עתירה נגד שריפת פסולת אלקטרונית בשטחי יהודה ושומרון
איגוד ערים אשקלון עותר נגד המשרד להגנ"ס וגורמי ממשל נוספים בטענה שלמעלה מעשור התושבים חשופים לזיהום אוויר ולמפגעי ריח חריפים בשל שריפות פסולת אלקטרונית בתדירות יומית. הם מבקשים לחייב את משרדי הממשלה לפתור את הבעיה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 08/8/2022

איגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון, המועצה האזורית לכיש וישובים במועצה האזורית לכיש הגישו עתירה נגד משרדי ממשלה וגורמים שונים בשל אירועים חוזרים של שריפת פסולת אלקטרונית באיו"ש, שבגללה התושבים חשופים לחומרים מסרטנים ולריחות כבדים למעלה מעשור. כך לפי העתירה.

העותרים מבקשים שבית המשפט יורה לגופים האחראים להגביר את הפיקוח והאכיפה על העברת פסולת אלקטרונית משטח ישראל לשטחי הרשות הפלסטינית, לחזק את התיאום ביניהם, לקדם החלטת ממשלה בנושא ולהקצות לה משאבים, להתקין חקיקה משלימה לשטחי יהודה ושומרון ועוד.


כתבות רלוונטיות:

  1. מתקשים לפעול נגד מבריחי פסולת אך פותחים את השוק לייצוא, 09.11.2020
  2.  2הרוגים בפיצוץ באתר מיחזור מתכות באשדוד, 17.11.2020
  3. פסולת אלקטרונית: סיכום שנים 2016-2018, 16.2.2021
  4. עלייה בפסולת האלקטרונית, ירידה במחזור, 16.7.2020
  5. מידע נוסף על פסולת אלקטרונית | infospot

למעלה מעשור הממשלה לא עשתה די

העותרים, איגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון, המועצה האזורית לכיש ויישובים במועצה האזורית לכיש, הגישו את עתירתם נגד המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות, ממשלת ישראל, משרד הביטחון, המינהל האזרחי לאזורי יהודה ושומרון ומשרד האוצר.

הם, לדבריהם, הגורמים שאחראים על האכיפה ובעלי הסמכות לפעול למניעת זיהום האוויר ומפגעי ריח קשים בשל שריפות הפסולת הנמשכות למעלה מעשור, שגורמות גם לפגיעה קשה בסביבה, לרבות זיהום קרקע ומים.

בין היתר דורשים העותרים שמשרדי הממשלה יסבירו לבית המשפט מדוע הם לא פועלים למניעת המפגעים הנגרמים משריפת הפסולת האלקטרונית באזור, מדוע הם לא מפקחים על העברת הפסולת במעברי הגבול באופן מספק, מדוע הם לא מקצים את המשאבים הכספיים הדרושים לצורך קידום הצעת המחליטים של הממשלה בנושא "מפגעי סביבה באיו"ש ומפגעים חוצי גבולות – תכנית אסטרטגית לטיפול במפגעי סביבה ביו"ש ומפגעים חוצי גבולות" ומדוע הם לא מגבשים מדיניות למניעת מפגעים ביהודה ושומרון ולא מקדמים חקיקה משלימה לשטח זה.

לדברי העותרים, טונות של מוצרי חשמל וציוד אלקטרוני, שאמורים להגיע למתקני מיחזור וטיפול בשטחי ישראל על פי החוק נאספים ומשונעים בניגוד לחוק לשטחי C ולשטחי הרשות הפלסטינית A) ו(B - ובעיקר לכפרים בית עווא, דיר סאמת ואיד'נא בדרום הר חברון, שם הם מפורקים ומטופלים באופן בלתי חוקי בשריפה, לצורך הפקת רווח כספי מן המתכות המצויות בפסולת האלקטרונית (ובעיקר נחושת, ברזל ואלומניום) והעברתן חזרה לשטח ישראל לצורך ייצוא או ייצור מקומי. הפיקוח והאכיפה בנושא הם דלים וככל שמחירי המתכת עולים, כך תדירות השריפות עולה.

תושבי האזור נאלצים כמעט מדי יום להסתגר בבתיהם ולאטום אותם כדי לשמור על בריאותם. משמעות הדבר היא כי שגרת יומם, איכות חייהם ובריאותם נפגעות ללא היכר. חלק מהתושבים מעידים על עליה ברורה בתחלואה, באלרגיות ובבעיות נשימה אחרות בקרב ילדי האזור.

החלטת הממשלה לא קודמה

לפי העותרים, ביוני 2018 פורסמה הצעת מחליטים של הממשלה בעניין "מפגעי סביבה באיו"ש" שנועדה לגבש תכנית אסטרטגית לטיפול במפגעים סביבתיים באזור ולתקצב אותה, אולם בחלוף 4 שנים מפרסומה, הצעה זו טרם קודמה.

לטענת העותרים, משרדי הממשלה והמינהל האזרחי כשלו בהפעלת סמכותם והותירו את תושבי היישובים באזור במציאות בלתי אפשרית, בעודם חשופים למפגעים למעלה מעשור, תוך שהם, הנתבעים, מתנערים מאחריותם ומגלגלים את האחריות מעצמם.

העותרים הוסיפו כי אמנם המינהל האזרחי ויחידת דוד אשר הוקמה כדי לבצע אכיפה במעברי הגבול מבצעים פעולות אכיפה ואף תופסים לעיתים משאיות עמוסות פסולת אלקטרונית במעברי הגבול, אך פעולות אלו, שהן בבחינת טיפה בים, הלכה למעשה לא מובילות להפחתת השריפות או למניעת המפגעים.

הכנסת אישרה הטלת קנסות על שריפות פסולת

בימים אלה, כחודש לאחר הגשת העתירה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד המשפטים הצליחו להביא לאישור הטלת קנסות על עבירות פסולת. ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת אישרה זאת לאחרונה, והדבר עשוי להגביר את יכולת האכיפה וההרתעה על שריפות פסולת פיראטיות, אך לא במקרה שלפנינו, משום שהחוק הנ"ל לא חל על איו"ש.כמו כן הושמעה ביקורת על גובה הקנסות שיאנו מרתיע את מפרי החוק – 2,000 ₪ על עבריין יחיד ו-12,000 ₪ על תאגיד ועוסק מורשה.

גידול פי 2 בפסולת האלקטרונית בתוך פחות מעשור

העותרים ציינו בעתירתם מספר נתונים על פסולת אלקטרונית. בין היתר הם הזכירו כי על פי דוח של המשרד להגנת הסביבה משנת 2019, עמדה כמות הפסולת האלקטרונית השנתית בישראל על כ- 165,000 טונות. מדובר בגידול של פי שניים בתוך פחות מעשור.

פירוק וטיפול בפסולת אלקטרונית באופן שאינו מוגדר ומותר על פי חוק פסולת אלקטרונית, ואשר נעשה בעיקר לצורך מיצוי הערך הכלכלי בתוך מרכיבי הפסולת, עלול להביא לנזקים סביבתיים ובריאותיים, בפרט בקרב מי שחשוף לחלקיקים הנשימתיים הנפלטים לאוויר.

חשיפה למתכות עשויה להוביל לפגיעה במערכות שונות במח, בריאות, בלב, בכליות ובמערכת השלד. המתכות מצטברות באיברי האדם החיוניים ופוגעות בתפקודם, כאשר חלקן ידועות כמסרטנות, כגון קדמיום, ארסן וכרום; חלקן עשויות להשפיע על התפתחות העובר בזמן ההיריון, ועוד.

את העתירה הגישו עורכי הדין עו"ד ד"ר ציפי איסר-איציק ועו"ד טל גרנות ממשרד עוה"ד ליפא מאיר ושות'

התייחסויות

מיטל אמיתי, מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון: "לאחר ניסיונות חוזרים ונשנים לקבל התייחסות מספקת מצד משרדי הממשלה, אשר לא הובילו להפסקת המפגעים הסביבתיים החמורים אנו נאלצים לפנות לבג"צ, על מנת שיפסיק את סבלם של תושבי האזור ויחייב את משרדי הממשלה להפעיל את סמכויותיהם ולאכוף את הדין כנדרש".


גופים לייעוץ ויישום חוק פסולת אלקטרונית:

חברה איש קשר טלפון מייל
אקומיוניטי
(גוף יישום מוכר)
רונן יואלי 072-3712251 ecommun@infospot.co.il
מאי
(גוף יישום מוכר)
אמנון שחרור 077-5001090 mai@infospot.co.il
ערנות
(מלווה ביישום החוק)
ערן בושארי 072-3713040 eranut@infospot.co.il

All Recycling
(איסוף וטיפול)

דולב מנו 072-3357514 arecycle@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>>