ועדת השרים לענייני חקיקה בכנסת אישרה היום (א') את חוק האקלים, וכעת הוא ימשיך לדיונים בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת לקראת קריאה ראשונה והמשך תהליך החקיקה. מדובר באבן דרך חשובה בתהליך החקיקה, אך הוא לא מבטיח את השלמת התהליך, בוודאי שלא על רקע חוסר היציבות הפוליטית.
כפי שדיווחנו לפני כשבוע, נוסח החוק שאושר היום נחשב למרוכך בהשוואה לתזכיר החוק שהופץ לפני שנה, ככל הנראה בשל בקשות של משרד האנרגיה, משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה. בעלי עניין שונים, בינהם הארגונים הירוקים והתאחדות התעשיינים, מקווים שנוסח החוק יעבור שינויים בהמשך תהליך החקיקה בוועדת הפנים והגנת הסביבה.
כתבות רלוונטיות:
להלן עיקרי חוק האקלים כפי שאושר בוועדת השרים לענייני חקיקה:
נזכיר שבנובמבר 2022 תתקיים ועידת האקלים השנתית של האו"ם בשארם א-שייח במצרים. המשרד להגנת הסביבה מאוד רוצה להציג בוועידה חוק אקלים ישראלי שהשלים את תהליך החקיקה. גם למשרד רה"מ יש אינטרס להציג בוועידה חוק אקלים, על רקע החשיבות של נושא האקלים לממשל האמריקאי תחת ביידן והאיחוד האירופאי.
ראש הממשלה החליפי ושר החוץ יאיר לפיד: "הבטחנו וקיימנו. משבר האקלים הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר שניצבים בפני ישראל, בפני האנושות. תזכיר החוק מהווה נדבך משמעותי במאבק של ישראל במשבר. מגדיר יעדים לאומיים ומסדיר מנגנוני פיקוח ובקרה ממשלתיים על מנת להשיגם. ישראל מיישרת קו עם מדינות ה-OECD באופן שבו היא מזהה ומתמודדת עם משבר האקלים. זו החובה המוסרית שלנו כלפי הסביבה בה אנו חיים וכלפי הדורות הבאים".
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג: "זהו צעד קריטי למען עתידנו ולמען שגשוגה של מדינת ישראל לאורך זמן. ישראל מצטרפת למדינות המפותחות ומתקדמת שלב דרמטי במאבק במשבר האקלים. אני מודה לראש הממשלה נפתלי בנט, שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד ולשותפים שלנו בממשלה על עבודת צוות פורייה, שהניבה חוק מקיף ומשמעותי. החוק מייצר מנגנונים הנדרשים לישראל על מנת להפחית פליטות גזי חממה ולהיערך לשינויי האקלים והסיכונים הצפויים מהם. עיגון יעדי צמצום הפליטות בחקיקה מאפשר ודאות למשק על מנת לתכנן קדימה, לפתח חדשנות וצמיחה חכמה ונקייה.
משבר האקלים הולך ומחריף, ומסכן את הכלכלה העולמית. מיקומה הגיאוגרפי של מדינת ישראל כבר חושף אותה ליותר סיכוני אקלים המשפיעים על הבריאות, התעשייה, הסביבה, התשתיות, החקלאות והביטחון שלנו. חוק אקלים מתווה את היעדים ואת המנגנונים לכלכלה יעילה ותחרותית, מאופסת פליטות וערוכה להתמודדות עם משבר אקלימי גלובלי. החוק מבטיח לראשונה מנגנונים ממשלתיים לקבלת החלטות מבוססת מדע ושקלול משבר האקלים בעבודת הממשלה: גם בהפחתת פליטות, גם בהיערכות להשלכות המשבר וגם בהערכת סיכונים הנובעים ממנו".
עו״ד עמית ברכה, מנכ״ל אדם טבע ודין: "אנו מברכים את השרה תמר זנדברג ואת צוות המשרד על יום היסטורי, בו אישרה הממשלה את תזכיר חוק האקלים. אנחנו מחויבים להמשיך ולפעול עם המשרד לשיפור יעדי הביניים להפחתת פליטות במסגרת הליך החקיקה, בין היתר באמצעות קידום הצעת חוק אקלים הפרטית שניסחנו, ביוזמת חה״כ יוראי להב הרצנו, בכדי שהכנסת תאשר בסופו של דבר חוק אקלים אחד עם יעדים שאפתניים. אישור הממשלה היום הוא צעד ראשון ופורץ דרך שמקרב את ישראל למדינות המפותחות בעולם ובהתנהלות האקלימית שלהן בעידן של משבר אקלים".
---
מסמכים רלוונטיים: