רכבת ישראל תגביר שינוע פסולת; חוק הפיקדון לא ייאכף
בעקבות מצב החירום יוקצו 2 מיליון ₪ לתגבור שינוע פסולת לאתרי הטיפול בדרום, על ידי רכבת ישראל. לצד זאת הדרישה מרשתות השיווק לקבל מכלי משקה ריקים ולהחזיר את הפיקדון לא תיאכף עד סיום מצב החירום
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 15/10/2023

המשרד להגנת הסביבה פרסם שתי החלטות חדשות בשל מצב החירום: הגברת פינוי פסולת באמצעות רכבת ישראל ואי אכיפת החובה המוטלת על רשתות השיווק לקבל בקבוקים ולהשיב פיקדון ללקוחות.

לבקשת המשרד להגנת הסביבה, משרד האוצר הקצה 2 מיליון ₪ לטובת שינוע פסולת לאתרי הטיפול בדרום באמצעות רכבת ישראל, במקום לשנע אותם במשאיות. זאת משום שיש מגבלות תנועה בדרום בשל המצב, והמשרד להגנ"ס מעוניין למנוע מפגעים סביבתיים עקב אי פינוי פסולת עירונית ומעורבת.

המשרד להגנ"ס מסביר כי בשל גיוסם של עובדים רבים למילואים וצפי לגיוס עובדים נוספים, הן רשתות המזון הגדולות והן הרשויות המקומיות מתקשות למלא את חובתן לקבל בקבוקים תמורת פיקדון.


כתבות רלוונטיות:

  1. ענף הטיפול בפסולת ממשיך לתת מענה גם בחירום, 10.10.2023
  2. עקב המצב: הקלות לחידוש היתר רעלים, 12.10.2023
  3. סיוע לתעשייה ועדכוני מצב חירום של משרדי הממשלה, 9.10.2023
  4. אישור חריג לקצא"א להגדיל את פעילותה באילת, 12.10.2023
  5. עדכון מדריך לניהול סיכונים במפעלים, 4.1.2023

שינוע הפסולת באמצעות הרכבת

בשל גיוס עובדי תברואה, מגבלות תנועה וכן בשל התייקרות הובלת הפסולת עקב מצב החירום, הרשויות המקומיות וגופים נוספים מתקשים בהמשך ניהול משק הפסולת כסדרו. על כן ראשי המשרד להגנת הסביבה - השרה עידית סילמן והמנכ"ל גיא סמט - סיכמו עם מנכ"ל הרכבת על תגבור מערך שינוע הפסולת ברכבת למשך חודש או עד תום מצב החירום. אם תשוב הובלת המטענים החוזרים לסדרה, תופחת השתתפות המדינה בהתאם.

תגבור המערך כולל הגדלת כמויות הפסולת המשונעת לרכבת והוספת שתי נקודות איסוף בחיפה ובחדרה.

אי אכיפה של החזרת פיקדון ללקוחות

לפי המשרד להגנת הסביבה, הוא הבהיר לרשתות השיווק כי עליהן לעשות את מרב המאמצים לקבל את הבקבוקים ולהחזיר את הפיקדון גם בתקופה זו, אך הודיע שעד לסוף החודש, אז תתקיים הערכת מצב מחודשת, הוא לא יאכוף את חובתן לעשות כן לפי חוק. ההחלטה התקבלה בתגובה לפנייה של איגוד לשכות המסחר למשרד.

לפי חוק הפיקדון, כל בית עסק ששטחו שמעל  28 מ"ר ומוכר מכלי משקה חייב לקבל מכלי שתייה מהציבור ולהחזיר את דמי הפיקדון. את מכלי השתייה אוספות חברות איסוף, ומשם הם נשלחים למיון ולמיחזור.

עוד הודיע המשרד שהוא נרתם לזירוז שרשרות אספקת מוצרים חיוניים ולא ינקוט למשך תקופת הלחימה והחירום פעולות אכיפה הנוגעות לחובת סימון מכלי מים מינרלים המיובאים מחו"ל (המהווים אחוז קטן מהשוק) להחזרת מכלי משקה עם פיקדון. לאחרונה חל גידול בביקוש לבקבוקי מים מינרליים והדבר מקשה על סימונם כחוק, לפי המשרד. בימים אלה נדרשות כמויות אדירות של מים גם לכוחות הביטחון וגורמים נוספים, ועל כן, התגייס המשרד להקל ולתת מענה לנושא.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "בתקופת החירום הקשה שבה אנו מצויים כעת, אני רואה חשיבות רבה בשמירה על תפקוד משק הפסולת ושמירה על איכות הסביבה לטובת בריאות הציבור והסביבה. תגבור שינוע הפסולת בדרך זו, ברכבות, יאפשר פתרון מהיר ומיידי לשמירה על פינוי פסולת וטיפול בה כסדרם וייתן סיוע לרשויות הנדרשות לכך".


חברות לפינוי וטיפול בפסולת

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
ק.מ.מ מחזור מאיר 072-3942967 Kmm@infospot.co.il
טלאור כראדי הילה לישע 072-3972028 Talork@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>