בית המשפט מונע הקמת מפעל בשל מרחקי הפרדה לחומרים מסוכנים
לאחר שנים של מחלוקת בית המשפט המחוזי החליט שחברת תדריאן לא תוכל להקים מפעל סוללות על שטח שרכשה, משום שהשטח לא עומד במדיניות מרחקי הפרדה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 23/8/2021

בית המשפט המחוזי החליט שחברת תדריאן לא תוכל להקים מפעל סוללות על שטח שרכשה ביישוב גבעת ברנר, ליד רחובות, מכיוון שהפעילות המתוכננת של המפעל, הכרוכה בשימוש בחומרים מסוכנים, לא תעמוד במדיניות מרחקי הפרדה בין החומרים המסוכנים לאוכלוסייה.

בפסק הדין בית המשפט קיבל את עמדת ועדת התכנון המקומית שנשענה על עמדת המשרד להגנ"ס שסבר כי אין להקים את המפעל במקום המיועד בשל חוסר היכולת לשמור על מרחקי הפרדה מספקים.

תדריאן רכשה את השטח בשנת 2016 ובעקבות דחיית התוכנית שהגישה להקמת מפעל סוללות על ידי ועדת התכנון המקומית, היא הגישה ערר ותוכניתה אושרה בכפוף לתנאים מסוימים. בתגובה, תושבי האזור וראש מועצת גבעת ברנר עתרו לבית המשפט בבקשה שיבטל את אישור התוכנית – ולאחרונה ביהמ"ש קיבל את עתירתם.


כתבות רלוונטיות:

  1. עדכון במדיניות מרחקי הפרדה, 23.8.2020
  2. מביירות לחיפה: "קיבלנו תשובות טובות, אפשר להיות רגועים", 12/08/2020
  3. רגולציה חדשה: ניהול סיכונים במפעלים המחזיקים חומ"ס, 24/01/2019
  4. בניית מרכז מסחרי ומשרדים במרחק 500 מ' מבז"ן?, 11/07/2019
  5. ביהמ"ש: לבחון את השפעת הקירבה למפעלים לפני בניית שכונה, 14/01/2019
  6. למידע נוסף על חומרים מסוכניםinfospot

ועדת הערעורים אישרה את התוכנית ובית המשפט ביטל את האישור

סיפור המאבק על הקמת המפעל בגבעת ברנר מתחיל ב-2016, עת רכשה תדריאן שטח סמוך ליישוב גבעת ברנר, ליד העיר רחובות, בכ-100 מיליון ₪. בשנת 2017 היא הגישה בקשה לוועדת התכנון המקומית להקים עליו מפעל סוללות, ובתגובה לכך החל מאבק עיקש של תושבי האזור וראש מועצת ברנר כנגד הכוונה להקים מפעל ובו חומרים מסוכנים בסמוך לשטח היישוב.

בשנת 2019 הוועדה המקומית דחתה את התוכנית שתדריאן הגישה לה. בעקבות כך האחרונה הגישה ערר לוועדת הערר המחוזית וזו אישרה את קידום הקמת המפעל בכפוף לאישור המשרד להגנת הסביבה.

החלטת ועדת הערר לא התקבלה יפה בקרב תושבי האזור וראש המועצה והם עתרו לבית המשפט. לאחרונה, לאחר שנים של מאבק, בית המשפט הכריע בסוגיה: לא תתאפשר הקמת המפעל בשטח האמור משום שלפי עמדת המשרד להגנ"ס המיקום המיועד למפעל וסוג הפעילות המתוכננת בו, לא עומדים בדרישות מדיניות מרחקי הפרדה של חומרים מסוכנים מאוכלוסייה.

לדברי השרה להגנ"ס תמר זנדברג שביקרה באזור בשבוע שעבר, בעקבות החלטת בית המשפט המשרד להגנ"ס לא ימשיך לעבוד על הכנת התנאים הסביבתיים במסגרת היתר הבנייה להקמת המפעל. זנדברג הדגישה שעמדת המשרד נותרה כפי שהייתה לפני מתן פסק הדין, והיא שהמפעל אינו עומד בדרישותיו בנושא מרחקי הפרדה ולכן לא יכול לקום בשטח שנרכש עבורו.

המחלוקת: מרחקי הפרדה בין חומרים מסוכנים לאוכלוסייה

הסיבה לכך שהמפעל נדרש למרחקי הפרדה היא חומר הגלם תיוניל כלוריד שצפוי להיות בשימוש במפעל ונחשב כחומר מסוכן המחויב לעמוד בדרישות מדיניות מרחקי הפרדה שקובעת את מרחקי ההפרדה הנדרשים בין חומרים מסוכנים לבין האוכלוסייה (רצפטורים ציבוריים), במטרה למנוע פגיעה בציבור במקרה של אירוע חומ"ס. המדיניות מבוססת על עקרונות הדירקטיבה האירופאית סווסו 2 [Seveso II].

טענותיהם של ראשי תדריאן לאורך הדרך היו שההתנגדות שמביעים ראש המועצה וחברי הוועדה המקומית, כביכול בשם התושבים, נובעת משיקולים זרים ומאינטרסים פוליטיים. עוד טענו כי ההתנגדות להקמת המפעל "סתמית ולא מבוססת".

תדריאן רכשה את השטח בגבעת ברנר בכוונה להעתיק את המפעל הנוכחי שלה מקריית עקרון ולהרחיב את פועלה. גם בקריית עקרון מתנגדים להמשך פעילות המפעל הקיים ובמשך שנים נבחנה האפשרות להעביר אותו לאזור מרוחק בדרום, עד שב-2016 נרכש השטח בגבעת ברנר, מרחק קילומטר בלבד מהמפעל הקיים, במטרה להעבירו לשם.

מדיניות מרחקי ההפרדה מקלה יותר ביחס למפעלים קיימים

במדיניות מרחקי ההפרדה שעברה עדכון לפני שנה נעשית הבחנה בין "מצב קיים" ל"מצב תכנון". ב'מצב קיים' הכוונה למפעלים/מתקנים שכבר קיימים ואילו 'מצב תכנון' הוא מול מפעלים שטרם קמו או ביצוע שינוי משמעותי במפעל קיים או בתוכנית לשינוי ייעוד של רצפטור ציבורי קיים.

המדיניות מקלה על מפעלים כאשר מדובר במצב קיים יותר מאשר במצב מתוכנן, בדומה למקובל בעולם ובאירופה. המשרד להגנ"ס הדגיש בהקשר זה כי הוא מכיר בצורך לקבוע מדרג בין מצב קיים למצב תכנון, שלא היה לו ביטוי במדיניות עד לפני העדכון האחרון לפני כשנה, זאת במטרה להגיע לאיזון בין שמירה על הסביבה לבין זכויותיו של מפעל הנובעות מפעילותו כדין לאורך שנים, כאשר התקרבות רצפטור ציבורי אליו עלולה להביא להפסקת הפעילות או צמצומה, או להשתת עלויות נוספות על המפעל.  

התייחסויות

תגובת חברת תדיראן סוללות: "תדיראן סוללות תגיש ערעור על פסק הדין ובטוחה כי הערכאה המשפטית שתדון בערעור תקבל את עמדת החברה".

ראש המועצה האזורית ברנר דורון שידלוב: "המאבק שלנו הוא על הזכות לחיים בריאים, איכות חיים ואיכות הסביבה באיזור. בית המשפט וכעת גם השרה זנדברג אמרו את דברם. מדובר בהישג משמעותי מאד בכל המאבק. אני מבקש להודות לשרה ולמשרדה ולוועד הפעולה, ושמח לבשר על כך לתושבים".

השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג: "הודעתי לראש המועצה ולתושבים כי המשרד להגנת הסביבה קיבל את פסק הדין, על פיו בקשת המפעל לקבלת היתר בנייה למעשה נדחית. בנסיבות אלה, המשרד לא ימשיך לעבוד על היתר שבוטל ונדחה. עמדתו המקצועית של המשרד לא השתנתה, והיא שנכון לרגע זה המפעל לא עומד בדרישות המשרד".


ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר: