האיחוד האירופי מתכוון לעדכן ערכי סף לרשימת המזהמים במקורות מים – עיליים ו/או מי תהום. במסגרת העדכון מוצע לצרף 25 מזהמים החדשים לרשימה כולל: PFAS, חומרי הדברה ותרופות מסוימות. טיוטה של נוסח העדכון פורסמה לקראת הבאתה לאישור הפרלמנט האירופאי. עדיין לא ברור מתי ערכי הסף המוצעים ייכנסו לתוקף.
לצד זאת, צפויה החמרה בערכי הסף של 16 מזהמים שכבר מנוטרים כיום, כולל מתכות כבדות וכימיקלים תעשייתיים, ומנגד הסרה של 4 מזהמים שהאיום מהם הוסר.
הכללים החדשים מביאים בחשבון השפעות שיש לשילוב של מזהמים יחדיו, בניגוד לכללים הנוכחיים שמתייחסים לכל מזהם בנפרד. בהתאם לכך הם מציעים להרחיב את המיקוד לתערובות של חומרים. כמו כן, הכללים מביאים בחשבון שינויים עונתיים בכמות הזיהום, כגון במקרה של חומרי הדברה המשמשים חקלאים בעונות השתילה.
המדינות השייכות לאיחוד האירופי יידרשו להרחיב את תוכניות הניטור שלהם ולנקוט באמצעים כגון שינוי היתרי הזרמת שפכים של מפעלי תעשייה, הקמת מערכי איסוף תרופות משומשות, קביעת כללים לחקלאים ולמשקי בית בנוגע לשימוש בחומרי הדברה או ניקוי משקעים ואדמה כדי למנוע זיהום מים.
כתבות רלוונטיות:
כאמור, לרשימת ערכי הסף המותרים למזהמים במקורות מים עיליים (נחלים, אגמים, ים) יתווספו 25 חומרים שלדברי האיחוד הינם בעלי השפעות בעייתיות מתועדות היטב על הטבע ובריאות האדם. בין המזהמים החדשים:
חלק מערכי הסף מתייחסים רק למזהמים במי תהום (7 מזהמים) וחלק רק למזהמים במים עיליים – אגמים, נהרות, מאגרים ועוד (25 מזהמים).
בין המזהמים שיתווספו לרשימת המעקב במי תהום: חנקות, תרופות כגון קרבמזפין ועוד. אך מרבית המזהמים החדשים מצטרפים לרשימת המעקב במקורות מים עיליים, ובין היתר הם כוללים את המזהמים קריזין, Benzo(a)anthracene, קבוצת חומרי הדברה, 24 חומרים מקבוצת PFAS ועוד.
להלן הרשימה של המזהמים עם ערכי הסף המוצעים למי תהום