מועצת הנפט ממליצה לאשר את העברת השליטה באסדת לוויתן לחברת שברון
עסקת הרכישה של פעילות חברת נובל אנרג'י בישראל על ידי חברת שברון האמריקאית, כוללת חלק מהבעלות על אסדת לוויתן ואסדת תמר וזכויות נוספות. הגופים הירוקים מבקשים לבחון את כניסתה של שברון לישראל
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 15/9/2020

משרד האנרגיה מדווח כי מועצת הנפט המליצה לממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה לאשר את מיזוג חברת נובל אנרג'י לחברת בת של שברון.

ארגוני סביבה ובינהם עמותת צלול מצביעים על דיווחים בעולם לפיהם חלק מהפעילות של חברת שברון האמריקאית גרמה למפגעים סביבתיים חמורים וכי יש לבחון לעומק את ההתנהלות וההיסטוריה של הפעילות של החברה בהיבט הסביבתי, בטרם מאשרים את העסקה.


כתבות רלוונטיות:

  1. הפרת היתר הפליטה של אסדת לוויתן, 27/05/2020
  2. תקדים: מתקן לניטור רציף של איכות האוויר על אסדת לוויתן, 12.05.2020
  3. דרישה לתקן את היתר הפליטה של אסדת לווייתן14/11/2019
  4. הלקח מפרשת לוויתן: צריך להקשיב לציבור ולשתף יותר01/3/2020
  5. מידע נוסף על דיגום וניטור אוויר | infospot

משרד האנרגיה: שברון תחזק את משק האנרגיה הישראלי

לפי ההודעה של משרד האנרגיה, מדובר בפעם הראשונה שאחת מחברות הענק בעולם, מחליטה להשתלב בפעילות בישראל, דבר המהווה פוטנציאל אדיר לקידום המשך הפיתוח של מאגר לוויתן, פיתוח פרויקטי ייצוא, והמשך חיפושי גז טבעי בישראל. לפיכך, במשרד האנרגיה טוענים כי אישורה של העסקה יחזק הן את היכולת המקצועית והן את היכולת הכלכלית של חברת נובל ויסייע רבות למשק האנרגיה הישראלי.

במסגרת המיזוג תרכוש שברון 100% ממניות נובל אנרג'י, ושברון תהיה בעלת מלוא מניות של פעילות נובל בישראל. על פי הדיווח בנאסד"ק - שווי העסקה מוערך ב-13 מיליארד דולר, מהם 5 מיליארד דולר פרמיה, ועוד כ-8 מיליארד דולר חוב. בהתאם לתנאי העסקה לא מדובר בהעברה ישירה של זכויות שניתנו לפי חוק הנפט, אלא בהעברת שליטה בחברת האם של נובל ישראל.

הפעילות של חברת נובל אנרג'י שנרכשת כעת על ידי חברת שברון האמריקאית כוללת זכויות באסדת לוויתן, זכויות באסדת תמר, וכן זכויות נוספות בשטחי החיפוש: נעה, דלית ואשקלון.

הירוקים: להשלים היערכות לטיפול חירום בזיהום ים

מאז נודע לראשונה על הכוונה של שברון לרכוש את פעילותה של נובל בישראל, הגופים הירוקים, ובראשם עמותת צלול, דרשו לבחון לעומק את מעורבותה של חברת שברון באסונות סביבתיים במקומות שונים בעולם.

דיון מיוחד התקיים לפני שבוע בוועדת הפנים והגנת הסביבה ובו חברי כנסת ובראשם יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי חיימוביץ', הצטרפו לקריאה של הארגונים הירוקים לבחון את התנהלותה של חברת שברון טרם אישור העסקה. חיימוביץ': "לא ייתכן שלא בודקים לעומק את הנתונים ומתעלמים מעדויות אזרחים שנפגעו בארצות רבות מההתנהלות הסביבתית של החברה".

ביום ראשון, ערב הדיון במועצת הנפט על אישור עסקת שברון, קבוצת מפגינים התאספה מול ביתו של יו"ר מועצת הנפט, אלי גינזברג בקריאה שלא לאשר את העסקה לפני שבוחנים את התנהלותה הסביבתית של שברון.

בינתיים כאמור, בסיכום הישיבה שהתקיימה אמש, מועצת הנפט המליצה למשרד האנרגיה לאשר את העברת השליטה בפעילות נובל בישראל לחברת שברון.

עמותת צלול קוראת למשרד האנרגיה והמשרד להגנ"ס לפעול בדחיפות להשלמת ההיערכות לטיפול חירום באירועי שפך בים ולאמץ נהלים סביבתיים מחמירים לניהול קידוחי גז ונפט בים.

התייחסויות

שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ: "שברון היא אחת מחברות האנרגיה הגדולות בעולם, שפרט לארה"ב פועלת בכ-180 מדינות, כמו בריטניה, אוסטרליה, הולנד וקנדה. כאשר חברה אמריקאית בקנה מידה גדול כל כך ובעלת משאבים אדירים משתלבת בשוק הישראלי, אפשרויות הקידום של ענף האנרגיה בישראל הופכות לבלתי מוגבלות. החל מפיתוח תשתיות וטכנולוגיה, השקעה בחברות הזנק ומחקר, ועד להרחבת ייצוא הגז הטבעי למדינות נוספות ולפתיחת השוק לחברות אנרגיה גדולות נוספות.

אני רואה בכניסת 'שברון' לארץ הבעת אמון ענקית במשק האנרגיה שלנו ועוד שלב בהפיכת מדינת ישראל למעצמת אנרגיה"

מעמותת צלול נמסר:  "הניסיון העולמי מראה כי שברון בוחרת לפעול במדינות בהן המרקם החברתי חלש ומשוסע, השלטון מושחת וחוקי הסביבה רופפים. לצערנו, ישראל עונה לקריטריונים אלה.

שר האנרגיה יובל שייטניץ, מיתג את עצמו כ"שר הגז" מבלי להבין שאין זה תואר כבוד בעידן משבר אקלים, ועכשיו הוא מאשר את הפקדת משאבי הטבע של ישראל בידי שברון, מבלי לדרוש מהחברה תשובות לטענות המאוד קשות שעלו מנפגעי החברה בעולם, בדיון חירום שהתקיים בוועדת פנים וסביבה לפני פחות משבוע. לאור רשימת המחדלים הארוכה שבניהול קידוחי הגז והנפט בים כבר היום, אנו חוששים שאסון דליפה בים הוא רק עניין של זמן.

כדי שלא נשלם את המחיר בים, בחופים ובבריאות, על משרדי האנרגיה והגנת הסביבה לפעול בדחיפות להשלמת ההיערכות לטיפול חירום באירועי שפך בים ולאמץ נהלים סביבתיים מחמירים לניהול קידוחי גז ונפט בים."

----------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה