המשרד להגנ"ס הודיע כי פתח בהליך אכיפה נגד חברת נובל אנרג'י המפעילה את אסדת לוויתן, בשל הפרה של תנאי היתר הפליטה לאוויר של האסדה. כמו כן, המשרד להגנ"ס הודיע כי הוא בודק תקלות חוזרות באסדת לוויתן בחודשים האחרונים שמלוות בהפעלת לפיד לשריפת גז טבעי שמשוחרר בעת תקלות על מנת למנוע זיהום אוויר.
כתבות רלוונטיות:
המשרד להגנ"ס טוען כי חברת נובל אנרג'י עיכבה את העברת הנתונים השוטפים ממצלמת הוידאו על האסדה וכן בחיבור נתוני הניטור הרציף בלפידים לבסיס הנתונים הארצי של המשרד ובכך הפרה את תנאי היתר הפליטה לאוויר שניתן לה.
לדברי המשרד, העיכוב בהעברת הנתונים פגע ביכולת לערוך בקרה ופיקוח יעיל על פליטות מזהמים לאוויר דרך הארובות והלפידים באסדה כדי לקבל תמונת מצב בזמן אמת של השפעת פעילות האסדה על הסביבה. רק לאחרונה הנושא הוסדר והמשרד החל לקבל נתונים שוטפים.
עוד הוסיף המשרד להגנ"ס כי מאז תחילת ההפעלה המסחרית של אסדת לוויתן בינואר 2020, חלו מספר תקלות שגרמו להפעלת לפיד לעתים תכופות. תפקידו של הלפיד לשרוף עודפי גז טבעי ומזהמים נוספים שמשתחררים בעת תקלה על מנת למנוע זיהום אוויר.
רק בחודש האחרון, דווח על לפחות 4 תקלות באסדת לוויתן שלוו בהפעלת לפיד. המשרד להגנ"ס מעדכן כי בכל אירוע תקלה הוא בודק בזמן אמת האם נשקפת סכנה לציבור וכי באף מקרה לא נרשמו ריכוזים חריגים של מזהמים בתחנות ניטור איכות האוויר באזור החוף.
לצד המשרד להגנ"ס, איגוד ערים שרון כרמל מנטר גם הוא את השפעת אסדת לוויתן על איכות האוויר. לפני שבועיים דיווחנו כי האיגוד חתם על הסכם ראשון מסוגו עם נובל אנרג'י לפיו יוקם מתקן ניטור רציף על האסדה עצמה, בשונה מהמתקנים הקיימים המנטרים את החופים בקרבת האסדה בלבד.
לפי ההסכם, נתונים מהמתקן הצפוי על האסדה יועברו לאיגוד באופן שוטף בזמן אמת. מערכת הניטור צפויה לקום בתוך 8 חודשים לכל היותר והיא תמדוד מזהמים מסוגים שונים, ביניהם בנזן, טולואן, אתיל-בנזן וקסילן (BTEX). לצידה תוקם מערכת מטאורולוגית.
כיום מפעיל האיגוד שלוש תחנות ניטור אוויר הממוקמות על החוף בקרבת האסדה והתחנה שתוקם על האסדה תהיה לתחנה הרביעית שיפעיל האיגוד לטובת פיקוח ובקרה על איכות האוויר באזור.
-------
מסמכים רלוונטיים: