החל מספטמבר הורחבה חובת יישום תקן בנייה ירוקה
החודש נכנסה לתוקף הפעימה השנייה של חובת יישום תקן בנייה ירוקה, ומעתה בניית בנייני מגורים עם שש יחידות דיור, וכן משרדים, מרפאות, מבני מסחר ועוד - תחויב להתבצע לפי התקן
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 14/9/2023

הפעימה השנייה של חובת יישום תקן בנייה ירוקה (5281) על סוגי מבנים חדשים נכנסה לתוקף החודש. מעתה, התקן יחול גם על מבני מגורים בבנייה רוויה (בניין הכולל 6 יח"ד ומעלה), ומבני תיירות, משרדים ומסחר ששטחם הוא 1,000 מ"ר ומעלה.

הפעימה הראשונה של יישום תקן הבנייה הירוקה על מבנים בישראל נכנסה לתוקף במרץ 2022 וכללה חובה לעמידה בתקן במקרה של בניית מבנים גדולים: בנייני מגורים רבי קומות, משרדים, מסחר ותיירות המתפרסים על שטח שח 5,000 מ"ר ומעלה, וכן בתי חולים ומרפאות מסוימות, מוסדות חינוך גדולים ובנייני התקהלות ציבורית מסוימים.

יישום תקן הבנייה הירוקה תורם לחיסכון בצריכת האנרגיה ולהפחתת פליטות גזי החממה, לשיפור בריאות הציבור על ידי הצללה, לאור ואוורור טבעיים, לחומרי בנייה "ירוקים", לשיפור איכות הבנייה ועוד. בין הקריטריונים הנמדדים: אנרגיה, קרקע, מים, חומרים, בריאות, פסולת, תחבורה, ניהול אתר הבנייה ועוד.

התקנות לחיוב בנייה ירוקה (תקנות התכנון והבנייה (בנייה בת קיימה) אושרו בשנת 2020 ונקבע אז שהן ייכנסו לתוקף בשתי פעימות: במרץ 2022 ובספטמבר 2023.

קישורים לתקנות המחייבות בנייה ירוקה, ולדו"ח השפעות רגולציה של התקנות, מופיעים בתחתית הידיעה.


כתבות רלוונטיות:

  1. נכנס לתוקף תקן מחייב לבנייה ירוקה, 3.3.2022
  2. חוק חדש מחייב בנייה ירוקה בכל הארץ, 30.8.2020
  3. חלק מהדירות החדשות יחויבו בהצגת דירוג אנרגטי, 25.12.2022
  4. תוכנית ממשלתית לקידום בנייה מאופסת אנרגיה, 10.9.2019
  5. לראשונה בישראל: מבנה ממשלתי מאופס אנרגטית, 24.8.2016

המבנים שהתקן חל עליהם כעת

להלן המבנים שיידרשו מעתה להיבנות בהתאם לתקן בנייה ירוקה:

  • מגורים: בניין של 2 קומות עם 6 יחידות דיוק לפחות
  • משרדים ששטחם מעל 1,000 מ"ר
  • מבני מסחר ששטחם מעל 1,000 מ"ר
  • בית חולים ששטחו מעל 3,500 מ"ר
  • מרפאה ששטחה מעל 1,000 מ"ר
  • מבני אחסון ששטחם מעל 1,200 מ"ר
  • בניין התקהלות ציבורית, שלא מוקם על ידי רשות מקומית, ששטחו מעל 1,000 מ"ר
  • מוסד חינוך להשכלה גבוהה ששטחו מעל 1,000 מ"ר
  • בית ספר, גן ילדים ששטחם מעל 1,000 מ"ר

כדי לעמוד בתקן, יש לצבור נקודות עד להשגה של כוכב אחד (מתוך 5 אפשריים). כוכב אחד שווה 55 נקודות. אולם במקרה של בתי ספר וגני ילדים יידרשו רק 40 נקודות בלבד כדי לעמוד בתקן.

הנקודות נצברות על ידי דירוג של המבנים מבחינות שונות, לרבות אנרגיה, קרקע, מים, חומרים, בריאות ורווחה, פסולת, תחבורה, ניהול וחדשנות.

הבנייה הירוקה מעניקה עמידות מוגברת למבנים המסייעת להיערך לשינויי אקלים. בנוסף לכך, היא מעודדת שימוש בצמחייה חסכונית במים ומחייבת קליטת גשם עירוני בתחומי המבנים כדי להעשיר את מי התהום. הדבר עשוי לסייע באירועי גשם קיצוניים, במניעת הצפות ובהרס תשתיות.

פורום ה-15 החמירו את דרישות הבנייה הירוקה

פורום 15 הרשויות המקומיות העצמאיות מיישמות את תקן הבנייה הירוקה משנת 2013. לאחר שהתקן נהפך למחייב בחודש מרץ 2022, הן החליטו להחמיר את יישומו בערים החברות בפורום.

אלה הם השינויים העיקריים שקבע הפורום לפני כשנה וחצי:

  • מבני מגורים רבי-קומות (מ-29 מטר) יחויבו בעמידה בשני כוכבים לפי התקן לבנייה ירוקה ויעמדו בדירוג אנרגטי מינימלי מתקדם (B)
  • מבני משרדים יחויבו בבנייה ירוקה החל מ-1000 מ"ר (כיום מחויבים החל מ-5,000 מ"ר), ומבני משרדים גדולים יחויבו בשני כוכבים כבר מ-10,000 מ"ר (כיום מחויבים מ-20,000 מ"ר)
  • כל מבני חינוך (מ-1,000 מ"ר) יעמדו בנייה ירוקה החל מינואר 2024

חלק מהדירות החדשות מחויבות בהצגת דירוג אנרגטי

שווה גם להזכיר את הדיווח שלנו מסוף שנת 2022, לפיו נכנס לתוקף צו המחייב יזמים להציג דירוג אנרגטי של יחידות דיור חדשות כחלק מהמפרט במעמד המכירה. אלא שהחובה להציג דירוג אנרגטי חלה רק על דירות שבהן בוצע דירוג כזה.  אין חובה חוקית לבצע את הדירוג אך הוא מופיע כקריטריון לקבלת תקן בנייה ירוקה.

כלומר, יזם שביצע דירוג אנרגטי כדי לעמוד בדרישות תקן בנייה ירוקה – חייב להציגו לרוכשים באופן שמגדיר הצו והתקנות הרלוונטיות.

הצגת הדירוג האנרגטי לרוכשי דירה נועדה לסייע להם להחליט לגבי הרכישה גם על סמך צריכת האנרגיה הצפויה להם בדירה בעתיד – וכך לעודד את היזמים לבנות דירות שיצרכו פחות אנרגיה. בדומה לדירוג האנרגטי של מוצרי חשמל, גם הדירוג האנרגטי של דירות מציע טווח מ-A + עד F, כך שככל שצריכת האנרגיה בדירה יעילה וחסכנית יותר, כך היא תדורג קרוב יותר ל-A +.

דירוג אנרגטי משקלל בין היתר את הבידוד התרמי של הבניין, גודל החלונות ביחידה, איכות הזכוכית, מיקום המבנה ויכולת ניצול אור השמש. משמעות הנתונים האלה היא חיסכון בצריכת חשמל ושמירה על הסביבה. דירוג גבוה יכול לחסוך כ-30% מצריכת האנרגיה בדירה על חימום וקירור.

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה