בדברים שנשא מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי בוועידה ה-6 לאנרגיה וכלכלה, הוא הכריז שמשרדו הצליח לחצות את סף 10 האחוזים של ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות בחודשים אפריל-מאי-יוני האחרונים. כזכור, היעד הלאומי הוא הגעה ל-30% אנרגיות מתחדשות עד שנת 2030.
אדירי התייחס גם לפליטת המתאן מגז טבעי ולתוכניות קצרות וארוכות הטווח של משרד האנרגיה.
כתבות רלוונטיות:
אדירי ציין בדבריו כי דו"ח המפל"ס שפרסם המשרד להגנת הסביבה בתחילת השבוע מוכיח שגז טבעי הוא מקור משני לפליטת מתאן. מתאן נחשב לגז חממה שיכול להשפיע על ההתחממות הגלובלית באופן משמעותי ועל כן יש חשיבות לצמצם את השתחררותו לאטמוספירה.
אך מנתוני דו"ח המפל"ס האחרונים ניכר שאדירי צודק ומרבית פליטת המתאן מתרחשת ממקורות אחרים – בעיקר מטמנות ומט"שים. אולם ראוי גם לציין שהדו"ח מתייחס לפליטה רק מהפקת הגז הטבעי ולא משינועו. שינוע הגז הטבעי אחראי לפליטת המתאן המשמעותית ביותר בענף הגז, לפי גורמים שונים.
לפי המפל"ס, למעלה מ- 95% מגז המתאן שפלטו מדווחי המפל"ס בשנת 2020 היה ממטמנות ומט"שים. ההפקה של הגז הטבעי הייתה אחראית לפחות מ- 1% מפליטות המתאן שדווחו במפלס ומקורות אחרים – שאינם כוללים גז טבעי - אחראים ל-2% בלבד מפליטת המתאן.
ביחס להולכה וחלוקה של הגז, שכאמור לא מדווח במפל"ס, קיים פער בין כמות הגז שרשות הגז הטבעי דיווחה כי חילקה לבין כמות הצריכה. הפער מסתכם ב-40,000 טונות מתאן, כלומר 15% מכלל פליטת המתאן בישראל. אולם רשות הגז הטבעי טוענת שרק 200 טונות מתאן נפלטים בזמן הולכה וחלוקה של הגז. נתונים אלה טרם נבדקו על ידי המשרד להגנ"ס.
שיעור המתאן מכלל פליטות גזי החממה בישראל ב-2020 היה 12%-9%. יתר הפליטות בשנת 2020 היו של פחמן דו חמצני.
פליטת המתאן לנפש גבוהה בישראל ב-46% ביחס לממוצע באיחוד האירופי.
מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי, ציין בדבריו בוועידה כי נחצה סף ה-10% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות. הוא פירט כי בחודש אפריל עמד הייצור בפועל על 10.7%, בחודש מאי על 10.6% ובחודש יוני על 10%. עוד הוסיף כי "מדובר בקפיצה גדולה ביותר באחוז ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות ובצעד נוסף לקראת עמידה ביעד השנתי. כדי לעמוד ביעד של 30% צריך להכפיל את ההתקנות פי 10 ב-10 שנים, ונעמוד בכך".
ואכן, נראה שמחכה עוד עבודה רבה. בשנת 2019 אחוז ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת בישראל היה כמחצית מהממוצע העולמי וכשליש בלבד מהממוצע האירופי. מדינות כמו הודו, סין ואינדונזיה עוקפות את ישראל.
כעת משרד האנרגיה מכוון את עצמו לעמידה ביעד הביניים של 20% בשנת 2025, ורק לאחר מכן יישא את עיניו ליעדי 2030.
אדירי הדגיש בדבריו את החשיבות של תכנון קצר טווח לצד תכנון לטווח ארוך, אך כזה שמשאיר מקום לגמישות.
עוד ציין אדירי את החשיבות של סיפוק חשמל אמין 24/7 לתושבי המדינה ואת גודל האחריות שיש למשרד האנרגיה לאזן בין הצורך במעבר לאנרגיה ירוקה אל מול סיפוק חשמל, דווקא בעקבות אירועי אקלים שהולכים ומקצינים.
---
מסמכים רלוונטיים: