31 פרופסורים ודוקטורים, מדענים בתחומי האקולוגיה והסביבה, הגישו השבוע ללשכת רוה"מ ולשרה להגנ"ס את המלצותיהם בעניין הסכם קצא"א עם מד-רד מאיחוד האמירויות, להובלת נפט ממכליות שיפרקו במפרץ אילת, דרך הצנרת היבשתית של קצא"א לאשקלון, שם יועמסו על מכליות להמשך שינוע לאירופה.
המדענים, שהגישו את הדוח תחת האגודה הישראלית לאקולוגיה ומדעי הסביבה, כתבו בפנייתם כי הם זיהו סיכונים משמעותיים הנובעים מההסכם, למשק המים, לערכי טבע ולמערכות אקולוגיות רגישות וכן לבריאות הציבור. לפיכך, המלצתם הגורפת היא לעצור את ההסכם. הם הוסיפו כי הסיכון לתקלות מצינור קצא"א הוא ממשי ולא שאלה של 'אם' אלא של 'מתי'.
כתבות רלוונטיות:
עוד ציינו המדענים במכתבם כי הסיבה לכך שהם בטוחים שתתרחש תקלה עתידית מצנרת קצא"א היא היסטוריית הדליפות של החברה, כמו גם היסטוריית הדליפות ממתקנים דומים בעולם. לדבריהם, השאלה היא רק מתי תתרחש דליפה ובאיזה היקף.
הם הוסיפו כי הנזק שעלול להיגרם מדליפה בצינור קצא"א הוא עצום ובעל השלכות על כלל אזרחי המדינה, לרבות פגיעה במשק המים, זיהום ים, פגיעה בשונית האלמוגים באילת ובמערכת האקולוגית שבים התיכון, זיהום יבשתי וזיהום אוויר.
בסיכום הפנייה כתבו המדענים: "ההסכם מגביר את הסיכון לאירועי שפך נפט בים וביבשה ותועלותיו פחותות באופן משמעותי, מהעלויות הפוטנציאליות שהוא מייצר. עיקרון הזהירות המונעת, מחייב שלא לאשרו".
בכוונת האגודה לפרסם דו"ח מורחב שיסכם את עמדות מומחי הצוות כפי שהתגבשו בדיונים. אך מפאת דחיפות הנושא, עיקרי הדברים, כפי שעלו מדיוני הצוות עד עתה, מתומצתים במכתב המדובר (קישור בתחתית הכתבה).
כזכור, הארגונים הירוקים הגישו עתירה לבג"ץ נגד הסכם קצא"א לפני כחצי שנה. לאחר מספר בקשות דחיה מצד המדינה, היא אמורה להעביר בקרוב את תגובתה לבית המשפט.
בתוך כך, בתחילת ספטמבר התכנסה ועדת מנכ"לים בראשות מנכ"ל משרד רוה"מ לדון בהסכם, ולפי קצא"א נקבע בה כי יש לקדם את הדיאלוג וההערכות הנדרשת ליישום ההסכם. אלא שהדיונים המקצועיים בין קצא"א למשרד להגנ"ס לא חודשו ובעקבות כך קצא"א שלחה מכתב פומבי למשרד להגנ"ס ובו בקשה לשוב לדיונים ולאפשר את מימוש ההסכם.
בתגובה, מנכ"לית המשרד להגנ"ס גלית כהן, השיבה לחברה כי סקר הסיכונים שהוגש אינו שלם והמשך דיונים בעניינו תלוי רק בה ובהגשת החסר.
במכתבים של שני הצדדים הועלו טענות שנשללו על ידי הצד השני. כך למשל, המשרד טען שחברת קצא"א חתמה על ההסכם בחשאי והציבה את ישראל בעמדה לא נוחה מבחינה מדינית. קצא"א מצידה השיבה כי גורמים במשרד הכירו את ההסכם המתגבש לפני שנחתם, והוא אף פורסם בתקשורת.
בפגישה שנערכה בין השרה להגנ"ס, תמר זנדברג, לשגריר איחוד האמירויות בישראל, מוחמד אל-חאג'ה, הבהיר השגריר בהקשר להסכם קצא"א כי מדובר בהסכם מסחרי בין חברות פרטיות שאינו נוגע ליחסים המדיניים. כך לפי הודעה שפרסם המשרד להגנ"ס.
אמירה זו מגיעה לאחר שנטען לאחרונה כי ביטול ההסכם של קצא"א עם מד-רד יפגע בהסכם השלום וביחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות. כעת מתברר שלא קיים חשש כזה.
---
מסמכים רלוונטיים: