החברה הממשלתית לשירותי איכות הסביבה הציגה בכנס סביבה 2050 שלושה פרויקטים חדשניים לטיפול בפסולת שעתידים להביא בשורה סביבתית.
הפרויקט הראשון הוא שיתוף פעולה עם חברת כרמל אולפינים מקבוצת בזן, המתמחה בייצור פולימרים (חומר הגלם הראשוני לתעשיית הפלסטיק), בהקמת מפעל למיחזור כימי של פסולת פלסטיק.
פרויקט נוסף הוא מתקן לטיפול בפסולת מסוכנת בטכנולוגיית 'מים סופר קריטיים'. החברה מתכוונת לפתח את המתקן יחד עם חברה אמריקאית מומחית לטכנולוגיה זו, ולשם כך זכתה במענק של כמיליון $ מקרן בירד לתמיכות ארה"ב-ישראל.
הפרויקט השלישי עוסק בהפיכת פסולת למימן. הפרטים לפניכם.
כתבות רלוונטיות:
לפי התכנון, המפעל למיחזור כימי של פסולת פלסטיק שיקימו החברה לשירותי איכות סביבה וחברת כרמל אולפינים (כאו"ל) מקבוצת בזן יוכל לטפל בכ-70-60 אלף טונות בשנה.
אחד האתגרים של מיחזור פסולת פלסטיק הוא ששיטת המיחזור הנפוצה - מיחזור מכאני של שטיפה וגריסה - לא מאפשרת לתוצר המיחזור לבוא במגע עם מזון מסיבות בריאותיות.
לעומת זאת, במיחזור כימי מפרקים את פסולת הפלסטיק ל'אבני הבניין' המקוריים – מונומרים, אתילן ופרופילן, ואז במתקני הפילמור, כמו אלה שיש בכאו"ל, מחברים אותם יחדיו לפולימר חדש באיכות גבוהה שיכול להתאים גם למגע עם מזון ואגב כך להגדיל את השוק לפסולת פלסטיק ממוחזרת.
המיחזור הכימי אמור לאפשר להשתמש לא רק בפסולת פלסטיק מופרדת במקור (שכמותה אין כמעט היום בישראל), אלא גם בפסולת פלסטיק שמקורה בפסולת עירונית מעורבת מהפח הירוק, שעברה תהליך מיון במתקן מיון אזורי.
מתקן נוסף שהחברה לשרותי איכות הסביבה מקדמת נולד בעקבות סקר מקיף שנערך בספרות העולמית לאיתור חברות המיישמות טכנולוגיות חדשניות לטיפול בפסולת מסוכנת. לאחר תהליך סינון ארוך נבחרו 2 טכנולוגיות לבצע איתן פיילוט: מים סופר קריטיים ופלזמה.
טכנולוגיית מים סופר קריטיים נמצאת בשימוש מצומצם בלבד בעולם, אולם טביעת הרגל הסביבתית מהשימוש בה נמוכה מאוד. עדיין יש אי ודאות לגבי ההיתכנות של הטכנולוגיה, אך לאור הביצועים הסביבתיים המבטיחים, החברה לשירותי איכות סביבה חתמה על הסכם הבנות עם חברה בארה"ב בשם374Water המתמחה בנושא, וביחד הן פנו לקרן בירד לקידום מו"פ משותף אמריקאי-ישראלי, וזכו במענק של מיליון $.
במסגרת הפרויקט תוקם מכונה בחצר המפעל בנאות חובב ויתחיל הפיתוח להבשלת הטכנולוגיה. בחברה לשירותי איכות סביבה צופים כי הטכנולוגיה תאפשר לטפל בפסולת מסוכנת באמצעות חמצון במים סופר קריטיים בצורה הרבה יותר נקייה מהיום, עם פחות פליטות וחיסכון בנפח ההטמנה.
בנוסף לכך, החברה הקימה בשטחה מעבדה חדשנית להפיכת פסולת מסוכנת למימן בשיתוף עם סטרט-אפ ישראלי מבטיח, אך לדבריה אין עדיין פרטים נוספים על המיזם הזה.
הדברים נאמרו בכנס סביבה 2050