הארגונים הירוקים: יש להטיל מס על כלים חד פעמיים מפלסטיק
כ־8.5 מיליארד כלים חד פעמיים נרכשים מדי שנה בארץ, ומהווים מפגע סביבתי ובריאותי. ראשי הארגונים הירוקים דורשים הטלת מס שיצמצם את השימוש ויפחית את הנזק
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 08/7/2020

בשבוע שעבר נשלח מכתב מטעם ראשי ארגוני הסביבה לשר האוצר, ובו בקשה לפעול להטלת מס על כלים חד פעמיים מפלסטיק וכלים חד פעמיים בכלל. הנימוקים לבקשה זו הם הצורך הדחוף להפחית את זיהום האשפה המצטברת ואת הנזק הסביבתי הנגרם משימוש בכלים חד פעמיים, לצד יצירת הכנסות למשק והפחתת הגירעון התקציבי.

משרד האוצר כבר שקל הטלת מס על כלים חד פעמיים, לפני כשנה. אך בזמנו נאמר שההחלטה נדחתה עד לאחר הבחירות וכינון ממשלה חדשה.


כתבות רלוונטיות:

  1. משרד האוצר שוקל להטיל מס על כלים חד פעמיים, 05/9/2019
  2. אילת, הרצליה וראשל"צ יאסרו שימוש בפלסטיק חד פעמי בחוף, 06/6/2019
  3. האיחוד האירופי אישר חוק להפחתת השימוש בפלסטיק חד פעמי, 31/3/2019
  4. מידע נוסף על פסולת עירונית ביתית | Infospot

ישראל מובילה עולמית - 8.5 מיליארד כלים חד פעמיים בשנה

הארגונים הירוקים מציינים כי מדי שנה נרכשים בישראל כשמונה וחצי מיליארד כלים חד פעמיים,  צריכה מוגזמת המייצרת מפגע סביבתי אשר הורג מאות אלפי בעלי חיים בשנה ברחבי העולם, וכן חודר אל שרשרת המזון, נטמע בה ופוגע גם בבני האדם.

כ־30% מפסולת הפלסטיק בישראל מקורה באריזות וכלים חד פעמיים שקשה למחזר ולכן נשלחים ברובם להטמנה – דבר שמכביד על משלמי המיסים שנושאים בעלות פינוי והטמנת הפסולת.

הארגונים הירוקים טוענים כי מיסוי מוצרים חד פעמיים יחזיר לציבור חלק מעלויות הפינוי וההטמנה ויאפשר טיפול ופיצוי בגין הנזקים הנגרמים.

אילת – העיר הראשונה שאסרה על שימוש בפלסטיק בחוף הים

חלקים גדולים מפסולת הפלסטיק מושלכים לשטחים הפתוחים ולים. ב־2019 הקצה המשרד להגנ"ס 250 אלף ₪ לתגבור האכיפה נגד משליכי פסולת בחופי הים. בינתיים, לפני כשנה אישרה עיריית אילת תיקון לחוק העזר העירוני האוסר על שימוש במוצרים חד פעמיים, כולל שקיות פלסטיק, בחופי הים. אילת היא העיר הראשונה בישראל שעיגנה את האיסור בחוק, והקנס המירבי על הפרתו הוא 730 שקל.

כדי לתת דוגמה אישית, החליט ראש העירייה, מאיר יצחק הלוי על הפסקה מדורגת בשימוש בכלים חד פעמיים בעירייה ובכל מוסדותיה עד ינואר 2020, ומעבר לשימוש בכלים רב פעמיים.

מס על כלים חד פעמיים – מס חינוכי

בשנים האחרונות, מדינות בעולם, ביניהם האיחוד האירופי, חוקקו חוקים לצמצום השימוש במוצרי פלסטיק חד פעמי במטרה להקטין את נזקיהם האדירים לסביבה ולבריאות. החקיקה בישראל גם עוסקת בנושא, כך לא המשרד להגנת הסביבה חוקק את חוק האריזות, חוק הפיקדון וחוק השקיות, והארגונים הירוקים שואפים להשתת חוק שיאסור לחלוטין את השימוש בכלים חד פעמיים.

"הטלת מס שיש לו אלמנט חינוכי לשינוי התנהגות הציבור תייצר הכנסה חיובית למשק ותעזור לאנשים לשנות הרגלים, עד אשר יועבר חוק האוסר שימוש בכלי פלסטיק לחלוטין" כך נכתב על ידי ראשי הארגונים הסביבתיים. "על המס להיות גבוה ומשמעותי, על מנת לייצר שינוי הרגלים משמעותי ולייצר הרתעה. רצוי מאוד שהכנסות המס ייועדו לשימוש המשרד להגנת הסביבה, כפי שנעשה עם תקבולי חוק השקיות."

--------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה