חובת התקנת פאנלים סולאריים על גגות מבנים חדשים
טיוטת תקנות שפורסמה אמש מחייבת בתים פרטיים חדשים עם גג מעל 100 מ"ר או מבנים מסחריים ותעשייתיים עם גג מעל 250 מ"ר בהתקנת פאנלים סולאריים לייצור חשמל, כתנאי לקבלת היתר בנייה ותעודת גמר
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 15/10/2024

משרד הפנים פרסם היום טיוטת תקנות להערות הציבור, שמחייבות מבנים חדשים בעלי שטח גג מעל 250 מ"ר בהתקנת מתקן פאנלים סולאריים לייצור חשמל, על חלק משטח הגג. התקנות מחייבות גם בתים פרטיים צמודי קרקע עם גג מעל 100 מ"ר בהתקנת פאנלים סולאריים לייצור חשמל, בהספק מיזערי של לפחות 5 KVA.

מדובר בנוסח תקנות שכבר אושרו על ידי המועצה הארצית לתכנון ולבנייה לפני כחודשיים, וכעת ממשיכות את הליך החקיקה, ובאותה הזדמנות אנו נחשפים לנוסח המלא של התקנות, הצפויות להיכנס לתוקף חצי שנה לאחר פרסומן.

התקנות נועדו לתמוך במעבר לאנרגיה מתחדשת ולהתמודד עם הפער שבין יעדי הממשלה לבין היקף הייצור הנוכחי של חשמל מאנרגיה סולארית.

קישור לנוסח טיוטת התקנות מופיע בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. המועצה הלאומית מבקשת לבחון מחדש את האנרגיות מתחדשות, 23.09.2024
  2. חדש: מבנים חדשים חייבים להתקין מערכת אנרגיה סולארית, 12.08.2024
  3. משרד האנרגיה מאמץ את איפוס פליטות גזי החממה, 18.08.2024
  4. התייעצות עם הציבור בנושא יעדי האנרגיה המתחדשת ל-2035, 14.7.2024
  5. אושרה תוספת 35 אלף דונם למתקנים סולאריים על שטחים פתוחים, 8.6.2023
  6. למידע נוסף על שינוי אקלים | infospot

איזה מבנים יידרשו להתקין פאנלים סולאריים?

בהחלטת ממשלה שהתקבלה בפברואר 2023 נקבע כי מבנים מסחריים/תעשייתיים חדשים בעלי שטח גג של מעל 250 מ"ר יחויבו בהתקנת מתקן פוטו-וולטאי (PV) לייצור חשמל מאנרגיית השמש. כמו כן, בתי מגורים פרטיים צמודי קרקע חדשים עם גג מעל 100 מ"ר יחויבו גם הם בהתקנת פאנלים סולאריים. בנייני מגורים חדשים אחרים יחויבו רק בביצוע הכנות מתאימות להתקנה עתידית של מערכת סולארית.

התקנות מפרטות את סוגי המבנים שעליהם תחול חובת ההתקנה ואת תנאי ההספק הדרושים:

  • יחידות דיור צמודות קרקע חדשה: חובת התקנת מתקן סולארי בהספק מיזערי של לפחות 5 KVA
  • מבנים מסחריים ותעשייתיים חדשים: חובת התקת מתקן סולארי על גגות מעל 250 מ"ר, בהתאם לאמות מידה שהסדירה לאחרונה רשות החשמל עבור מסלול מהיר להפסק ייצור שניתן לחבר לרשת החשמל, עם פחות בירוקרטיה, על פי נוסחה המחושבת לפי שטח הגג.

התקנות יחולו גם על תוספות בנייה משמעותיות שיכפילו את שטח המבנה או יוסיפו לו שתי קומות מלאות לפחות. בנוסף לכך, התקנות כוללות רשימה של מבנים הפטורים מהתקנת פאנלים סולאריים, למשל סככות, מבנים לשימור, ומבנים בקרבה לחוף הים.

חובת הכנות להתקנה עתידית במבני מגורים

במקרה של מבני מגורים שעליהם לא תחול החובה המיידית להתקנת מתקן סולארי, התקנות מחייבות לבצע הכנות להקמה עתידית. ההכנות כוללות הקצאת מקום מתאים לממיר, מונה החשמל והתקנת תשתיות מתאימות בלוח החשמל הציבורי ובתשתיות המבנה.

פאנלים סולאריים כתנאי לקבלת היתר ותעודת גמר

כדי להבטיח את התקנת הפאנלים הסולאריים, התקנות קובעות כי הם יהיו תנאי לקבלת היתר הבנייה ותעודת הגמר, עבור אותם מבנים רלוונטיים. מוצע כי התקנות ייכנסו לתוקף חצי שנה לאחר פרסומן ברשומות, ויחולו על כל היתר בנייה שיוגש החל מאותו מועד.

התקנות יביאו להקמת אלפי מתקני ייצור אנרגיה מתחדשת

במשרד האנרגיה העריכו לפני חודשיים כי התקנות יביאו להקמת עשרות אלפי מתקנים נוספים לייצור אנרגיה מתחדשת בהספק מותקן כולל של עד 3,500 מגה וואט עד שנת 2040, אשר יביא לחיסכון בשטחים קרקעיים של כ-35,000 דונם. לצד זאת, הייצור בקרבת הצריכה יחסוך השקעות של מיליארדי ש"ח בהקמת תשתיות רשת החשמל, התופסות שטחים גדולים, ויתרום לביזור משק האנרגיה ובכך לחיזוק חוסנו.

תקנות אלו הן המשך של החובה להתקין דודי שמש על כל מבנה מגורים חדש נכנסה לתוקף לפני כחמישים שנה בעקבות משבר הנפט העולמי שפרץ בשנת 1973, וחוללה מהפכה בתחום האנרגיה בישראל. חובה זו, אשר עוגנה בתקנות התכנון והבנייה, הביאה לחיסכון משקי בצריכת החשמל של למעלה מ-5% בשנה ולשיפור איכות החיים של התושבים.

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה