוד ערים נפת אשקלון ויישובים באזור יהודה ושומרון הגישו עתירה נגד משרדי ממשלה שונים, ביניהם המשרד להגנת הסביבה, בגין שריפות הפסולת האלקטרונית בסביבתם.
העותרים טוענים כי הם סובלים למעלה מעשור מזיהום אוויר וממטרדי ריח קשים בשל שריפות פסולת פיראטיות שמתבצעות כמעט מדי יום. לדבריהם, כל מאמציהם לפנות למשרדי הממשלה ולגורמי הטיפול בבקשה למגר את הבעיה לא הועילו.
הם מבקשים לקדם הצעת מחליטים שתתוקצב ותביא להגברת הפיקוח והאכיפה בשטחי יהודה ושומרון, וכן לקדם חקיקה משלימה שנוגעת לשטחים אלה. לא ידוע אם המשרד להגנת הסביבה וגורמי הפיקוח יתגברו את האכיפה גם בשטחי איו"ש, זאת משום שבהודעת המשרד הם ציינו רק את אזור צפון הנגב, אזור המשולש וצפון הארץ כאזורים המועדים לפורענות ולשריפות.
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג: "המשרד להגנת הסביבה הציב כיעד מרכזי את הטיפול והאכיפה בתופעת השלכת הפסולת ושרפתה בשטחים הפתוחים ובמרחב הציבורי, באמצעות שיתופי פעולה עם כלל גורמי האכיפה בישראל. היום אנחנו מספקים כלי אכיפתי משמעותי בידי מפקחי המשרד ורשויות נוספות, האפשרות להטלת קנסות, וכך צועדים עוד צעד לעבר למיגור תופעת שרפת הפסולת הבלתי חוקית".
שר המשפטים גדעון סער: "אנו רואים חשיבות באכיפה אפקטיבית נגד מי שבוחר להתעלם מהוראות החוק ולהבעיר פסולת תוך גרימת זיהום אוויר ופגיעה אקולוגית. יש לקוות כי הטלת הקנסות תמנע הבערת פסולת ותעודד שימוש באמצעים אחרים אשר אינם גורמים לנזקים סביבתיים. נמשיך לקדם את המאבק החשוב למען אוויר נקי ובריא יותר ולשמירה על הסביבה".
---
מסמכים רלוונטיים: