משרדי הממשלה מקדמים הגבלת שימוש בחומרי PFAS
לאחר שקצפי כיבוי זוהו כמקור מרכזי לזיהום קרקע ומי תהום ב-PFAS, מעדכנים את תקני קצפי הכיבוי כך שימנעו שימוש בקצף עם PFAS. במקביל, המשרד להגנ"ס בוחן נוכחות PFAS בשפכים תעשייתיים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 27/7/2022

משרדי הממשלה ממשיכים לקדם פעולות למניעה וצמצום השימוש וההשפעה של קבוצת המזהמים PFAS.

המשרד להגנת הסביבה פועל בימים אלה לעדכן תקנים שעוסקים בקצפי כיבוי, כך שימנעו שימוש בקצף המכיל PFAS. זאת לאחר שקצפי כיבוי זוהו בעולם כמקור מרכזי לזיהום קרקעות ומי תהום ב PFAS. בנוסף לכך, המשרד להגנ"ס החל לבחון בשנה החולפת הימצאות של PFAS בשפכי תעשייה.

כמו כן, לפני כחודשיים התקיים דיון בכנסת שהתמקד בנושא מזהמי PFAS בישראל ושפך אור על הנושא.

כל זאת בהמשך לדיווחים האחרונים שלנו בנושא, על כך שרשות המים סיימה סקר ראשוני לבחינת PFAS במי התהום, ואילו משרד הבריאות השלים סקר ראשוני לבחינת נוכחות PFAS  בקידוחי הפקת מי שתייה ממי תהום, לצד סקר אפידמיולוגי ראשוני שבחן נוכחות PFAS  בבדיקות דם של אנשים.

קישור למצגות וחומרים נלווים בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. משרד הבריאות ניטר PFAS במי שתייה ולא מצא חריגות, 16.5.2022
  2. הרגולטור בוחן מגבלות ותקינה לחומרי PFAS בישראל, 06.4.2021
  3. הרגולטור הישראלי בודק את מזהמיPFAS , 02.2.2019
  4. ארה"ב מאמצת תוכנית לטיפול במזהמי קרקע ומי תהום  PFAS, 18.03.2019
  5. מידע נוסף על זיהום קרקע ומי תהום | infospot

עדכון תקנים: מניעת שימוש בקצפי כיבוי עם PFAS

בישיבה שהתקיימה בוועדת הבריאות בכנסת לאחרונה, התברר כי רשות כבאות והצלה בישראל הפסיקו באופן עצמאי להשתמש בקצפי כיבוי המכילים-PFOA ו-PFOS, גם לא באימונים. אולם עדיין יש שימוש ללא הגבלה בקצפי כיבוי המכילים PFAS בגופים המחוייבים על ידי רשות הכבאות להחזיק קצפי כיבוי בכמויות הגדולות, כגון שדות תעופה, חוות מכלי דלק וכו'. לכן נדרש עדכון התקן.

כאמור המשרד להגנ"ס ומשרד הבריאות, יחד עם רשות כבאות והצלה, פועלים לעדכון תקנים שעוסקים בקצפי כיבוי אש, כך שימנעו שימוש בקצף שמכיל PFAS. זאת לאחר שקצפי כיבוי זוהו בעולם כמקור עיקרי לזיהום קרקע ומי תהום ב PFAS.

העדכון הראשון, מבקש להגביל את השימוש בקצפי כיבוי שמכילים תרכובות PFAS ארוכות שרשרת (הידועים בוודאות כמסוכנים לבריאות הציבור) רק לשימושים קריטיים ומצילי חיים. נכון לעכשיו העדכון ממתין להחלטה של הממונה על התקינה במשרד הכלכלה. 

בעדכון השני, לפני מספר שבועות המשרד התקשר עם מכון התקנים לעדכון ת"י 71568 שעוסק בין היתר בהגבלת כימיקלים בקצפי כיבוי, תרכובות נוספות של PFAS וכן להגבלת שימושים נוספים מעבר לשימוש בקצפי כיבוי.

ד"ר ברמן ממשרד הבריאות ציינה בדיון שעמדת משרד הבריאות היא שיש לאסור באופן מיידי על הרכישה והשימוש של קצפי כיבוי המכילים PFAS ארוכי שרשרת. בנוסף לכך, משרד הבריאות סבור שיש להפסיק את השימוש ורכישה של PFAS קצרי שרשרת למעט שימושים קריטיים. לשם כך יש לדון עם ארגון כבאות והצלה ולהגדיר מהם השימושים הקריטיים. כמובן שיהיה זמן התארגנות לפני איסור השימוש. מלבד זאת, אפשר באופן דחוף לתת הנחיות, פתרון סוף חיים לרכז ולקצף כיבוי, ולהגדיר את הטיפול בתשטיפי מי כיבוי אש ובחומרים פגי תוקף.

ברמן הציגה את תוכנית הפעולה של ישראל להתמודדות עם סיכוני ה-PFAS, אשר כוללת הסברה, מפגשים עם בעלי עניין, עידוד פעולות וולונטריות. בבד בבד, קידום דרישות רגולטוריות (תקן לקצף כיבוי, דרישות במסגרת חוק חומרים מסוכנים) והמשך ניטור (מזון, שפכים, נחלים, מי תהום ומי שתייה).

בתוך 10 שנים אירופה צפויה לאסור שימוש בכלל תרכובות ה-PFAS וישראל צריכה לצעוד גם בכיוון הזה, לדברי ברמן. בארה"ב אושר חוק ב-2020 לפיו החל משנת 2024 ייאסר השימוש בכלל תרכובות ה-PFAS בקצפי כיבוי.

PFAS בשפכים תעשייתיים

בימים אלה המשרד להגנת הסביבה בוחן נוכחות PFAS בשפכי תעשייה, הן כסמן לשימושים שנעשים ב PFAS בתעשייה, והן לצורך

להמשך קריאת הכתבה המלאה