פורסם הסבב ה-6 של הקול הקורא לתמיכה בתוכניות מחקר ופיתוח ובהרצה (פיילוטים) של טכנולוגיות קלינטק והגנת הסביבה חדשות.
כמו בסבבים הקודמים, גם הפעם אפשר להגיש הצעות בנושאים כגון: זיהום אוויר מתעשייה ותחבורה, חומרים מסוכנים, פסולת מסוכנת, שפכי תעשיה, קרקעות מזוהמות, דלקים, הגנה על הסביבה הימית ועוד. כמו בסבב הקודם, גם הפעם המשרד להגנ"ס מבקש לעודד הצעות בתחום הפסולת, הנוגעות למניעה, הפרדה במקור, בקרה ושימוש חדשני להטמעת חומר ממחוזר.
היקף התמיכה נע בין 20%-50% אך יכול להגיע עד 75% במקרה שהתוכנית בעלת פוטנציאל יוצא דופן להגנה על הסביבה. אפשר לקבל תוספת של 10% באזורי עדיפות לאומית וקיימת אפשרות לתמיכה והקלות רגולטוריות מצד המשרד להגנ"ס בביצוע תכנית ההרצה ואף לקבל מסלול רגולטורי ייחודי עבורו.
מדובר בתוכנית של רשות החדשנות והמשרד להגנת הסביבה שנוצרה כדי לעודד פיתוח ויישום של טכנולוגיות חדשניות בתחומי הגנת הסביבה (קלינטק). התוכנית מאפשרת לבחון את היתכנותן של הטכנולוגיות המפותחות בקנה מידה תעשייתי ובקרב לקוחות פוטנציאלים.
רשות החדשנות אומרת כי ביצעה ראיונות עומק עם החברות שזכו בסבבים הקודמים שדיווחו כי קבלת המענק הקלה על השגת מימון ממשקיעים פרטיים, קידמה קבלת פרוייקטים נוספים, הכניסה את החברה לסקטור חדש וכן הצליחו להוכיח את ההיתכנות הטכנולוגית.
כתבות רלוונטיות:
הפרויקטים המוגשים לתמיכה בפיילוטים של טכנולוגיות קלינטק נדרשים לעמוד ב-2 קריטריונים מרכזיים:
הפרויקטים הזוכים יכולים לקבל הקלות ברגולציה הסביבתית ליישום הפיילוט בעזרת נוהל הליך טיפול במתקן חלוץ (פיילוט) לטכניקת סביבה חדשנית הטעון רישוי סביבתי.
המענק הכספי מוגבל עד 50% מהוצאות המו"פ המאושרות. מימון של 75% יוענק לתוכניות בעלות פוטנציאל לרמת הגנה יוצאת דופן על הסביבה. תוספת של 10% תינתן בתנאי שפעילות המו"פ שאושרה מתבצעת באזורי עדיפות לאומית וגם אתר ההרצה שאושר ממוקם באזור עדיפות לאומית.
בהערכת הבקשות יבחנו השופטים בין היתר את רמת החדשנות הטכנולוגית ומידת הייחודיות של התכנית, רמת ההגנה על הסביבה שהטכנולוגיה צפויה לאפשר לעומת טכנולוגיה קיימת, איכות תוכנית ההרצה ועוד.
כאמור מדובר בסבב ה-6, כאשר ב-4 הסבבים הראשונים (אין בידינו הפרטים של הסבב ה-5) הוגשו סה"כ כ- 100 בקשות, מתוכן אושרו 33 ונתמכו בסכום כולל של למעלה מ-38 מיליון ₪.
מענקי התמיכה בקלינטק של רשות החדשנות והמשרד להגנ"ס מוענקים בקשת רחבה של תחומי סביבה. מדובר ב-10 תחומים שאפשר להגיש בקשה למענק לפרויקט במסגרתם: שינוי אקלים, זיהום אוויר מתעשייה, זיהום אוויר מתחבורה, חומרים מסוכנים, פסולת מסוכנת ופסולת מיוחדת, פסולת, כלכלה מעגלית והתייעלות במשאבים, שפכי תעשייה, קרקעות מזוהמות, דלקים והגנה על הסביבה הימית.
בתחום שינוי האקלים, אפשר להגיש בקשה לתמיכה בפרויקטים שמטרתם להפחית פליטות גזי חממה ונוגעים לאגירה, להתייעלות אנרגטית ולאנרגיה מתחדשת. תחת 'שינוי אקלים' אפשר גם להגיש פרויקטים של ניהול משאבי מים, אורח חיים בתנאי מידבור, הצללה במרחב העירוני וכו'.
בתחום זיהום האוויר מהתעשייה, אפשר להגיש בקשה לתמיכה בפרויקטים שמטרתם הפחתה במקור של פליטות מזהמים וגזי חממה לאוויר, צמצום מפגעי ריח מתעשייה וניטור סביבתי.
בתחום הפסולת, הפרויקטים יכולים להיות כאלה המציעים פתרונות טיפול שמביאים לעלייה בהיררכית הטיפול בפסולת מסוכנת, או פרויקטים המתמקדים בצמצום והפחתה במקור בדרך של שינויים בתהליכי הייצור למשל ועוד.
לרשימת הנושאים המלאה ניתן להיכנס לקישור הבא של אתר רשות החדשנות.
הדגשים להגשה בסבב הנוכחי:
ניתן להגיש בקשות עד לתאריך 9 לאוגוסט 2021 לפי הפרטים באתר האינטרנט של הרשות לחדשנות.
מנתוני הבקשות שהוגשו בחמשת הסבבים הקודמים, עולה כי יש מגמה של התייצבות בכמות הבקשות המוגשת והמאושרת, זאת לאחר 'פתיחת הפקק' שהיה בענף בהגשה הראשונה. רשות החדשנות מסבירים כי מדובר בתופעה שכיחה גם בקולות קוראים אחרים של הרשות. מנגד ניכרת עלייה בסכום התמיכה הממוצע לכל פרויקט. אך גם כאן, ברשות טוענים כי לא מדובר במגמה אלא במקריות.
כך, בסבב האחרון שהתקיים לפני כחצי שנה, בינואר 2021, אושרו 3 בקשות בלבד, עם סכום תמיכה כולל של כ 7 מיליון ₪, המשקף תמיכה ממוצעת של למעלה מ 2 מיליון ₪ לכל פרויקט.
---
מסמכים רלוונטיים: