אושרה תוספת 35 אלף דונם למתקנים סולאריים על שטחים פתוחים
לקראת הדיון פרסם המשרד להגנת הסביבה עבודה שהכין, לפיה אפשר לעמוד ביעדי אנרגיות מתחדשות מבלי להקצות שטחים פתוחים נוספים למתקנים סולאריים, אולם המועצה קיבלה את עמדת משרד האנרגיה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 08/6/2023

אחת המחלוקות בתחום האנרגיות המתחדשות עלתה אמש לדיון והכרעה במועצה הארצית לתכנון ולבנייה. המחלוקת נסובה על השאלה אם לאשר הקצאה של שטחים פתוחים נוספים לטובת פאנלים סולאריים, או להתמקד רק בגגות של מבנים ובשטחים מופרים או חקלאיים בגישת הדו-שימוש. כל זאת כדי לזרז את העמידה ביעד שילוב אנרגיות מתחדשות במשק החשמל של 30% לשנת 2030.

המועצה הארצית התכנסה אמש כדי לדון אם לשנות את ההגבלה שהיא עצמה הטילה על כמות השטח הפתוח שאפשר להקים עליו מתקנים סולאריים. ההגבלה עד אתמול הייתה לשטח של עד 20,000 דונם, אולם המועצה הכריעה על תוספת 35,000 דונם, 15 אלף דונם מתוכם ייועדו להקמה של מתקנים גדולים ועוד 10 אלף דונם להקמה של מתקנים בינוניים במחוזות. דיון על 5,000 דונם נוספים יתקיים בעוד כחצי שנה.

המועצה קיבלה את עמדת משרד האנרגיה שתמך בהרחבת שטחים פתוחים לטובת הגדלת אנרגיה מתחדשת, ודחה את עמדת המשרד להגנת הסביבה שהציגה  עבודת מחקר חדשה שמראה כי ניתן להגיע ליעד האנרגיות המתחדשות מבלי להגדיל את השימוש בטחים פתוחים, תוך התמקדות בשטחים בנויים.


כתבות רלוונטיות:

  1. מצב המערכות האקולוגיות בישראל מתדרדר, 28.10.2021
  2. המיקוד של השרה להגנת הסביבה: פסולת ואקלים, 23.3.2023
  3. עודכנה רשימת המינים המוגנים, 15.12.2019
  4. שמירה על הטבע והמגוון ביולוגי יעוגנו ברגולציה שתחייב עסקים, 13.06.2019
  5. 400 אלף ₪ למפעלים שיפעלו לשמירה על החי והצומח, 30.05.2019 

כמה חשמל צריך לייצר ומה הפוטנציאל בדו-שימוש?

לפי המשרד להגנ"ס, כיום קיימת עדיפות להקמת מתקנים סולאריים על גבי גגות וחזיתות של מבנים, וכן כאמצעי להצללה או לקירוי מתחמים אחרים, במקום להקימם על הקרקע בשטחים פתוחים. עם זאת, ב-3 השנים שחלפו מאז החלטת מדיניות זו, לא נעשו די צעדים לעמידה בה.

המשרד הוסיף שכדי להגיע ליעד של 30% ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בשנת 2030, יש להוסיף הספק של 15,516 מגה-ואט, וכי יש פוטנציאל ייצור חשמל של 19,377 מגה-ואט עד לשנת 2030 מהתקנת מתקנים סולאריים על מאגרי מים, חממות, בניינים חדשים, מגרשי חנייה, גגות, מחלפים ואזורי תעשייה, לצד והתייעלות אנרגטית בבנייה ירוקה. סך כל הפוטנציאל בדו-שימוש מבונה ודו-שימוש קרקעי עומד על 26,552 מגה-ואט, ללא חריגה ממגבלת ה-20,000 דונם עד שנת 2030.

עוד לפי המשרד להגנ"ס, גם בתרחיש שמרני שבו מפחיתים 50% מחישוב הנתונים, ניתן לראות שעדיין יישארו כ-5,449 מגה-ואט יתרה מעבר ליעד הממשלתי של 30% עד 2030. לכן, לדברי המשרד להגנ"ס, הפתרון הוא לא להקצות עוד ועוד שטחים פתוחים לפנלים סולאריים, אלא לעשות שימוש בדו-שימוש במרחב הבנוי. המשרד אף ביקש להתנות תכנון והקמה של אתר סולארי קרקעי בשמירה על המערכות האקולוגיות.

עם זאת, המועצה הארצית קיבלה את עמדת משרד האנרגיה ואישרה את הרחבת השימוש בשטחים פתוחים לטובת התקנת פנלים סולאריים. משרד האנרגיה טען בדיון שללא תוספת השטח לא ניתן יהיה לקדם תוכניות להקמת מתקני ייצור בינוניים וגדולים נוספים, דבר שייצור קיפאון בקידום אנרגיות מתחדשות החל משנת 2025.

משרד האנרגיה אמר שכיום רק פחות מ-20% מהפוטנציאל של התקנת מתקנים בדו-שימוש ממומש בפועל בשל חסמים. החסמים שהוא תיאר כוללים בין היתר קשיים בירוקרטיים ברמה מקומית למתן היתרי בנייה. למרות זאת, המשרד הבטיח בדיון שהוא ימשיך לקדם את הייצור הסולארי בדו-שימוש וינסה למצוא אפשרויות חדשות דוגמת בתי עלמין, גדרות, שבילי אופניים וכו.'

צמצום שטחים פתוחים פוגעים במערכת האקולוגית

לפי מחקר שפרסמו המשרד להגנ"ס וחוקרי "המארג" בעבר, בראש פעילויות האדם שפוגעות במערכת האקולוגית נמצא הצמצום והקיטוע של השטחים הפתוחים בישראל. מאז קום המדינה ועד שנת 2000 גדל השטח הבנוי במדינת ישראל פי 17, ובין 1995 ו-2012 התרחבו השטחים העירוניים ב-45%. דבר זה מאיים על המשך אספקת שירותי המערכת האקולוגית לתושבי ישראל ולדורות העתיד.

כמו כן, עלה מהמחקר שהמגוון הביולוגי העשיר והייחודי בישראל הוא הבסיס לאספקת השירותים המגוונים של המערכת האקולוגית, שתורמים לבריאות ולרווחת תושבי המדינה. לכן יש לשאוף לשמור על שטחים פתוחים ולהעדיף עשיית דו-שימוש בשטחים קיימים לשם קידום אנרגיות מתחדשות.

הדבר הבא: קידום מתקנים סולאריים בשטחים חקלאיים

לפי תוכנית משותפת למשרדי האנרגיה והחקלאות, יש דרך נוספת לעמוד ביעדי האנרגיות המתחדשות לשנים הבאות: להתקין פנלים סולאריים בשטחים חקלאיים תוך יישום דו-שימוש חקלאי-סולארי.

אלא שכיום עדיין נדרש מחקר שיבחן את ההשפעה של התקנת מתקנים לייצור אנרגיה סולארית ברחבי הארץ על היבול החקלאי. במסגרת התוכנית המשותפת לשני המשרדים, יתקיימו כ-120 פיילוטים בשטח כולל של כ-20 אלף דונם בחלקות חקלאיות שונות ברחבי הארץ. במסגרת הפיילוטים ישמשו טכנולוגיות שונות שיבחנו את השפעת המתקנים על מגוון גידולים חקלאיים. עלות התוכנית היא כ-17 מיליון ₪, רובם יוקצו ממשרד החקלאות. הספק החשמל שייוצר בפיילוטים מוערך ב-150-200 מגה וואט בכל השטחים יחד.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "שינויי האקלים מחייבים אותנו להפסיק את השימוש בדלקים מזהמים ולעבור בהקדם לאנרגיות מתחדשות, וכן לשמור על המגוון הביולוגי והשטחים הפתוחים. גל החום בסוף השבוע והקריסה של מערכת החשמל הוכיחו לנו שוב את השפעות משבר האקלים ואת העובדה שעל ישראל להיערך בהתאם ולהמשיך לקדם אנרגיות ממקורות מתחדשים, יציבים ומבוזרים. העבודה שביצענו במשרד מראה כיצד ניתן לעשות שימוש במבנים ובמתקנים קיימים ושבתכנון, ולעמוד ביעדי האנרגיות המתחדשות – ללא כל פגיעה במערכת הטבעית ובשטחים הפתוחים".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה