עדכון הרישוי הסביבתי המשולב באירופה. כיצד זה ישפיע על ישראל?
באירופה: הרחבת הרישוי הסביבתי המשולב לסוגי פעילויות נוספים, העדפה להשתמש בטכניקה המיטבית המחמירה ביותר, התחשבות בהפחתת פליטות גזי חממה, ועוד. בינתיים, החוק הישראלי המקביל, שמבוסס על האירופאי, נמצא בתהליך חקיקה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 25/4/2022

האיחוד האירופי הודיע לאחרונה על כוונתו לעדכן את חוק הרישוי הסביבתי המשולב IED.

בין העדכונים: הרחבת החוק כך שיחול על סוגי פעילויות נוספים, העדפה להשתמש בטכניקה המיטבית הזמינה (BAT) המועילה ביותר לסביבה במקום בחירה בין חלופות, התחשבות בפליטות גזי חממה והתייעלות אנרגטית, ועוד.

לפי הצעת עדכון החוק, לאחר אישורה הסופי בפרלמנט האירופאי, תינתן למדינות האיחוד שנה וחצי להטמיע את תיקוני החקיקה הנדרשים במערכת החוקים הלאומית של כל מדינה. לאחר מכן יחל תהליך עדכון מסמכי ה BAT, שלאחר סיומו, יינתן למפעלים הרלוונטיים פרק זמן של 4 שנים על מנת ליישם את הדרישות החדשות.

הרחבת החוק נועדה לתמוך באסטרטגיית ה'גרין דיל' האירופאית הכוללת את השגת יעדי אירופה לשנת 2050, ביניהם איפוס פליטות ויישום כלכלה מעגלית ודלת פחמן.


כתבות רלוונטיות:

  1. חוק רישוי סביבתי משולב עולה שלב. אושר בוועדת השרים, 06.3.2022
  2. פורסם תזכיר חוק רישוי סביבתי משולב, 08.2.2022
  3. חוק רישוי סביבתי משולב יעלה לאישור הממשלה עוד חודש, 06.2.2022
  4. הירוקים מתנגדים לשינויי הרגולציה בחוק ההסדרים09.7.2020
  5. מידע נוסף על רישוי סביבתי משולב | Infospot

המפעלים יידרשו לבחור את הטכניקה הזמינה המחמירה ביותר

האיחוד האירופי פרסם טיוטה של הצעת עדכון לחוק הרישוי הסביבתי המשולב, במטרה להשיג את היעדים שהציב לעצמו ל-2050: מעבר לכלכלה מעגלית ודלת פחמן, איפוס פליטות ועוד.

אלה חלק מהשינויים שכלולים בעדכון המוצע:

  • בחירה בטכניקה המיטבית הזמינה (BAT) המחמירה ביותר: כיום, למתקנים באירופה יש טווח של אפשרויות שמהן הם יכולים לבחור את הטכניקה המיטבית הזמינה. בפועל, 80% מקבלים היתר סביבתי משולב עם הטכניקה המקלה ביותר. עדכון החוק מבקש להעדיף את הטכניקה המיטבית הזמינה המחמירה ביותר, כלומר בעלת הביצועים הסביבתיים הטובים ביותר.
  • התחשבות בפליטות גזי חממה: בעת בחירת הטכניקה המיטבית הזמינה, תהיה עדיפות לטכניקות שמצליחות הן לצמצם זיהום אוויר והן לצמצם פליטות גזי חממה – שעד היום לא הייתה להם התייחסות מכיוון שאינן מסוכנות לבריאות, אלא תורמות לשינוי האקלים.
  • מתקנים שיאמצו טכנולוגיות חדשניות יזכו לגמישות סביבתית בהיתר הסביבתי המשולב שיקבלו.
  • מפעלים יידרשו להציג תוכניות פעולה להשגת היעדים של כלכלה מעגלית ודלת פחמן.
  • 165,000 חוות גידול בעלי חיים נוספות יחויבו בהיתר סביבתי משולב, בנוסף ל – 20,000 חוות שכבר כלולות בחוק האירופאי כיום. הרישוי של החוות יהיה מקל יותר המפעלים משום שהפעילות שלהם פחות מורכבת. מדובר בחוות עם מעל 165 ראשי בקר או כמות שוות ערך של בעלי חיים אחרים (לפי מדד LSU).
  • פעילות של הפקת מינרלים ומתכות וייצור סוללות יידרשו גם הן לרישוי סביבתי משולב, על רקע הצפי להרחבת התעשיות האלה שאמורות לשרת את היעדים הירוקים של אירופה.
  • במרשם הפליטות לסביבה (מפל"ס) האירופי ניתן יהיה לצפות גם בהיתרים שקיבל כל מתקן, בנוסף למידע המוצג בו כיום אודות כמות הפליטות.

הרישוי הסביבתי המשולב בישראל יתבסס על אירופה

נזכיר כי לפי תזכיר חוק רישוי סביבתי משולב שנמצא בתהליך חקיקה בימים אלה, ישראל תתבסס על החקיקה האירופית בנושא, ולכן עדכון הרישוי האירופי הנוכחי רלוונטי גם לתעשייה הישראלית.

נזכיר שחוק רישוי סביבתי משולב עתיד לאחד לכדי היתר אחד את היתר הפליטה לאוויר, היתר רעלים ותנאים ברישיון עסק. מוצע כי ההיתר המאוחד יהיה תקף ל-10 שנים ותהליך קבלתו וחידושו יתנהלו מול גורם יחיד מוסכם מהמשרד להגנ"ס.

50,000 מתקנים באירופה יהיו כפופים לכללים

הרישוי הסביבתי המשולב באירופה, IED – Industrial Emissions Directive, חל על כ-50,000 מתקנים כיום, בהם 20,000 חוות לגידול בעלי חיים.

מדובר במתקנים שאחראים ל-40% מפליטות גזי החממה באיחוד, ליותר מ-50% מסך הפליטות לאוויר של תחמוצות גופרית, מתכות כבדות וחומרים מזיקים אחרים ולכ-30% מתחמוצות החנקן והחלקיקים הנשימים העדינים. נתונים אלה מחדדים את הצורך להחמיר את הדרישות, לפי האיחוד האירופי.

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה