ההתאוששות מהקורונה: חשש מגידול חד בפליטת מזהמים וריכוך הרגולציה הסביבתית
משבר הקורונה הביא לירידה חדה בפליטת מזהמים לאוויר. דו"ח של משרד המודיעין צופה אפקט ריבאונד עם חזרת הפעילות הכלכלית שיגרום לגידול בפליטות ביחס למצב הקודם
  • מאת: מערכת Infospot
  • פורסם בתאריך: 24/5/2020

סקירה בין־לאומית שהכין משרד המודיעין על השלכות משבר הקורונה על תחום איכות הסביבה, מצביע על הפחתה ניכרת בפליטות מזהמים בשל מגבלות התנועה שהוטלו במטרה למנוע את התפשטות נגיף הקורונה. אך מעלה חשש מאפקט "ריבאונד" עם חזרת הפעילות הכלכלית שיגרום לגידול בפליטות ביחס לעבר בשל הצורך להתניע את הכלכלה, מחירי הנפט והגז הנמוכים והלחץ לרכך את הרגולציה הסביבתית.


כתבות רלוונטיות:

  1. נתוני לווין מצביעים על ירידה משמעותית בזיהום האוויר בישראל, 07/4/2020
  2. נמשכת ההפחתה בזיהום האוויר מתחבורה בשל הקורונה, 30/3/2020
  3. ירידה של 52% ברעש מטיסות בנתב"ג בגלל הקורונה, 24/3/2020
  4. הקורונה הביא להפחתה של 30% בזיהום האוויר מתחבורה, 18/3/2020
  5. מידע על השפעת משבר הקורונה |  infospot

בטווח המיידי הפחתת פליטות ועלייה בשימוש בפלסטיק

אגף המחקר במשרד המודיעין הישראלי הכין דו"ח לבקשת המשרד להגנ"ס, שעוסק בהשפעת משבר הקורונה על תחום איכות הסביבה בעולם. לפי הדו"ח, אף שבטווח המיידי מגבלות התנועה והריחוק החברתי הובילו לירידה משמעותית בפליטות מזהמים, עם חזרת הפעילות צפוי "אפקט ריבאונד" שעלול להתבטא בפליטות גדולות מבעבר.

מגבלות התנועה והנחיות הריחוק החברתי למניעת התפשטות נגיף הקורונה ברחבי העולם הביאו לירידה ניכרת בפליטות מזהמים לאוויר.

בסין, למשל, בשיאו של המשבר, חלה ירידה של 30% בפליטת חנקן הדו חמצני [N2O] וירידה של 25% בפליטת גזי חממה. בניו יורק נרשמה ירידה של 50% בפליטת הפחמן החד חמצני [CO] ובמדריד הפחתה של 75% בריכוזי חנקן דו חמצני [N2O]. לפי הדו"ח, ההערכה היא כי פליטות פחמן דו חמצני [CO2] יצטמצמו בכ 5% בשנת 2020 ויבואו לרמת הפליטות הנמוכה מזה עשור.

לצד נתונים אלו, בתקופת משבר הקורונה נמדדה עלייה בשימוש במוצרים חד פעמיים מפלסטיק ומגומי – כפפות, כלים חד פעמיים, אריזות מזון ועוד. חברת הייעוץ הבינלאומית מקינזי צופה גידול של 5% בשימוש בשקיות ניילון ואריזות חד פעמיות מפלסטיק באירופה בשנה הקרובה, בעקבות משבר הקורונה.

עוד מדווח כי מחירי הנפט הנמוכים תרמו לעלייה בביקור לפלסטיק בתולי (על פני פלסטיק ממוחזר) מכיוון שעלות הייצור שלו פחתה משמעותית.

ביוני 2019 דיווחנו כי האיחוד האירופי פרסם דירקטיבה לצמצום השימוש במוצרי פלסטיק חד פעמי, אך בעקבות משבר הקורונה פנה איגוד יצרני הפלסטיק באירופה EUPC בבקשה לדחות את יישום הדירקטיבה בשנה לטובת שמירה מרבית על ההיגיינה והבריאות. האיחוד האירופי דחה את הפנייה וטען כי מוקדם להעריך את השפעת המשבר על כמות אריזות הפלסטיק, וכי דווקא בעת הזו חשוב להמשיך במאמץ להפחתת פסולת. במקביל פרסם הנחיות למדינות האיחוד לטיפול בפסולת הרפואית שהלכה וגדלה.

חשש מאפקט "ריבאונד" של הגברת פליטות והפחתת רגולציה

בשל הדחיפות לצאת מהמשבר הכלכלי, מחירי הנפט והגז הנמוכים, והלחץ מצד התעשייה לבטל ולרכך את הרגולציה הסביבתית, ייתכן שימוש מוגבר בדלקים על חשבון השקעה באנרגיה מתחדשת והפחתת תקני איכות הסביבה. כך לפי הדו"ח.

לפי הדו"ח, הממשל האמריקני כבר הודיע כי לא יבצע פעולות אכיפה בזמן התפרצות המגיפה ובוטלו רגולציות הקשורות להגנת הסביבה, בהן רגולציה על פליטת כספית ורעלנים נוספים בפעילות תחנות כוח פחמיות. גם בקנדה הקפיאו זמנית חוקי פיקוח סביבתיים בטענה כי הם יאטו את יכולת המענה להתפשטות הנגיף.

סין לכאורה ממשיכה להדגיש את מחויבותה ליעדי הפחתת פליטת הפחמן שלקחה על עצמה כחלק מהסכם פריז, אך בפועל השעתה את תוכניתה להקמת מערכת לאומית למסחר במכסות גזי חממה, ובמרץ האחרון אישרו בסין יותר פרויקטים של הקמת תחנות כוח פחמיות מאשר בכל שנת 2019.

הדו"ח מציין כי מנהיגי האיחוד האירופי ממשיכים להביע מחויבות לצמצום פליטת גזי החממה לפי הסכמי פריז, ואף פועלים להגדלת ההשקעה ביוזמות "ירוקות". עם זאת, מסתמנים עיכובים בקידום פרויקטים סביבתיים שנכללו במפת הדרכים של האיחוד.

בנוסף לאלה, ועידת האקלים השנתית של האו"ם, שאמורה הייתה לבחון את יעילות מהלכי פרוטוקול פריז למימוש יעדי הפחתת פליטת גזי חממה, לא תתקיים בשנת 2020.  

-------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה